8.6.2011

Taivaanvuohi

Oheiset kuvat on otettu toukokuun loppupuolella Espoon Laajalahdessa, Maarin lintutornista. Tornin edustalla on muutama kelo / laho puu, joissa linnut aika ajoin tapaavat hetken viivähtää. Sattumoisin, onneksi, havaitsin näiden kuvien taivaanvuohen lennähtävän yhteen noista puista.

Puut ovat, vaikka selvästi näkyvillä ovatkin, kohtalaisen etäällä kumminkin, joten päätin kokeilla jälleen telekonvertterin (2x) lisäämistä pitkään zoomiputkeeni (150-500 mm) perään, jolloin polttovälialue kaksinkertaistuu, eli käytännössä saan 2-kertaa suuremman kuvan kohteesta. Tämä tarkoittaa toisaalta sitä, että objektiivini muuttuu käsitarkenteiseksi ja sen huomaa kyllä näistäkin kuvista, kun en niitä ole osannut aivan kohdilleen tarkentaa. Johtuu varmaan mm. näkökykyni rajoitteista. Koitin kuvatessa hiukan haarukoida tarkennusta, eli otin kuvan ja säädin aavistuksen tarkennusta suuntaan tai toiseen, toivoen, että tarkennus jossain kuvassa osuisi suht' lähelle. Onneksi taivaanvuohi pysytteli tuossa puussa "tarjottimella" varsin pitkään, eli ehdin ottaa aika runsaasti kuvia. Ohessa muutama kuva, mutta tosiaan eivät ole aivan kohdilleen tarkentuneet.

Mielenkiintoinen lintu tämä taivaanvuohi, jota kuvaisi mielellään enemmänkin ja hiukan lähempää, jos mahdollista. Ei tule kovinkaan usein tätä lintua nähtyä.

2 kommenttia:

  1. Komea nokka tällä linnulla, mutta puku on kovin arkinen, päälaella pikkuisen on vauhtiviivaa.
    Taivaanvuohen äänen olen kuullut lapsena, kun isä bongasi linnun taivaalta ja huuteli meitä muksuja sitä kuuntelemaan. Lintu lensi korkealla, joten sen ukonäöstä ei saanut käsitystä. Ei ainakaan mieleen ole jäänyt. Nytpä se tuli tutuksi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Delilah :)

    Ruumiiseen nähden "suhteettoman" iso nokka onkin eräs taivaanvuohen tunnusmerkkejä. Puku on tosiaan aika arkinen ja muistuttaa melko paljon kurppien pukua. Taivaanvuohen "mäkättävä" ääni lähtee koiraan soidinlentojen syöksyvaiheessa uloimmista pyrstösulista, jotka muodostavat tuon äänen. Taivaanvuohella on myös lauluääni (ja muita ääniä), mutta ne ei ole mäkättäviä :)

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!