30.8.2010

Söderskär

Olin heinäkuun puolen välin tuntumassa retkellä Porvoon saaristossa, Söderskärin majakalla. Kyyditys lähti Helsingistä Kauppatorin laiturista ja kesti noin 2 tuntia suuntaansa. Ohessa hiukan kuvasatoa tuolta retkeltä.
Laitan tähän nyt aika monta kuvaa. En jaksanut alkaa kaikkia varsinaisesti käsittelemään erikseen, vaan tein näille vain rajaukset ja kuvien perussäätöjen asetukset RAW-muunnosohjelmassa ennen kuvakoon muuntoa blogikokoon ja tallennusta JPG:ksi.




Kivitasku Kirvinen pomppi tuolla majakkasaaren kallioilla.
 

 

Pääskyjä oli myös runsaasti. Kolmessa ylimmässä kuvassa on ilmeisesti haarapääsky ja alimmassa kuvassa räystäspääsky. Räystäspääskyt pitivät majaa ylhäällä majakkatornissa, aivan näköalatasanteen alla olevalla levikkeellä.
Hankalia kuvattavia nämä pääskyt. Lentävät niin nopeasti ja suuntaansa kokoajan vaihdellen...


Tylli ja kaverit.
Keitä mahtavat kaverit olla? Saa kertoa jos on tietoa tai aavistusta...
(lisäys: kaverit ovat ilmeisesti suosirrejä)
 


Näkymä majakan näköalatasanteelta.
Etualalla olevalle saarelle (jonne mennee tuo riippusilta) ei saanut mennä, kun siellä oli jonkin linnun pesintä menossa. 




Mukava reissu, jossa aika vierähti joutuisasti, kuin huomaamatta. Päivä oli vielä kaunis ja aurinkoinen. Auringon polttavuutta ei tosin huomannut kuin vasta sitten, kun oltiin jo takaisin Helsingin Kauppatorin laiturissa. Paljaat ihokohdat oli aika lailla punottavat, aurinkorasvan käytöstä huolimatta...

EDIT (1.9.2010): Kivitasku korjattu kirviseksi. Lisätty merkintä, että tunnistetut "kaverit" ovat suosirrejä.

6 kommenttia:

  1. Kiva nähdä kuvia täältä, minä kun olen itsekin parina kesänä saman reissun tekoa vähän suunnitellut. Aina on toistaiseksi jäänyt, syystä tai toisesta. Kuvasi taas motivoivat, että täytyy yrittää ensi kesänä ainakin. Minusta olisi muuten kiva päästä tuonne näin syksyllä, mutta eivät taida turisteja sinne enää elokuun jälkeen kuskata.

    Kyllä komea reissuilmakin on sinulle vielä sattunut (tosin niitähän heinäkuussa riitti tänä vuonna - kerrankin).

    Tyllin kaverit näkyisivät olevan suosirrejä:
    http://www.lintukuva.fi/lajikuvat/calalp/index.php

    Tuo toisen kuvan lintu näyttää aika erikoiselta kivitaskuksi. vatsa on niin kirjava ja juovikas, kivitaskulla on kyllä kesäisin yksivärisen vaalea. melkein jokin kirvislaji tulisi tuosta kuvioinnista mieleen. Vaikea minun kyllä sanoa yhdestä kuvasta sen tarkemmin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi uuvana! :)

    Voin kyllä suositella retkeä tuonne Söderskärin, varsinkin kauniilla säällä. Eivät taida tosiaan kaupallisia retkiä turisteille tehdä enää elokuun jälkeen, mutta käsittääksni sinne kyllä jonkinlanen yhteysvenen kulkee jostain Vuosaaresta. Tuolla majakassahan voi olla myös yötä, lisäksi siellä on kai ajoittain porukkaa seuraamassa lintujen kevät- ja syysmuuttoa, kun saari osuu oivasti muuttoreitille. Voi olla, että saarelle pääsee tuolloin vain harvat ja valitut, mutta ainahan voi kysellä...

    Tuonne yhdessä kuvassa mainitulle "etualan" saarelle, jonne en heinäkuussa päässyt, olisi päässyt elokuussa, kun pesintä on ohi. Sinne olisi kinnostanut päästä. Pesivä lintu oli joko pilkkasiipi tai mustalintu, en muista nyt tarkemmin...
    Ei ole sanottua, vaikka tekisin retken tuonne majakalle ensi vuonna uudelleen... :)


    Kiitos muuten tunnistus avusta tuon tyllin kavereiden suhteen :)
    En suosirreistä olisi osannutkaan etsiä nimeä noille linnuille. Ja näin tulikin taas minulle uusi lintulaji bonagattua, kun näille saatiin nimi :)

    Tuo kivitasku oli ihan puhdas arvaus, kun yllättävän eri näköisiä, kivitaskuiksi väitettyjä/uskottuja/luultuja, lintuja on tullut tänäkin kesänä nähtyä. Kyllähän tuo kirvinen tuohon mainitsemiesi tuntomerkien puolesta paremmin sopii ilman muuta. Kyllä olisin itsekin nyt taipuvainen uskomaan, että jokin kirvinen se on. Minulla on muutama muukin kuva siitä kyllä, mutta ne eivät taida olla yhtään sen parempia tai "valaisevampia", kun ovat myös aika etäältä otettuja kuvia. Tätäkin kivitaskuksi väittämääni kuvaa on jo kohtuullisesti rajattu. Ehkä siitä olisi saanut enemmän selkoa, jos olisin tehnyt hiukan kuvankäsittelyä ja koittanut avata hiukan varjoja tms.

    VastaaPoista
  3. Tuollainen karu kalliomaisema kiehtoo, siinä on jotain samaa kuin Varanginvuonon kalliorannoilla... Pääskykuvista tykkään kovasti, niin myös tylli-ja-kaverit -kuvasta.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Irma! :)

    Varangin vuonon retkeä ensi keväälle/kesälle olen jo kovasti suunnitellut. Siis erilaisia vaihtoehtoja päästä sinne seudulle ja liikkumaan siellä...
    Onneksi vielä on suhteellisen runsasti aikaa :)

    Pääskyjä lenteili tuolla majakkasaarella runsaasti, majakan ympärillä niitä kiiti jatkuvasti. Välillä asettautuivat huilimaan "hattuhyllylle" majakan yläosiin. Tylli-ja-kaverit -kuvaa varten koitin päästä hiipimällä mahdolismman lähelle. Onneksi otin aina välillä "varmistuskuvia" jo kauempaakin, enkä vain yrittänyt ensin päästä mahdollismman lähelle. Nimittäin vain muutama askel tämän kuvan oton jälkeen kaikki linnut nousivat siivilleen ja suuntasivat eri suuntiin...

    VastaaPoista
  5. Olisi tosiaan jännää yöpyä tuollaisessa majakassa. Voisi viettää sellaisen 'Muumipappa ja meri' -aiheisen miniloman. Täytyykin vähän googlettaa tätä asiaa tässä joskus, mitenkä tuo mahtaisi onnistua.

    Olen kerran (jo 80-luvulla eli miljoona vuotta sitten) ollut viikonlopun ulkosaaristossa Jurmossa, se oli juuri syyskuuta. Lintuja oli siellä aivan hurjasti, jopa muuttohaukka näkyi. Se jäi mieleen kun on ainoa kerta kun olen sitä haukkaa nähnyt.
    Jurmoa voin myös suositella reissukohteeksi, se on hirveän aivan kaunis saari aivan ulkosaariston reunalla. Utön majakan valo vain vilkkui sinne enää sieltä kauempaa.

    VastaaPoista
  6. Totta, Uuvana, kiva olisi tuollaisessa paikassa joskus yöpyä. En ole nyt ihan 100% varma, että kuulinko tämän tarinan juuri Söderskärin majakkaretkellä, mutta Tove Jansson on kuulemma saanut inspiraatiota muumitaloon jostain majakasta, kenties juuri tuosta Söderskäristä. En mene kuitenkaan vannomaan, kun en ihan varmaksi muista. Voi olla että inspiraation lähde oli joku muukin majakka.

    Tuo Jurmon reissu kuullostaa kivalta, sinne olisi kiva joskus mennä, samoin kuin Utö:hön, mutta niihin taitaa olla aika hankala päästä?

    Juuri "lintuaikaan" keväällä tai syksyllä olisi mukava käydä noissa kohteissä.

    Pitääpä hiukan suunnitella... :)

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!