9.8.2010

Keltavästäräkit lennossa

Oheiset kuvat on otettu heinäkuun alkupuolella Maarin lintutornilla Espoossa. Keltavästäräkki pariskunta piti siinä lentonäytöstään ihan tornin edustalla ja osin yllä, välillä levähtäen tornin viereisiin puihin. Ilmeisesti pariskunnalla oli pesä jossain lähistöllä, sen verran kiihkeästi siinä lensivät. Tulin ottaneeksi varsin runsaasti lentokuvia ja ohessa muutamia onnistuneempia nähtäväksi...
Hankala sanoa mikä näistä on paras, kaikissa niistä on jotain hyvää...
...mutta kolmas, neljäs ja kuudes kuva ainakin miellyttävät minua.

 

6 kommenttia:

 1. Hihii, kolmannessa kuvassa näkyy kielikin! Ei kai näitä tarvitse paremmuusjärjestykseen yrittääkään laittaa, mutta viides ja seitsemäs hivelevät minun silmääni, viidennessä kuvassa viehättää erityisesti linnun pään asento. Kauniit sulat on hänellä, kuten koko tirppakin. Keltavästäräkkiä olen nähnyt ainoastaan Lapissa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista Irma! :)

  Kolmatta kuvaa kun klikkaa suureksi, niin tosiaan, kielihän se siinä näyttäisi olevan :D

  Tänä keväänä / kesänä olen ensimmäisen kerran tämän keltavästäräkin nähnyt, siis ikinä. En ainakaan muista, että tietoisesti olisin ko. linnun näkemisen rekisteröinyt aiemmin.

  VastaaPoista
 3. Rupee lentokuvat olemaan sillä tasolla että parantaminen alkaa olla vaikeaa.

  Oikein tarkkoja ja onnistuneita kuvia.


  Kumpi muuten tarkentaa noihin lentäviin helpommin, se 200mm optiikka 2xtelkonventterillä vai suoraan se 500mm putki?

  VastaaPoista
 4. Kiitos JP! :)

  Olet oikeassa. En usko, että tästä juurikaan pystyn parantamaan. Ei olisikaan ehkä tarve parantaa, välttämättä, vaan näen ongelmanani että en pysty tasaisestai ja aina saamaan näin hyviä kuvia. Laatu ja taso heittelee aika paljon.

  Tuo putkien tarkennuksen helppous riippuu aika paljon kuinka etäällä lentävä kohde on. Mutu tuntumalla sanon, että 500 mm zoomi tarkentaa helpommin. Molemmat putket on HSM moottorilla, sekä 200 mm zoomi että 500 mm zoomi. 2x telekonvertteri (TC) vain tuntuu vaikeuttavan tarkennuksen onnistumista, ainakin silloin jos lentävä kohde on suht lähellä. Lisäksi 200 mm + 2x TC yhdistelmä, jos ei heti tarkenna kohdalleen, niin se kelaa tarkennuksen päästä päähän ja "välitys" on aika hidas.

  Nämä yllä olevat kuvat on kuvattu tuolla 70-200 mm zoomilla ilman TC:tä. Silloinkin ohitarkennettaessa objektiivi kelaa tarkennuksen päästä päähän, mutta yleisesti tarkennus toimii paremmin ilman TC:tä.

  Voisihan tuosta lentäviin kohteisiin tarkennuksesta tehdä joskus oikein testin, vaikka eihän millään saa olosuhteita kummallekin putkelle täsmälleen samoiksi, kun ei ole vakioetäisyydellä ja vakionopeudella lentävää kohdetta käytettävissä. Mutta suuntaa antavan kokeen voisi tehdä.

  VastaaPoista
 5. Samoista minäkin erityisesti tykkään, tuo kolmas kielikuva on kyllä hauska ja hyvä osuma.

  Olikohan siinä pesästä lähteneet maastopoikaset ihan tornin kupeessa, kun noin lentelivät ja huomiota itseensä kiiittivät.

  Keltavästäräkkejä tulee itse seurailtua lähinä muuttoaikaan loppukeväällä, silloin heitä on paljon toukopelloilla. Pesimäajaksi häipyvät usein piilosille, enkä itse kesäaikana paljon edes retkeile näillä lintuvesillä (joissa heitä varmaankin pesii).

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentista Uuvana! :)

  Jaa-a, saattaa hyvin olla, että poikaset olivat ihan siinä tornin lähettyvillä. Siihen malliin molemmat vanhemmat vuorotellen matalalla, ihan siinä päidemme (meitä oli tornissa yhteensä 3 henkeä) yllä, lenteli

  Hyvä vinkki tuo toukopelto asia, pitääkin koittaa muistaa tarkkailla niitä ensi keväänä. :)

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!