19.10.2009

Lokin liito



Kuvausmotivaatio alhaalla, ideat vähissä, huonot ilmat, ei kuvattavaa jne. jne. Eli ei oikein kuvaaminen luonnaa nyt. Täytyy turvautua taas näihin lokkipostauksiin, joita on jonkin verran "hätävarana" jemmassa. Tämä kuva on otettu elokuun puolenvälin paikkeilla, mutta laiskotti nyt sen verran, että en edes jaksanut tarkistaa mikä lokki on kyseessä (en näitä lokkejakaan vielä oikein tunne, menen sekaisin niissä, jos en erikseen tarkista lintukirjasta että mikäs tämä nyt on taas :)

Näitä lokkeja on sitten tulossa pitkin talvea aina aika ajoin, jos vanhat merkit pitää paikkansa, eli ei ole juurikaan sydäntalvella kuvattavaa... No katsotaan nyt kun sinne asti päästään.

Muutama kuvaus"lavastus" on muhinut mielessä, mutta kun ei meinaa saada irti itsestään, että pääsisi edes kokeilemaan toteutusta.

Asunnon lähellä olevat pihlajat notkuu marjoja, mutta missä tilhet? Niitä olen koittanut kytätä. Viime vuonnahan onnistuin muutaman aika hyvän kuvan (aloittelijaksi) tilhistä ottamaan.

4 kommenttia:

  1. Nyt on napsahtanut kyllä tarkennus ja terävyysalue kohdilleen, onko kuvaa kropattu vai onko ihan nmoin täydellisesti osunut kohdilleen?

    Luulen tunnistuksen olevan vaikeaa, kun näyttäisi tuo höyhenpuku olevan vielä poikasen kirjavaa.

    VastaaPoista
  2. Kuvauskohteet vähenevät tosiaan päivä päivältä, kun päivä lyhenee ja maa mätänee. Itse panin juuri takapihalle lintujen ruokintapaikan ja panostan nyt laadukkaaseen menyyhyn, jotta saisin houkutelluksi paikalle lajirikasta kuvausmateriaalia, muutakin kuin tinttejä ja viherpeippoja. Harakat tulevat ilman houkutustakin, mutta niitä ei jaksa kuvata, joten pelottelen niitä pois.

    On muuten hyvä lokin kuva.

    VastaaPoista
  3. JP: "onko kuvaa kropattu vai onko ihan nmoin täydellisesti osunut kohdilleen?"

    On kropattu. Alkuperäinen kuvakoko on 3872 x 2592 pikseliä. Olen rajannut sen kuvankäsittelyssä kokoon 2400 x 1606 pikseliä eli kuva-ala on pienentynyt about neljäänkymmeneen prosenttiin alkuperäisestä.
    Kuva on otettu Sigma 120-400 mm -objektiivilla, mutta ei suinkaan maksimi zoomilla, joten teoriassa lokin olisi saanut suoraan kuvattuna isompana. Tämä on otettu 280 mm polttovälillä (vastaa 420 mm 35 mm systeemissä), eli zoomivaraa olisi ollut. Toisaalta lentävän lokin seuranta pitemmällä polttovälillä olisi ollut hankalaa kapemman kuvakulman takia, joten tämä polttoväli oli aika hyvä, käytännössä.

    Muita kameran asetuksia oli: aukkoprioriteetti, aukko f/5.6, herkkyys ISO400 ja suljinnopeus 1/800 sek.

    Tarkennus on osunut hyvin kohdalleen, olen samaa mieltä :)
    Syvyysterävyysalueessa varmaan auttoi se seikka, että zoomi ei ollut maksimiasennossa, niin syvyysterävyysaluekin jäi leveämmäksi, vaikka aukko oli suurimmillaan.

    VastaaPoista
  4. Iines: "Itse panin juuri takapihalle lintujen ruokintapaikan ja panostan nyt laadukkaaseen menyyhyn, jotta saisin houkutelluksi paikalle lajirikasta kuvausmateriaalia, muutakin kuin tinttejä ja viherpeippoja."

    Itse asun kerrostalossa, joten minulla ei ole täällä mahdollisuutta laittaa lintulautaa... :(
    ...mutta olin viime viikonloppuna perheen mökillä ja siellä jo ehdottelin josko jo virittäisimme lintulaudan paikoilleen. En muistanut, että se lintulauta jonka keväällä otimme pois oli jo niin huonokuntoinen, että uusi pitää hankkia. Lisäksi ilmeiseen pääruokintavastuuseen joutuva äitini vastusti laudan laittamista ihan vielä. Eli tarvii nyt hommata se uusi lintulauta ja odotella vielä tovi ennen kuin sen laittaa paikoilleen.
    Viherpeipot ja tintit on tyypillisiä vieraita minunkin muistin mukaan oleet laudalla. No muut linnut ei niin häritse, mutta viherpeippo on suorastaan ruma, eikä talitiaisiakaan niin paljon tarvitse olla. Itse pidän kyllä sinitiaisista ja kuusitiaisista, eli niitä saa kyllä olla, mutta kiva olisi nähdä jotain hieman harvinaisempiakin lajeja.

    Katselin valokuvablogiasi, Iines, ja siellä oli nätti kuva töyhtötiaisesta :)
    Sellaisia saisi olla enemmänkin (siis töyhtötiaisia), niitä ei paljoa näe. Olin aivan tärinässä :), kun viime marraskuussa onnistuin kuvaamaan ilmeisen töyhtötiaisen, mutta pettymys oli suuri kun kuvat oli ihan yhtä suttua. No olin vasta aloitteleva kuvaaja tuolloin. Olosuhteet olivat ilmeisesti suurin syy huonoihin kuviin, oli liian pimeää minun kalustolle.

    Nämä kuvat on huonot, mutta kaipa tässä töyhtötainen on: Tärähtänyt lintu...

    Nämä ei siis ollenkaan pärjää sinun ottamalle hienolle töyhtötiaiskuvalle, mutta laitan vain kuriositeetin vuoksi linkin...

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!