23.10.2009

Kuoriainen 

 

Ei aavistustakaan minkä sortin kova- tai koppakuoriainen tämä on... jos tämä nyt edes on koppakuoriainen. Ihan vain oma veikkaus että joku kuoriainen tämä voisi olla, siitä otsikko.

Ei tässä nyt ihan kuvalaarin pohjia vielä kaivella, mutta ei ole taaskaan tullut tämän viikon aikana kuvattua oikeastaan mitään. Eilen kävin kytiksellä tuossa pihan pihjapuiden läheisyydessä, kun nyt niillä puilla oli kuhinaa (lintuja). Eivät vain olleet toivomiani tilhiä, vaan ihan räksiä vain, havaitsin :(
No kohta puut on koluttu tyhjiksi räksien toimesta, joten ei taida tänä vuonna tilhet ehtiä apajille.

Palaan vielä hetkeksi näihin kuoriaiskuviin. Eli nämä on kuvattu heinäkuussa, hiukan puolenvälin jälkeen. Näistä kuvista paras, mielestäni, on toinen kuva. Sen mitä kuvaustilanteesta muistan, on, että oli kohtalaisen "pimeää" ja tuulista. Suljinnopeudet jäi 1/250 sekuntiin, vaikka herkkyys oli ISO400 ja aukko suurimmillaan, f/6.3. Tuulenpuuskat aina välillä heilautti kortta, jossa kuoriainen oli, joten oli hankala saada kuvaa pysähtymään noilla suljinnopeuksilla kunnolla.

Olisi kiva, jos olisi kunnon, nopea (f/2.8), kiinteäpolttovälinen makrolinssi, jossa 1:1 suurennos. Millaisia kuvia sillä saisikaan aikaan? Nämä nyt otetut kuvat ei ole oikein makroja (ei lähelläkään), vaan lähikuvia paremminkin. Näitä on vieläpä hiukan kropattu, niin kuin yleensä. No käytettävissä olevan kaluston mukaan mennään. Makrolinssit on aika kalliitta, mutta saahan sellaisesta aina haaveilla. Tilapäisratkaisuna voisi olla jonkilainen hiukan suurentava lähilinssi, joka ruuvataan objektiivin kiinni. Ne ei aivan älyttömän kalliita ole...


6 kommenttia:

 1. Hih, näyttääkin tosiaan tuuliselta, takertuu aika hyvin kiinni korteen toi kuoriainen :)

  Hyvät kuvat. Ja haaveilu kannattaa aina :)

  VastaaPoista
 2. Lähilinssien kokeilu ei paljon maksaisi, halpoja saa pariinkymppiin Ebaystä.
  Laatu nyt tietysti ei päätä huimaa, mutta selviäisi onnistuuko niillä.

  Ne kun ei muuta tee kuin lisää suurennussuhdetta, joten yhtä lähelle pitää yhä päästä, ja ymmärtääkseni tarkennuskin vaikeutuu.

  En noista koppiksista mitään oikeastaan tiedä, mutta kuvina ihan onnistuneita.

  VastaaPoista
 3. Jep, Mou Rire, haaveilu kannattaa aina! Se on ainkin kohtalaisen edullista. Ehkä ne haaveet joskus sitten toteutuukin :)

  VastaaPoista
 4. JP: "Lähilinssien kokeilu ei paljon maksaisi, halpoja saa pariinkymppiin Ebaystä."

  Aivan, niitä saa aika edullisesti ihan Suomestakin, riippuen tietty hiukan objektiivin koosat jonne linnisin ruuvaisi.

  Tässä yksi esimerkki:

  HOYA +4 lähilinssi (HMC)

  Tuon hinta uutena on 18.90€ + "kierrelisä". Minun Tamronini on 62 mm halkaisijaltaan, joten tuon mukaan tulisi vielä 8 € lissää hintaan. Alle 30€ jäisi kumminkin.

  JP: "Ne kun ei muuta tee kuin lisää suurennussuhdetta, joten yhtä lähelle pitää yhä päästä, ja ymmärtääkseni tarkennuskin vaikeutuu."

  Tuon yllä olevan linkin mukaan: "Lähilinssi lyhentää pienintä mahdollista tarkennusetäisyyttä joten sen avulla voi ottaa ns. makrokuvia. Mitä suurempi on + arvo sitä lähempää voit ottaa kuvia. Mitä enemmän kameran eteen laitetaan lähilinssejä sitä lähempää voit ottaa kuvia."

  Eli yhtä lähelle pitää päästä, mutta olisi mahdollista mennä vieläkin lähemmäksi ja tarkennus toimisi edelleen, tuon mukaan.
  Toki nuo ylimmäräiset linssit heikentää kuvanlaatua, mutta voisihan niitä ainakin kokeilla, kun ei ole kovin kallis ainakaan tämä...

  VastaaPoista
 5. Kulta- tai kuoparikuoriainen on hän. En ole oppinut niitä vieläkään erottamaan toisistaan. Molemmilla on hienot värit, jotka vaihtelevat koppiaista eri puorilta tiiratessa. Sympaattinen, rauhallinen otus, jota on helppo kuvata, ei hötkyile liikaa.

  Iineksen kautta tänne eksyin ja hyvä niin.

  VastaaPoista
 6. irma: "Kulta- tai kuoparikuoriainen on hän."

  Hei irma,

  Kiva kun tulit käymään (saa tulla toistekin :)
  Kiitoksia tunnistusavusta, minä en oikein tunne näitä hyönteisiä vielä, vaikka kovasti niitä koitan kuvata kuitenkin :)

  irma: "Sympaattinen, rauhallinen otus, jota on helppo kuvata, ei hötkyile liikaa."

  Totta, rauhalisesti tuo kuoriainen tuossa korren päässä pysytteli. Ainoa, joka aiheutti hankaluutta, oli tuuli, joka tuppasi tuota kuoriasita korren päässä heiluttelemaan...

  irma: "Iineksen kautta tänne eksyin ja hyvä niin."

  Kiva homma ja tervetuloa uudelleen :)
  Kävin katsomassa sinun blogin kuvia ja pidin niistä. Hienoja olivat! Täytyykin lisätä blogisi seurantaan ja käydä siellä katsomassa useamminkin :)

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!