13.1.2009

Närhi





Oheiset kuvat on kuvattu joululomien aikaan ja ikkunan läpi taas tällä kertaa. Herkkyysasetus oli ISO 800 ja kaikissa kuvissa suljinnopeus, ilmeisesti valkoisen lumen takia, 1/500 sek. (muistaakseni) eli ihan riittävästi, mutta silti näistä ei mitään kauhean hyviä tullut. Pimeäksi kuvat jäi, ja olenkin näitä kuvia kuvankäsittelyssä koittanut hiukan käsitellä siten, että varjoja olen koittanut vaalentaa, jotta näistä närhistä saisi edes jotain selvää. En tiedä onko syypää ollut suuri herkkyysasetus vai mikä, mutta toisen närhen kylkeen tuli pariin kuvaan aika reilusti näkyviä punaisia pilkkuja, joita olen kloonaamalla koittanut hiukan peittää. Kuvia on lisäksi tahallaan kevyesti sumennettu (blur).

4 kommenttia:

  1. on ne vaan hienoja lintuja vaikka vähän pieniksi jäivätkin. lasia ei edes huomaa. itse asiassa en ole netissä lintukuvaajien saiteilla kauheasti törmännyt närhen kuviin - mistähän johtuu? ovatkohan vaikeita kuvattavia ammattilaisillekin?

    VastaaPoista
  2. Ihan hyviä lasin läpi kuvatuiksi.
    Itse olen huomannut pleksin ja lasin vaikuttavan kyllä kuvaan, juurikin värien kohdalla, ja tietysti myös suljinaikoihin.

    VastaaPoista
  3. tikka: "vaikka vähän pieniksi jäivätkin."

    Juu, aika pienksi jäi. Ja näitä kuvia on cropattu kohtalaisesti, ovat alkuperäisessä kuvassa vielä vaatimattomamman kokoisia. Matkaa sisältä kuvauspaikalta oli tuohon, missä närhet oli, noin 10 m. Zoomi oli maksimillaan, mutta kyllä sen huomaa että ei 250 millisellä tee näissä geimeissä oikein mitään. Pitäisi olla varmaan 300 tai mieluummin 400 milliä jotta hommista tulisi jotain. Ja valovaimaa f/2.8 luokkaa.

    Jalkazoomilla näitä ei oikein pääse lähestymään, usein närhille riitti häipymiseen se, että sisällä mökissä liikkui joku, jostain ne senkin huomasi. Nyt viime viikonloppuna näin näitä taas, mutta ne häipy ennen kun ehdin tuolia lasioven taakse asettaa jotta olisin saanut tukea kuvausasentoon istuallani.

    tikka: "ovatkohan vaikeita kuvattavia ammattilaisillekin?"

    Voivat olla, tosi aroilta vaikuttaa, jopa aremmilta kuin tikka. Pikkulinnut (joukolla) usein (oma havainto) ajaa nuo närhet pois, tikka tas ei useinkaan ole moksiskaan vaikka pikkulinnut koittaisi sitä ajaa pois, linnut ei tunnu sitä häiritsevän, mutta ihminen kyllä. Toisaalta saisivat nuo pikkulinnut useammin onnistua tuon tikan (tai kaksi välillä) häätämään lintulaudalta... tikan touhu on näet aika krouvia ja tuhoisaa lintulaudalle... :(

    VastaaPoista
  4. jp: "Ihan hyviä lasin läpi kuvatuiksi."

    No ihan menettelee, tosiaan värit jäi alkuperäisissä kuvissa aika valjuiksi, ehkä johtui juuri lasista ja valkoisesta lumesta. Koitin tosiaan saada varjoja vaalennettua ja lisäsin värien saturaatiota hiukan, koska näillä närhillä kyllä on jonkin verran väriä itsessään...eli sitäväriä koitin hiukan saada esille.

    Suljinajat oli pimeähköstä sisätilasta lasin läpikuvatuisi aika nopeita, mutta ehkä lumi sai valotuksen mittauksen arvaamaan hiukan väärin...ja siksi olisi pitänyt ehlä valouksen kompensaatiota käyttää jotta ei olsii linnut jääneet (alkuperäisissä kuvissa) niin kovin tummiksi. Ylivalottaa olisi kait pitänyt kohtalaisen reilusti...

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!