8.2.2011

Valkoselkätikka(ko) ?

Kävin viime sunnuntaina pienellä valokuvausretkellä Helsingissä Viikin ja Vanhankaupunginlahden suunnalla. Oli juuri lopettelemassa retkeäni Viikin puolella ja kokosin varusteitani autoon, kun huomasin tikan lehahtavan parkkipaikan vieressä olevaan leikkipuiston erääseen puuhun. Onpa kaukana, eikä maksa vaivaa, ensin ajattelin, mutta sitten päätin koittaa ottaa muutaman ruudun. Kamerassa oli kiinni vain 70-200 mm -objektiivi, joka oli liilan lyhyt arviolta noin 30 metrin päässä olean linnun kuvaamiseen, mutta totesin, että en varmasti ehdi vaihtaa linssiä, ennen kuin lintu on jo poissa, joten päätin sitten vain kuvata tuolla lyhyellä putkellä.

Nyt olen sitten koittanut kuvista päätellä, että olisiko kuvaamani tikka kenties jopa valkoselkätikka, mikä on melko harvinainen. Harmillista, että kuvat jäivät väistämättä pieniksi, mutta kuvia rajaamalla olen saanut lintua hiukan "suurennettua" ja kuviointia hiukan esiin. Minusta näyttäisi siltä, että käpytikkaan verrattuna, johon valkoselkätikka on helppo sekoittaa, tällä minun kuvien tikalla on käpytikasta poikkeava kuviointi selässään. Lisäksi tällä kuvieni tikalla on melko suuri nokka, josta on suhteellisen helppo saada ero käpytikkaan. Lisäksi käpytikalla päälaen punaista osaa reunustaa  silmän yläpuolella sivussa kulkeva musta raita, joka tältä minun kuvien tikalta nähdäkseni puuttuu. En osaa kuitenkaan varmuudella sanoa, onko tämä valkoselkätikka vai ei. Mitä sanoo raati? Harmillista, kun ei näistä kuvista pääse näkemään tikan vatsapuolen väritystä ja kuviointia, joka antaisi lisäosviittaa...






Ensimmäinen kuva on rajaamaton kuva, täydellä 200 mm:n zoomilla, kuvauspaikaltani auton luota. Laitoin tämän verrokiksi, jotta saisi käsityksen todellisesta etäisyydestä. Toinen kuva on lievä rajaus ensimmäisestä kuvasta ja kolmas kuva hiukan reilumpi rajaus. Neljäs kuva on lievä rajaus eri kuvasta (kuin ensimmäiset kolme) ja neljäs kuva hiukan reilumpi rajaus tästä.

Kuvien laadussa ei ole juuri kehumista, mutta ei se laatu nyt näissä ole se tärkein seikka. Harmi vain tunnistuksen kannalta, että ei näitä juurikaan enempää olisi kestänyt rajata, kuin mitä kuvat kolme ja viisi jo ovat rajaukseltaan ilman, että kuvien laatu olisi merkittävästi heikentynyt entisestään.


12 kommenttia:

  1. Minä nyt mikään asiantuntija ole, mutta sanoisin melko varmuudella tuon olevan valkoselkätikka. Kuvasin alkutalvesta tuollaisen harvinaisuuden omalla pihalla ja etsin tietoa kyseisestä linnusta. Se osottautui valkoselkätikaksi ja urospuoliseksi niinkuin tämäkin on, tuo pää sen paljastaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Pehmyt piirto :)

    Minäkään en ole aivan varma, mutta melko varma (ja toiveikas) kuitenkin :)

    Pää ja siinä olevat tuntomerkit ovat näissä kuvissa se paras mahdollisuus tunnistaa lintu. Vatsapuolen näkeminen olisi auttanut myös, mutta kun ei nyt sattunut sopiva kuvaa tästä kuvakulmasta. Tietysti olis voinut koitaa muutaman ruudun jälkeen vaihtaa hiukan sivummaksi omaa asemaansa, mutta tokkopa oliis ehtinyt. Ehdin viisi kuvaa ottaa, ennen kuin tikka lennähti pois. Noista viidestä kuvasta kaksi jäi selvästi epäteräviksi...
    Selkeä ero käpytikkaan on tällä linulla tuo nokka, joka on mielestäni selvästi pitempi, kuin käpytikan nokka.

    VastaaPoista
  3. Ihan hienoja kuvia jape. Jos totesin itsekseni oikein niin veikkaan että tämä ei ole niin semmoinen "kuva" vaan semmoinen että olet nähnyt kyseisen tikan, jos ymmärsin oikein.

    Kuvahan on ihan okein ja väritkin ovat hyvät ainut mitä olisi voinut tehdä niin saada huomiota paremmin lintuun, mutta harmi ku ei ollut toista linssii paikalla : (

    VastaaPoista
  4. Valkoselkätikkahan siinä. Onnittelut hyvästä havainnosta.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Sam :)

    Olet veikkauksissasi ihan oikeassa Sam. Käyttämälläni linssillä, tuolta etäisyydeltä, ei juuri parempia kuvia saanut. Olen kuitenkin tyytyväinen, että otin jotain kuvia, että sain jotain "kättä pidempää" tunnistukseen ja todisteeksi mahdollisesta harvinaisuuden havainnosta :)

    Kuva tosiaan on ihan oikein ja väritkin ihan OK, mutta keinotekoinen "zoomaaminen" jälkikäteen, kuvaa kuvankäsittelyssä rajaamalla, aiheuttaa sen, että kuvan laatu heikkenee pian ja nousee esiin, sen sijaan kun olisi saanut zoomattua linssillä kohdetta lähemmäksi. Jopa se, että jos olisi ollut 300 millimetriin zoomaamva linssi käytössä, mikä ei tunnu isolta polttovälin kasvamiselta 200 mm:n verrattuna, olisi linnusta saanut paremmin selvää.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Hullukaali :)

    Nyt kun sinäkin vahvistat, että kyseessä on valkoselkätikka, niin voin alkaa uskoa itsekin, että se todella on se :D

    Kannatti siis kuvata, vaikka ei paras mahdollinen kalusto ollutkaan käytettävissä.

    VastaaPoista
  7. Valkoselkähän tuo on, niinkui Hullukaali jo sanoikin. Katos kun on hieno tuuri käynyt sinulla kun osui kohdalle, kiva juttu!
    Itse en ole ikinä valkoselkää onnistunut näkemään. Pari kertaa olen tuossa Pornaistenniemen metsikössä tullut paikalle juuri, kun tikka kuulemma on lehahtanut siitä muualle.
    Mutta mukava tietää että kyllä se siellä asustelee, voihan sen vaikka joskus sattua sitten näkemään kun sen aika tulee.

    VastaaPoista
  8. Kiitos kiitos Uuvana :)

    Tämä taisi olla nyt toinen kerta, kun (luullakseni) valkoselkätikan näin. Luullakseni siksi, että ensimmäiseltä kerralta (oli muuten sekin tuolla seudulla, viime vuonna) ei jäänyt kelvollista kuvaa, josta itsekään olisin pystynyt mitään varmentamaan. Hyvä, että nyt sain hieman paremmat kuvat.

    Viikin alueelta on havaintoaja tuosta valkoselkätikasta - liekö ihan sama lintu? - lähiajoilta mm. juuri Pornaistenniemestä ja Lammassaaresta. Eli kyllä se siellä suunnalla asustelee. Uskoisin, että sinulla on hyvät mahdollisuudet onnistua näkemään tuo tikka. Kyse on vain ajoituksesta ja sehän on todistetusti usein ollut sinulla hyvä ;)

    VastaaPoista
  9. Mukavaa, että pääsin valokuvissasi katsomaan valkoselkätikkaa melkein livenä. :) Kuvasi kertovat, että viime kesänä mökillämme lahoa koivua nakutellut tikka EI ollut valkoselkätikka. Yritimme tutkia lintukirjasta, mutta tulos jäi epäselväksi. Tikkojakin on aika monta erilaista. Tuo alimmainen kuva esittelee linnun hienosti.

    VastaaPoista
  10. Kiitos kommentistasi, Delilah, ja ole hyvä vaan :)

    Itsekin olin yllättynt ja myöhemmin vielä ilahtunut, kun totesin, että todennäöisesti valkoselkätikka tarttui nyt havaintohaaviini :D

    Kuten toteat, on tikkoja aika monta erilaista ja jotkin lajit ovat varsin lähellä toisiaan tyypillisimmiltä piirteiltään, joten eri tikkalajit voi sekoittaa tosiinsa melko helposti. Siksi en uskaltanut heti tätä omaa havaintoanikaan varmaksi julistaa, vaan kysyin ennemmin täältä hiukan lisätietoa ja varmennusta muilta ensin.

    Kenties mökillänne koivua naputellut tikka oli käpytikka tai pikkutikka...

    VastaaPoista
  11. hyvinhän tuosta jo lajin tunnistaa. valoisat, terävät kuvat eikä edes oksia tai pusikkoa tiellä - lintu lähes poseeraa parissa kuvassa. :)

    onnittelut havainnosta!

    VastaaPoista
  12. Kiitos kiitos Tikka :)

    Kun olisi ollut edes 100 mm enemmän zoomia käytettävissä, niin olisi saanut linnusta hiukan paremmat kuvat, kun ei olisi tarvinnut kuvankäsittelyssä rajata kuvia näin paljoa. Onneksi toisaan ei ollut kuvaussuunnassa pahemmin esteitä, ei pusikkoa eikä oksia häiritsevissä määrin.

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!