4.11.2009

Pieleen meni

Oli vahva visio tehdä jotan komeaa, tarkoitan kuvauksen suhteen. Olin nimittäin nähnyt digicamera.net:issä hienoja kuvia vedenpinnasta "ponnahtavasta" vesipisarasta ja ajattelin että helppoa kuin heinän teko. Minähän teenkin muiden kuvauskohteiden puuttuessa tuollaisen sommittelun ja toteutuksen, ja  sitten nappaisen komeita kuvia...
Helpommin sanottu kuin tehty. Tulos näkyy seuraavista kuvista ja ne ei oikeastaan ole julkaisu kelpoisia, mutta ajattelin, että jos opetusmielessä ja turhaa itsevarmuuttani karistaakseni ne nyt postaan julki. Pistän nyt kuvat tähän ensin ja sitten selostan tuonne kuvien alapuolelle hiukan mitä tein jne. 

 

Itse kuvausasetelmasta pienessä olohuoneessani saa jonkinlaisen käsityksen näistä parista kuvasta täällä ja täällä. En viitsinyt niitä laittaa tänne esiin. Kuvista poiketen oli laatikoiden välissä yllä olevien  kuvien kuvaushetkellä tarjotin.

Ensin tarkensin kameran, joka oli jalustalla, ylimmässä kuvassa olevaan lyijykynään (tuosta kuvasta tuli päivän paras, muut oli surkeita :).  Kameran tarkennuspisteen ja pisaroiden tippumiskohdan tarkistin siis pullolla, josta pisaroita tiputtelin. Siitä johtuvat siis kuvan pisarat. Koitin saada pisaran tippumaan kynässä olevaan tekstiin ja tarkensin sitten objektiivin tekstiin. Sitten muutin kameran tarkennuksen manuaalille, jotta se ei laukaistaessa muuta tarkennusta.

Helppoa, luulin edelleen, mutta ei ollut. Vaikka muu asennelman rakennus onnistui hyvin, muodosti valo sitten ongelman. Valo ei riittänyt, vaikka oli aurinkoinen aamupäivä. Valotusajat oli aivan onnettomia, jotain 1/10 sek. - 1/20 sek.  Ei tuollaisilla "hitauksilla" pisara pysähdy. Ei auttanut vaikka herkkyyttä nostin ISO800 ja pöydällä oli pöytälamppu paistamassa kohteeseen. Ei auttanut ei. Sitten keksin käyttää kameran salamaa, mutta senkin synkka on onnettoman hidas. Vaikka herkkyys oli ISO800, oli suljinnopeus vain 1/125 sek. joka on täysin riittämätön edelleen. Salamasta johtuen veden värikin meni onnettomaksi, kuten kuvista näkyy, ja siitä tuli kauhean kontrastikas. Lisäksi suuri herkkyysasetus aiheutti kuviin kohinaa. Ilmeisesti kamerani flash sync:ia ei saa manuaalisesti nopeammaksi, ainakaan sisäänrakennetulla salamalla. Jos herkkys oli alle ISO800 oli suljinnopeus vain 1/60 sek. salamalla. Minulla oli kyllä aukkoprioriteetti käytössä, en tiedä olisiko manuaalilla ja/tai suljinprioriteetilla saanut nopeampia suljinnopeuksia salamalla...

No pieleen meni nyt tämä koe, eikä tullut sellaisia mitä ajattelin. Opettavainen koe oli toki. Vaatii kärsivällisyyttä pudotella pisaroita (sekin on aika moinen ongelma, siis pisaroiden pudottelu) ja koittaa laukaista kameraa oikealla hetkellä. Kenties sitten, kun  on kunnon ulkoinen salama ja kunnon valot, voisi kokeilla uudelleen paremmalla onnella.

Täältä Liquid Sculpture -sivustolta voi katso millaisia kuvia minun oli tarkoitus ottaa näin heti kärkeen ja ihan kylmiltään :)


17 kommenttia:

 1. Kyllä noi on onnistuneet ihan hyvin tilanteeseen nähden.

  Olympuksen salamasynkka on 1/180s, sen nopeampia ei saa ellei ole ulkoista salamaa, ja sittenkin salaman täytyy tukea ns. strobo-toimintoa, eli Olympuksessa nimeltään F-TTL.

  Olen kuullut tuota tehtävän pimeässä huoneessa siten, että kameran suljin auki, esimerkiksi 10s, ja salamalla ammutaan valo kohteeseen . Salaman välähdysaikahan on jotain 1/1000- 1/10 000s, tehosta riippuen.


  Ajoitus on oma ongelmansa, ja siihen on osaa sanoa mitään patenttia.


  Uudet salamat on kyllä melko hintavia, eikä varmaan kannata sitä halvinta korviketta ostaa.
  Häviää mekaanisessa kestävyydessä ja monesti juurikin tuossa nopeassa salamasynkassa.

  VastaaPoista
 2. JP: "Kyllä noi on onnistuneet ihan hyvin tilanteeseen nähden."

  No muutama tuurin kantamoinen tuli, jotka nyt joten kuten vältti. Joutui koko monta kertaa laukaisemaan, jotta sai muutaman osuman, edes sinnepäin.

  Tuo kuvauksesi pimeässä kuvaamisesta salamalla tuntuu fiksulta, mutta en käsitä kuinka saavat sen salaman synkkaan pisaran kanssa.

  Olet oikeasssa, että salama pitää olla kunnollinen, jos sellaisen joskus hankkii. Ovat vain tosiaan kalliitta joten pitää vielä jokunen tovi harkita. Olisi muutakin kivaa mielessä, hankinta listalla... :)

  VastaaPoista
 3. Tänpään mielestä lopputulos näytti vallan hienolta.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Arjaanneli positiivisesta kommentista :)

  Ehkä siitä jotain postiivistä löytyy kun katselee riittävän kauan eri kulmista :D

  VastaaPoista
 5. jape, kyllä nyt olet turhan vaatimaton taas! sekä pylväs- että kruunuvaihe on postaamissasi kuvissa onnistunut mielestäni hyvin. aina sitä tietenkin toivoisi terävämpää kuvaa, mutta tiedän sen usein olevan liki mahdotonta. sinun kamerasi kun on suorituskyvyltään vielä hiukan omaani heikompi niin ei ihme jos turhauttaa. linkkaamasi sivuston kuvat on varmaankin otettu ammattilaiskameralla, kunnon makrolinssillä ja mielettömässä studiovalaistuksessa.. :)

  VastaaPoista
 6. *huokaisee pitkään ja pyörittelee silmiään* taas pässin vaatimattomuus iskee...
  Hyviä kuvia, mieletön kärsivällisyys ollu (tällä sarvipäällä ei mitenkään onnistuis) ja tosiaan, noi Liquid Sculpturen tyypit näin joskus tuossa etusivulla mainitussa Time Warpissa, niillä siel käytössään oikein semmoset ylinopeet kamerat (mikskä niitä ny kutsutaan oikeestikaan taas) joten...
  Näillä peleillä ja vehkeillä erinomasesti onnistunu. Oo ylpeä, pöhkö äläkä jahkaile ;D

  VastaaPoista
 7. Tikka: "jape, kyllä nyt olet turhan vaatimaton taas!"

  No kenties. Odotukset oli vain niin kovat minulla, että hiukan petyin. Toki pitää tässä itsekin ymmärtää, että kalustoni, olosuhteet ja kaljalaatikot ei ole ihan sitä oikeaa kunnon varustusta.

  Tikka: "sekä pylväs- että kruunuvaihe on postaamissasi kuvissa onnistunut mielestäni hyvin. aina sitä tietenkin toivoisi terävämpää kuvaa, mutta tiedän sen usein olevan liki mahdotonta."

  No pylväs onnistui ihan välttävästi, senkin "nappaaminen" vaati noin 50 laukaisua. Kruunu ei onnistunut ja se on huono ja todela harmillisen epäterävä. Kenties sommitelmani pisara ei ihan pudonnut siihen pisteeseen, mihin kamera oli tarkennettu. Lyhyt syvyysterävyys ei juuri poikkeamia salli, kun kuvataan noinkin läheltä.

  Tuo kruunu on tullut ihan siihen rosteritarjottimeen, jossa oli sentin kerros vettä, pisara tipauttamalla. Luin jostain, että kruunuja kuvataan yleensä peilinpäällä olevaan ihan ohueeseen millin vesipatjaan pisara tipauttamalla. Siksi muuten noissa minun toisaalle postaamissa ja jutunyhteyteen linkkaamista kuvausjärjestelykuvista on kaljalaatikoiden välissä peili. Koitin siihen saada niitä kruunuja aikaiseksi, mutta ei tullut siitäkään mitään. Oli jo maltti hiukan mennyt, kun suljinnopeudet oli niin onnettomia.

  Tikka: "sinun kamerasi kun on suorituskyvyltään vielä hiukan omaani heikompi niin ei ihme jos turhauttaa."

  Niin on ja turhauttaa kyllä. Katselin uusien A500 ja A550 mallien teknisiä speksejä, ja niiden salamasynkka näytti olevan 1/250 sek. Niillä voisi onnistua paremmin kenties. En tosin tiedä millä herkkyydellä tuo 1/250 sek. salama synkka tulisi.

  Tikka: "linkkaamasi sivuston kuvat on varmaankin otettu ammattilaiskameralla, kunnon makrolinssillä ja mielettömässä studiovalaistuksessa.. :)"

  No epäilemättä on. :)
  Varmaan niitä kuvia on hiukan käsiteltykin, mutta mikäs on käsitellessä jos pohjakuva on jo hyvä...

  No ei auta, varmaan palaan aiheeseen joskus uudelleen, ei auta antaa vielä lopullisesti periksi. No kaljat ainakin juon pois tässä välissä, ostin ne ihan varta vasten tuoksi pisaroiden tiputuskorokkeeksi :D

  VastaaPoista
 8. Mou Rire: "*huokaisee pitkään ja pyörittelee silmiään* taas pässin vaatimattomuus iskee..."

  No tälle ei voi oikein mitään, ainakaan helposti :)

  Mou Rire: "Hyviä kuvia, mieletön kärsivällisyys ollu"

  Kiitos, Mou Rire! :)

  Mou Rire: "niillä siel käytössään oikein semmoset ylinopeet kamerat (mikskä niitä ny kutsutaan oikeestikaan taas)"

  No epäilemättä niillä on jotain erikoisvarustusta, kameroidenkin suhteen. Olisko ne jotain suurnopeuskameroita?
  Kieltämättä sellsisilla on ihan erilaiset mahdollisuudet, mutta kiva on kokeilla onnistumista vaatimattomammilla vehkeillä...
  ...kenties onnistumismahdollisuuksia voi sitten parantaa joillain edullisilla kikoilla, kunhan on ekaksi hiukan oppinut missä on vaikeita kohtia.

  Mou Rire: "Oo ylpeä, pöhkö äläkä jahkaile ;D"

  Heh heh, no okei sitten... :D
  ...mutta vähän vaan :)

  VastaaPoista
 9. Jape,

  "No tälle ei voi oikein mitään, ainakaan helposti :)"

  No se pitää kyllä ihan paikkansa ;D

  "Olisko ne jotain suurnopeuskameroita?"

  Time Warp -ohjelman ideakin juur se, että kuvataan juur näillä suurnopeuskameroilla videokuvaa, joita sitten voidaan hidastuksessa katsoa, miten mikäkin juttu vaikuttaa mihinkäkin. Esimerkiksi yhdessä ohjelmassa oli tällainen parkour-harrastaja, jonka hyppyjä ja alastuloja kuvattiin läheltä, miten iho ja lihakset oikein liikkuu ja supistelee kun törmäys koittaa.

  Ja tuo vesitippajuttukin oli tosiaan kuvattu sellasella videokameralla, josta sitten otettu näitä still-kuvia. Katselin noita kuvia Liquid Sculpturen sivuilla ja totesin, että siellä oli muutama juur siitä sillon ohjelmassa olleesta kuvaustilanteesta napattu kuva, kun ne pudotti tippaa toisen päälle, eli kun oli patsas noussut ylös, niin toinen tippa putos siihen rikkoen sen. Siitä syntyny hauskoja otoksia.

  Ja niin - niitä kuvia ei välttämättä ole käsitelty yhtään, ainakaan kaikkia. Ohjelmassa heillä oli esim. punainen levy koko setin - vesiallas (tai peili missä vähän vettä) ja tippapullo - yläpuolella ja kun veden pinta rikkoutui pisarasta, niin väritkin vaihtelivat vedenpinnan taitteiden mukaan, heijastivat sitä yläpuolelta tullutta punaista kun pohja-allas oli vaikka sininen.

  VastaaPoista
 10. Ja niin, löyty sieltä Liquid Sculpturen sivuilta linkki Youtubeen tähän pätkään, mikä Time Warpissa oli, vissiin avaa vielä enempi:
  Liquid Sculpture

  VastaaPoista
 11. "Niin on ja turhauttaa kyllä. Katselin uusien A500 ja A550 mallien teknisiä speksejä, ja niiden salamasynkka näytti olevan 1/250 sek. Niillä voisi onnistua paremmin kenties. En tosin tiedä millä herkkyydellä tuo 1/250 sek. salama synkka tulisi."

  Manuaalilla aika ja tarkennus, ja manuaalilla salamaa mukaan tarpeellinen määrä.

  Tuo synkkäaikahan ei tarkoita etteikö manuaalilla voisi kuvata nopeampiakin salamalla, se tarkoittaa että nopeammilla ajoilla osa kuvasta jää mustaksi.

  Tämä taas selittyy sillä ettei sujin aukea nopeammilla ajoilla kokonaan, vaan siellä kulkee kaksi verhoa kennon ohi, ja niiden välillä on vain kapea rako.
  Tällä tavalla valo pääsee kennon kulloisellekin osalle vain lyhyen aikaa kerrallaan, mutta aiheuttaa sen ettei salaman välähdys ole tarpeeksi pitkä ja osa kuva-alasta jää valottumatta.

  Selitetty paremmin täällä.

  Minäkin voisin kyllä Meganin kanssa harjoitella.....

  VastaaPoista
 12. Mou Rire: "Ja tuo vesitippajuttukin oli tosiaan kuvattu sellasella videokameralla, josta sitten otettu näitä still-kuvia. "

  ääähh...tuo on huijausta, käyttää videokameraa :\
  Ja minä koitan samaa tällä kameranrimpulallani, joka ottaa stillkuvia vain ja hitaasti niitäkin :)

  No, vakavasti ottaen, ihan ymmärrettävää käyttää tuollaista suurnopeuvideokameraa. suurnopeusvideolla on tietty paremmat ahdollisuudet onnistua ja voi käyttää sitten sopivan stillkuvan sopivasta kohdasta.

  Mou Rire: "Katselin noita kuvia Liquid Sculpturen sivuilla ja totesin, että siellä oli muutama juur siitä sillon ohjelmassa olleesta kuvaustilanteesta napattu kuva, kun ne pudotti tippaa toisen päälle, eli kun oli patsas noussut ylös, niin toinen tippa putos siihen rikkoen sen. Siitä syntyny hauskoja otoksia."

  Juu, tarvii katsoa noita kuvia ja sitä videota jonka linkin laitoit. Mielenkiintoiselta vaikuttaa...

  Mou Rire: "Ja niin - niitä kuvia ei välttämättä ole käsitelty yhtään, ainakaan kaikkia."

  Juu, uskon nyt, kun kuulin että ovat käyttäneet suurnopeusvideokuvaa. En tiennyt tätä aiemmin. Ajattelin, että stillkameralla voi olla joitakin kuvia, joita heillä on, vaikea ottaa jollei kuvia hieman jälkikäteen "auta" ;)

  VastaaPoista
 13. Kiitos JP linkistä tuohon juttuun, jossa sulkimen toimintaa on selsotettu.
  Minä uskon, että harjoittelu olisi mielekästä ja tuloksellista Meganin kanssa :)

  Kiitos myös vinkistä ja linkistä tuohon Minoltan objektiiviin DC:ssä. Täytyy harkita tuota vakavasti. En tosiaan viimeaikoina ole ehtinyt siellä juurikaan käydä, mutta koitan taas "parantaa" tapani ja käydä useammin :)

  VastaaPoista
 14. Jape,

  "ääähh...tuo on huijausta, käyttää videokameraa :\
  Ja minä koitan samaa tällä kameranrimpulallani, joka ottaa stillkuvia vain ja hitaasti niitäkin :)"

  Itse asiassa, mun täytyy nyt perua sanani - katsoin ite sen videon paremmin päivällä ja siinä sanottiin, että se mies ottaa tosiaan stillkuvia itsekin kameralla, koska halus kokeilla sitä pisara patsaan päälle -juttua lopulta, kun oli mahdollisuus käyttää suurnopeuskameraa. Joten mun moka - niitä kuvia tosiaan otettu tavallisella kameralla eikä pelkästään suurnopeusvideolla :)

  VastaaPoista
 15. Minulta löytyy samanlaisia kokeiluja kuvablogistani, mutta en valitettavasti yhtään muista milloin otettuja jotta voisin huvikseni näyttää sinulle. Panin veden tippumaan keittiän altaaseen ja heijastin siihen jotain väriä.

  Joka tapauksessa aihe on kiehtova, ja sinun kuvasi ok. Tuo kynäkuva on kyllä minusta hauskin.

  VastaaPoista
 16. Iines: "Minulta löytyy samanlaisia kokeiluja kuvablogistani, mutta en valitettavasti yhtään muista milloin otettuja jotta voisin huvikseni näyttää sinulle."

  Harmillista, olisi ollut kiinnostavaa nähdä millaisia kuvia olet ottanut. Koitan jossain välissä kammata sitä kuvablogiasi, josko löytäisin niitä kuvia. Onko blogissasi tagit? Niillä voisi hiukan rajata hakua...

  Iines: "Panin veden tippumaan keittiän altaaseen ja heijastin siihen jotain väriä."

  No hitto, tämähän on hyvä idea. Kas kun ei tullut omaan mieleeni. Siistimpää olisi lotrata tuon vedenkanssa keittön tiskialtaalla kuin olohuoneessa tarjottimen kanssa :)

  Kenties hansata saa veden jopa tippumaankin paremmin kun pullolla, josta loppupelissä joutuu puristamaan aina tipan, pari tipaa sieltä tuli itsekseen kyllä mutt aistten se hyyty ja joutui puristelemaan. Kenties tipan putomais kohtakin hiukan muuttui...

  Iines: "Joka tapauksessa aihe on kiehtova, ja sinun kuvasi ok. Tuo kynäkuva on kyllä minusta hauskin."

  Aihe on tosiaan kiehtova. Sitä pitää yrittää vielä joksus uudelleen. Kuvat nyt on mitä on, kynäkuva sinänsä paras teknisesti, mutta keskimmäinen paras siinä mielessä, että siinä on edes hiukan sitä mitä yritin.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!