13.4.2009

Lymyilijä


Olin tänään mökin verannalla tähyilemässä lintuja kamerani kanssa. Takaani kuului rapinaa, käänyin katsomaan, mutta mitään ei näkynyt. Ajattelin, että hiiri tai jotain meni laudoituksen alla. Menin sitten sisään ja velipoika meni hakemaan verannalta "mäyräkoiraansa" sisään. Silloin hän huomasi "mäyräkoiran" takana lymyilevän pienen linnun, joka oli ihan paikoillaan nurkkauksessa. Tulin paikalle ja arvelimme, että se on varmaan sama lintu, josta jokin aika aikaisemmin olemme kuulleet "kopsauksen" lasissa. Lintu oli varmaan mennyt piiloon toipumaan törmäyksestä. Otin sitten pikaisesti pari kuvaa, mutta tuli hiukan tärähtäneitä kuvia, kun oli niin pimeä päivä. Asetin herkkyyden ISO 800:n ja aukko oli isoimmalla, f/6.3, ja zoomi maksimissa, 250 mm. Tuli noilla asetuksilla suljinajaksi vain 1/15 sek. Joka on aika hidas...
No parempaan ei nyt ollut mahdollisuutta, kun olosuhteet oli mitä oli.
Koitin lintukirjastani katsoa, mikä lintu on kysessä. En ole ollenkaan varma, mutta tulin hiukan siihen tulokseen, että saattaisi olla kyseessä nuori vihervarpunen. Voisiko joku varmistaa asian? Vai onko sittenkin joku muu lintu kyseessä?

Lintuja oli tänään paljon liikkeellä. Ovat selvästi muuttopuuhissa. Minun kuvaus onnistui taaskin pääasissa vain sisältä lasin läpi, jolloin kuvat ei tulleet kauhean hyviksi...
Matkalla mökiltä kotia kohden näin tien suuntaisesti vastaan lentävän pienen joutsen muodostelman. Se olisi ollut komeaa kuvattavaa, mutta minkäs teet kun ajat autoa...
:(

6 kommenttia:

 1. voi että! tästä kuvasta tuli välittömästi hyvä mieli - aivan ihana pieni nappisilmä! :)

  vai oli paha ikkunanne taas saanut saalista? no, ainakin saat säännöllistä lähikuvattavaa. vaikea kyllä sanoa etenkin nuoresta linnusta onko vihervarpunen vai mikä. sattumoisin näin muuten itsekin joutsenauran pääsiäisenä! tampereella.

  VastaaPoista
 2. Asetin herkkyyden ISO 800:n ja aukko oli isoimmalla, f/6.3, ja zoomi maksimissa, 250 mm. Tuli noilla asetuksilla suljinajaksi vain 1/15 sek.muuten, kun kerran pääsit lintua lähelle niin olisitko teoriassa voinut jättää linssin laajakuva-asentoon ja saada siten suuremman aukon (linssin maksimin) käyttöön? toisaalta laajakuva tarkentaa helposti vähän väärin, mutta ehkä senkin olisi voinut kontrolloida näytöltä ja vaikka manuaalitarkennuksella. mitä olet mieltä?

  VastaaPoista
 3. tikka: "voi että! tästä kuvasta tuli välittömästi hyvä mieli - aivan ihana pieni nappisilmä! :)"

  Juu, on aika herttainen lintu :)
  Ja se kovasti koitti olla ihan paikoillaan, ettei sitä olisi huomattu...

  tikka: vai oli paha ikkunanne taas saanut saalista? no, ainakin saat säännöllistä lähikuvattavaa."

  No on, mutta onneksi tämä virkosi ja pääsi jatkamaan hetken huilittuaan. En teidä mikä siinä on että ne tulee kokoajan ikkunoihin...
  En tiedä piäisikö tätät sinulle sanoa, mutta nyt pääsiäisenä löytyi erään linnun, joka ei selvinnyt, raato ikkunan alta kun siihen kertynyttä pensaikkoa raivasimme. Se oli käpytikan ruumis jonka joku oli jo aika pitkälle pistänyt parempiin suihin niin sanotusti.

  tikka: "vaikea kyllä sanoa etenkin nuoresta linnusta onko vihervarpunen vai mikä."

  Niin se on, varsinkin minulle kun en noita lintuja niin hyvin vielä tunne. No täyty tutkia vielä. Kävin tänään (no eilen jos ollaan tarkkoja) kävelylenkillä aika myöhään illala ja oli jännä seurata kun sorsat olivat jakaantuneet pariskunnittain pitkin järvenrantoja, siis reittini varrella olevaa järveä. Lisäksi kuului moinien eri lintujen laulua, mutta en tunnista niitä niiden laulusta. Kyllä niitä liikkeellä on nyt...

  tikka: "sattumoisin näin muuten itsekin joutsenauran pääsiäisenä! tampereella."

  Ahaa, sinä olit vaihteeksi siellä käymässä. Tuonne mökille kuuluikin lähes jatkuvasti joutsenten ääniä, joita ne tuntuvat pitävän kokoajan lentäessään.

  VastaaPoista
 4. tikka: "muuten, kun kerran pääsit lintua lähelle niin olisitko teoriassa voinut jättää linssin laajakuva-asentoon ja saada siten suuremman aukon (linssin maksimin) käyttöön?"

  Olisin varmaankin voinut. Tuolla tavalla olisin saanut noin 2.5 aukkoa enemmän valovoimaa (laajispäässä maksimiaukko on f/3.5 ja telepäässä f/6.3). Joten suljinajat olisi nopeutuneet jonnekin 1/60 - 1/70 sek. tienoolle, arvelen.

  Ainoa ongelma, joka tulee nyt mieleen, on se että rajausta olisi täytynyt tehdä aika rajusti ja se olisi saanut aikaan sen, että kuva olisi ollut aika iso "pikselinen", kun kamerassani on vain 10 Megapikseliä kennossa. Tuo kuva jonka postasin on myös reilusti rajattu, vaikka seisoin hiukan yli metrin päässä linnusta ja zoomi oli maksimilla. Olisi toki voinut kokeilla noita jos olisi tullut vain mieleen, mutta toisaalta ajattelin ottaa nopeasti vain pari kuvaa ja mennä pois häritsemästä tuota lintua, jotta se pääsee rauhassa pois, kun oli huilinut riittävästi.

  tikka: "toisaalta laajakuva tarkentaa helposti vähän väärin, mutta ehkä senkin olisi voinut kontrolloida näytöltä ja vaikka manuaalitarkennuksella. mitä olet mieltä?"

  Uskon, että tuo mitä kuvaat, olisi ollut aivan mahdollinen toimintatapa.

  VastaaPoista
 5. jape: Se oli käpytikan ruumis jonka joku oli jo aika pitkälle pistänyt parempiin suihin niin sanotusti.
  nyt ei voi muuta sanoa kuin voi vittu. :| sillä pariskunnalla (jos uhri oli toinen niistä usein näkemistäsi) ei sitten ollut tulevaisuutta.

  VastaaPoista
 6. tikka: "nyt ei voi muuta sanoa kuin voi vittu. :| sillä pariskunnalla (jos uhri oli toinen niistä usein näkemistäsi) ei sitten ollut tulevaisuutta."

  Arvasin, että herpaannut. Siksi ajattelin, että en mainitse asiasta, mutta tulin nyt kuitenkin maininneeksi...

  Ko. tragedia on kaikesta päätellen tapahtunut ja hyvän aikaa sitten, oli jo ruumis aika lailla maatunut ja muutenkin "hävinnyt".

  Oli tuolla lintulaudalla nyt pääsiäisenäkin yksi tikka muutamaan otteeseen niin, että sen näin. Ja on tuolla ainakin yksi toinen käpytikka pariskunta näkynyt, joten on nitä tuollakin vielä jokunen jäljellä...

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!