4.3.2009

Piippu ja iltamaisema


Sama piippu, kuin edellisessä kuvassa. Nyt vain hieman etäämpää, toisesta kuvakulmasta kuvattuna.
Taaskin on kuvien taivaiden värissä selvä ero. Kuvien otossa on aika väliä noin 40 minuuttia.

Edelleen vaikutti myös siltä, että tuo iso piippu on vino (eli kamera/jalusta olisi vinossa), ja koitin suoristaa sitä. Sitten totesin kuitenkin, että taustalla oleva silta on kuta kuinkin vaaterissa ja samoin taustalla kauempana oleva piippu vaikuttaa olevan aika suorassa, joten varmaan taas perspektiivi hämää tässä lähemmässä piipussa. Jätin suoristelut sitten tekemättä.


6 kommenttia:

  1. mahtava kuva tampereesta! tuota voisi melkein jo tyrkyttää johonkin turisti-infoon kuvamatskuksi. :) vesikin on taas niin onnistunutta ettei minulla ikinä! mielestäni kyllä piippu on vähän liian vino ollakseen "helppo silmälle" (easy on the eye), mutta jos pidät horisonttia tärkeämpänä niin sitten ei voi mitään. (tosin siltakin on mielestäni jo paljaalla silmällä vähän vino - sori!)

    VastaaPoista
  2. tikka: "mahtava kuva tampereesta! tuota voisi melkein jo tyrkyttää johonkin turisti-infoon kuvamatskuksi. :) "

    Kiitos kiitos :)
    Tykkään näistä itsekin ja muutama "samaa sarjaa" on vielä tulossa jossain vaiheessa. Tai no aika pinakin, kun en nyt sitten ole kohta viikkoon kameraan kokenut, kun on ollut aika huonot kelit ja ei ole ideoita. Kyllä tässä muualle täytyy lähteä taas käymään lähiaikoina...
    ...Kuvaamaan siis, ja olisi mukava nähdä Tempereestakin vielä, että millaisia kuvia saa aikaiseksi kun keli olisi hyvä ts. ettei ainakaan sataisi lunta tai vettä.

    No voisihan tuo kuva toimia jossain prosarin kulmassa, ehkä... :)

    tikka: "vesikin on taas niin onnistunutta ettei minulla ikinä!"

    No se johtunee mahdollisesti pitkistä valotusajoista. Tässäkin pisin oli kait 20 sek. Ne saavat vedestä kivan pehmeän oloisen. Pitkä valotus vaan hävitti sorsat, joita on tuossa kuvassa olevan, oikeasta alakulmasta "törrötävän", vedenjakajan päässä aika joukko.

    tikka: "mielestäni kyllä piippu on vähän liian vino ollakseen "helppo silmälle" (easy on the eye)"

    Mutta voisiko olla niin, että kuva tekee oikeutta todelliselle tilanteelle? Eli jos tuo lähempi piippu onkin vino tai jos perspektiivi vääristää? Taustalla kauempana oleva piippu on nähdäkseni suora, eli sojottaa pystysuoraan ylös.

    Kokeilin suoristaa tuota lähempää piippua, niin kauempi piippu meni vinoon ja Hämeensillasta tuli "alamäki" kohden keskustoria... :)

    tikka: "mutta jos pidät horisonttia tärkeämpänä niin sitten ei voi mitään."

    No pidän mahdollisimman totuuden mukaista kuvaa tärkeänä. En puhu nyt väreistä jne. vaan esineiden asennosta. Toisaalta sinä olet korostanut usein horisonttia ja huomauttanut sen vinoudesta... ;)
    ...miksi horisontti ei nyt olisi tärkeä?

    tikka: "(tosin siltakin on mielestäni jo paljaalla silmällä vähän vino - sori!)"

    No, voi olla. Sinulla on nuoremmat ja tarkemmat silmät kuin minulla :)
    Itse katsoin, että olisi suurinpiirtein horisontaalinen silta ja toisaalta sillan takana oleva piippu näytti pystysuoralta myös silmiini. Mutta voi olla että vinoutta on sittenkin, no ei se mitään...

    VastaaPoista
  3. jape: sinä olet korostanut usein horisonttia ja huomauttanut sen vinoudesta... ;)
    ...miksi horisontti ei nyt olisi tärkeä?


    sanoisin että kokonaisuus on kuitenkin tärkein. voi hyvin olla että kamera vähän vääristää eli vetää lähimmän piipun vinoon, mutta sitähän voisi kompensoida kääntämällä kauempaakin piippua vähän vinoon, vastakkaiseen suuntaan. :) olen kyllä itsekin paininut noiden perspektiivien kanssa joskus - aina ei vaan saa silmää miellyttävää lopputulosta.

    VastaaPoista
  4. tikka: "voi hyvin olla että kamera vähän vääristää eli vetää lähimmän piipun vinoon, mutta sitähän voisi kompensoida kääntämällä kauempaakin piippua vähän vinoon, vastakkaiseen suuntaan. :)"

    No varmaankin tuo manipulointi on mahdollsita noin kun sanot, mutta ei minun taidoillani. Olen kiertänyt aina vain koko kuvaa johonkin suuntaan, kun on ollut horisontin tai jonkun pystylinjan oikaisusta kyse.

    Jotenkin kuitenkin olisin taipuvainen uskomaan että nyt tässä tpaukessa on enemmän kyse perspektiivivirheestä, jota ei käytännössä edes oikein voi korjata...

    No katsotaan miltä seuraavat kuvat näyttävät. Ne on otettu tuolta samalta seudulta, en vain nyt muista onko piippua enään misään kuvassa mukana...

    VastaaPoista
  5. jape: No varmaankin tuo manipulointi on mahdollsita noin kun sanot, mutta ei minun taidoillani. Olen kiertänyt aina vain koko kuvaa johonkin suuntaan

    sitä minäkin tarkoitin, siis koko kuvan kääntämistä (siten että molemmat piiput ovat vähän viturallaan, mutta vähemmän kuin etummainen nyt).

    VastaaPoista
  6. tikka: "sitä minäkin tarkoitin, siis koko kuvan kääntämistä (siten että molemmat piiput ovat vähän viturallaan, mutta vähemmän kuin etummainen nyt)."

    Ahaa, OK. Tarvii kokeilla lähiaikoina miltä tuo näyttäisi...

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!