11.4.2011

Kevät etenee

Kevät etenee nyt aika vauhdilla, vaikka välillä tuntuu hiukan takapakkia tulevan. Nyt menneenä viikonloppuna oli kuitenkin ulkona kaunis, joskin tuulinen, sää. Päätin lähteä Viikkiin pienelle retkelle katsastamaan, näkyisikö siellä mitään kiinnostavaa. Kannatti kyllä lähteä, jo siksikin, että tulin kävelleeksi varsin pitkän lenkin Vanhankaupunginlahden Viikin puoleisella alueella. Lisäksi näin muutamia, ilmeisesti itselleni uusia lintuja, joita en kaikkia onnistunut tunnistamaankaan, kun olivat sen verran etäällä. Ei oikein kiikarillakaan erottanut. Joku melko voimakkaan keltainen lintu oli yksi, mutta en osaa sanoa mikä se olisi voinut olla. Lisäksi kuvista kotona huomasin, että kuvissa oli enemmänkin lintuja, kuin olin kuvaustilanteessa huomannutkaan... :)

Seuraavassa hiukan kuvasatoa lauantailta:


Kanadanhanhia.
Mikä mahtaa olla ylemmässä kuvassa alareunaan epäteräväksi jäänyt pieni lintu? Huomasin sen vasta kotona, kun kuvia selasin... 

Outo lintu.
Olisiko tämä sama lintu, kuin ylimmän kuvan epäteräväksi jäänyt lintu?
Kuvaa on todella rajusti rajattu jälkikäteen kuvankäsittelyssä, kun lintu näkyi vain pienenä pisteenä keskellä peltoa alkuperäisessä kuvassa.

Pajusirkku.
Tämä koiras lenteli minua "härnäten" korrelta toisella ja korret heiluivat tuulessa aika voimakkaasti, joten en saanut juurikaan tarkennettua oikein yhtäkään kuvaa... Merihanhet.

Päivän ehkä iloisin havainto minulle olivat nämä merihanhet. Näitä oli Viikin puolisella Vanhakaupungnlahden rantaliejukoilla useita, mutta tämä pariskunta oli riittävän lähellä kohtuullisten kuvien saantiin. Näiden touhuja seurasin varsin pitkään rantalepikön kätköistä... :)
Valo tietysti oli hiukan epäsuotuisa, kun valo oli pääasiassa merihanhien takana, joten kuvaajan puoli oli yleensä melkolailla varjossa. Mutta ihan kohtuullisia tuli kuvista silti.
 

8 kommenttia:

 1. Kyllä kannattaa luontoon lähteä, sieltä löytyy tällä hetkellä hyviä kohteita, niinkuin kuvasi osoittavat.


  Täälläkin jo noita merihanhia näkee pelloilla ruokailemassa. Viikon päästä voi olla jo isot karkelot.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Pehmyt piirto :)

  Oikeassa olet. Jo nyt - ja kohta vielä enemmän - on luonnossa nähtävää mm. lintujen muuton takia. Nyt kannattaakin liikkua ulkona ja tarkkailla ympärilleen.

  Itse olen kait kerran aikaisemmin nähnyt merihanhen luonnossa, viime kevääänä. Siksi sen näkeminen on itselleni hienoa. Toki kanadanhanhia on kiva nähdä myös. Valkoposkihanhia en niin innokkaasti hae, niitä on melkeinpä liikaakin...

  Jos en vallan väärässä ole, taitaa tuo minun "outo lintu" havaintoni olla kiuru. Jos näin on, niin ensihavainto minulle :)

  Harmi, kun ei saanut parempaa kuvaa...

  VastaaPoista
 3. Hauska nähdä nuo molemmat hanhet samassa postauksessa. Voi vertailla niitä keskenään ja oppia tunnistamaan lajit.
  Vähän ankealta näyttää tuon pienen oudon lintusi ruokapöytä; lunta vaan. Onneksi aurinko sulattaa lumia vauhdilla ja ötökät alkavat kohta liikkua. Mekin katselimme nuhanenän Kuusivuotiaan kanssa sunnuntaina hänen kotinsa ikkunasta musta-aroniapensaan oksalla liikuskelevaa lintua, jonka (värin ja vuodenajan takia) arvelen olleen vihervarpunen tai keltasirkku. Se näytti kyllä aika isolta, mutta ehkä tuuli pörrötti sen höyheniä hämäävästi. Eikös keltasirkku ole aika pieni lintu?

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Delilah :)

  Hanhia on useita lajeja, ja jotkin niistä ovat aika lailla saman näköisiä. Esim. merihanhi ja metsähanhi ovat varsin saman näköiset, mutta ne voi erottaa esim. nokan värityksestä. En ole onnistunut vielä metsähanhea näkemään enkä kuvaamaan, joten en voi laittaa kuvia tähän verrokiksi.

  Pienen oudon linnun (joka on kait kiuru) ruokapöytä on tosiaan ankean näköinen, mutta kuvassa ja sen sommitelmassa on jotain "taiteellista": Pieni lintu keskellä lumikenttää. Kunpa olisin saanut tästä kuvan hieman lähempää. Nyt lintu jäi pieneksi, eikä kuvaa kärsinyt tuon enempää jälkikäsittelyssä rajata.

  Kiva kuulla, että te olette Kuusivuotiaan kanssa tehneet myös havaintoja. Varmaan kumpikin esittämistäsi vaihtoehdoista on ihan mahdollinen. Minulla ei ole nyt Lintuopasta tässä käsillä, mutta muistelen, että keltasirkku on aavistuksen talitiasta isompi. Keltasirkun höyhenpuku pörhistyy tuulessa, joten se voi helposti vaikuttaa isommalta kuin onkaan :)

  VastaaPoista
 5. kiuruksi minäkin tuota ilman muuta sanoisin! vai että kuu kiurusta kesään - minusta ulkona on edelleen melkein sietämättömän kylmää. lintusäpinää kuitenkin on koko ajan enemmän. merihanhet on hieno bongaus, mielelläni itsekin niitä tapittaisin.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Tikka, kiuru tuo siis taitaa olla :)
  Ensihavaintoni, mutta olisin ollut tyytyväisempi, jos olisin siitä ollut tietoinen jo kuvatessa. Olisi voinut koittaa saada parempaa kuvaa ja hiukan lähempää...

  No, keli lämpenee kyllä. Minäkin harkitsen JO HUOMISEKSI vaihtavani talvitakin keväisempään versioon. Piposta en vielä ole varma, että luovunko. Viikonlopuksi on luvattu muuten jopa +15 asteeseen kipuavia lukemia. Ongelmahan on tietysti mahdollinen tuuli, jolla on suuri jäähdyttävä vaikutus melkein kelillä kuin kelillä...

  Merihanhet ovat omasta mielestänikin hyvä bongaus ja tällä kertaa paremmasta kuvakulmasta ja lähmpää. Se aikaisempi merihanhi kuvani oli otettu lintutornista ja etäämpää. Näistä kuvista saa jo paremmin selvää.

  VastaaPoista
 7. täällä on melkein samat ulkokamppeet käytössä kuin talvellakin. :( YHÄ, huhtikuussa, pipoakin tarvitsisi vielä toisinaan. ei oo reilua ei.

  mahtavaa jos viikonloppuna tulisi tuollaiset lämpölukemat! tuuli taas haittaa paljon enemmän jos on pohjoisenpuoleista, joten toivotaan senkin pian kääntyvän.

  merihanhesi ovat tosiaan petraantuneet aikaisempiin nähden, juuri sopivan matkan päähän onnistuit hiipimään!

  VastaaPoista
 8. Olin pakoitettu poistamaan epäasiallisen ja blogin tai postauksen teemaan liittymättömän herjausviestisi Iines. Se oli tässä blogissa avoimesti julkistettujen sääntöjen vastainen. Ole hyvä ja lopeta asiaton käytöksesi ja perättömien väitteiden esittämisesi Iines. Kiitos!

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!