20.3.2010

Viime kesän kukkia

Nyt, kun ulkona on harmaa loskavaihe - toivottavasti ei ole pitkä - ja kun ei ole oikein muuta postattavaa, ajattelin laittaa hiukan väriä päivään ja pistää muutamia kukkakuvia viime kesältä esiin. Pitää muutenkin hiukan tietokoneen kiintolevyä siivota ja tehdä tilaa toivottavasti pikapuoliin tulevalle uudelle kuvamateriaalille, joten nämä viime vuotiset kuvat olisi hyvä saada arkistoitua pois. Kaikki nämä kuvat on kuvattu Kasvitieteellisessä puutarhassa, Helsingissä, viime heinäkuussa.


Kukkakuvat on mielestäni onnistuneet kokonaisuudessaan varsin hyvin. Viidennessä kuvassa on oikeassa alakulmassa olevan vihreän - selin olevan - kukan kirkkaiden valoheijasteiden reunoilla havaittavissa kromaattista aberraatiota (tai vastaavaa "sinerrystä" aiheuttavaa), mutta en lähtenyt yrittämään sitä erikseen korjata.7 kommenttia:

 1. Ihania kukkia ! Ainoa vika, että kaipaus kesään kasvoi entisestään...

  VastaaPoista
 2. Kiitos Justiina! :)

  No kesä on jo ovella ja tulee aika pian. Keli on suht' lämmin ja vettä sataa. :) (toivottavsti kesästä ei tule tällainen)
  Lumi sulaa nopeaan. Saisi vain tämä loskavaihe jäädä lyhyeksi, kun se kastelee herkästi kengät jne.

  VastaaPoista
 3. kuvasit vissiin autofokuksella? kyllä meinaan tarkentuu nätisti, loppua kohden vain parantuen! avainasemassa taitaa olla valo.. tuollaisena päivänä ja nopealla linssillä voisi saada vaikka millaisia kuvia linnuistakin!

  VastaaPoista
 4. Juu, tikka, autofokuksella ja sillä vanhemmalla kameralla, Sony A300:lla nämä on kuvattu, käsivaralta. Ja objektiivina oli se "all-around"-linssini, Tamron 18-250 mm. Lukee sinäkin "macro" kyljessä, mutta eihän se mikään oikea makro ole. Sen suurennus suhde on vain 1:4. Ilmeisesti "macro" -nimen käytön oikeutus on se, että tuo linssi tarkentaa suht' lähelle kaikilla polttoväleillä.

  Kyllä, olet oikeassa, että avain asemassa oli todella valo. Tuona päivänä, jolloin olin kuvaamassa näitä kukkia, oli todella aurinkoinen, kirkas, lämmin ja selkeä päivä. Silloin on aika helppo kuvata, valon puolesta.

  Lienet epäilemättä siinäkin oikeassa, että tuollaisena päivänä - ja vielä, jos kaiken lisäksi nopea linssi olisi käytettävissä - voisi saada mahtavia ja monipuolisia lintukuviakin. Toivottavasti tällainen tilaisuus ja mahdollisuus tulee joskus eteen, useammankin kerran mielellään :)

  VastaaPoista
 5. mites tuo ylin kuva muuten.. onko tausta vain sumentunut noin totaalisen mustaksi vai miten kukka on kuin leikattu irti taustasta? kävi jo mielessä onko se istutettu suoraan johonkin mustaan multasäkkiin (pisto lapiolla kylkeen ja kukka itämään) ja säkin kylki on kuvan taustana.. kun ei näy mitään häivähdystäkään taustan väreistä! :D

  salamilla kuvatessahan voisi tuollaisen efektin luoda kuvaamalla pienellä aukolla, silloin kohde valottuu mutta tausta katoaa.

  VastaaPoista
 6. tikka: "mites tuo ylin kuva muuten.. onko tausta vain sumentunut noin totaalisen mustaksi vai miten kukka on kuin leikattu irti taustasta?"

  Tuota kuvaa on hiukan rajattu, mutta kyllä tuo kukka siinä oli keskeisenä elementtinä. Tausta on voimakkaassa varjossa ja tuo kukka sattui olaemaan juuri ja juuri "auringon puolella". Muistaakseni kuvat olivat multaista seinustaa/rinnettä vasten ja niiden yllä oli varjostavia puita, joten siksi varjo on niin jyrkkä. Alkuperäisessä kuvassa taustalta näkyi "utuisena" varjossa olevaa vihreää lehteä, mutta se taisi häipyä (toivotusti) kun lisäsin kuvaan hiukan kontrastia kuvankäsittelyssä.
  Eli ei ole multasäkkiin istutettu tuo, mutta taustasta ei vain näy värejä, kun niitä ei oikein siellä olekaan ja kun varjo on niin jyrkkä ja voimakas :)

  tikka: "salamilla kuvatessahan voisi tuollaisen efektin luoda kuvaamalla pienellä aukolla, silloin kohde valottuu mutta tausta katoaa."

  Tätä täytyykin kokeilla joskus :)

  VastaaPoista
 7. kiitos, jape, selvityksestä: voimakas varjo siis!

  koita ihmeessä joskus aukon koon vaikutusta salamakuvien taustoihin. olen asiaa itsekin tutkinut/kokeillut, luettuani kikan öisten lomakuvien (potrettien) parantamiseksi. ideana siinä on ihmisten kuvaaminen yöaikaan terävinä kuvaan halutun rakennuksen/maiseman edessä. kuvaustapa on silloin päinvastainen kuin taustan hävittämisessä, siis kuvataan (täyte)salamalla ja suurella aukolla - näin kuvassa näkyy myös hieno lomakohteen ympäristö.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!