1.5.2012

Kalasääski

No niin, nyt on vihdoinkin hiukan uuttaa materiaalia postattavaksi. Kävin joku aika sitten tekemässä päivän retken Kangasalle paikalle, jossa pääsin tarkkailemaan sääksien eli kalasääskien ruoanhankintaa ja ruoanpyydystys keinoja aivan lähietäisyydeltä. Seuraavassa joitakin kuvia päivän runsaasta kuvasaaliista.







Kalasääsken kuvaaminen ei ollut kovinkaan helppoa, sillä se usein syöksyi niin nopeasti ruokansa perään, että mukana ei tahtonut pysyä. Tarkennuksen kanssa oli myös aika paljon haasteita, siksipä runsaasta kuvamäärästä vain murto-osa osoittautui edes jollakin tavalla kohtuullisiksi. On nämä kuitenkin itseäni miellyttäviä tasoltaan, ja ainahan voi koittaa parantaa toisella kerralla, mikäli uusi mahdollisuus/tilanne tulee eteen.

Saatan postata tältä retkeltä kuvia uudessa postauksessa, kunhan katson ensin, jos löydän riittävän hyviä kuvia...


8 kommenttia:

  1. Onpa komea lintu, en ole koskaan nähnyt luonnossa!
    Saalistuskuvat ovat erityisen upeat!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Vikki! :)

    Itsekin pidän sääkseä komeana lintuna ja sen saalistustekniikka on mielenkiintoista seurattavaa.

    Saattaa olla, että postaan joskus tuonempana lisää kalasääsken kuvia. Mukana myös saalistuskuvia, toivon.

    VastaaPoista
  3. Olit kyllä saanut tämän upean linnun parhaat puolet esiin ja varmasti siinä on kauan saanut näitä kuvia metsästää! Todella hienot kuvat.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Suloensio :)

    Olet arveluissasi ihan oikeassa: Kauan sai tilanteita odotella ja monta kertaa, kun tilenne sitten melko yllättäen tuli eteen, niin tarkennus jne. eivät osuneet kohdilleen. Onneksi runsaassa kuvamäärässä on myös joukko onnistumisia, joita kehtaa esitellä :)

    VastaaPoista
  5. Upea kuvakertomus! Tätä kuvasarjaa katseltaisiin mielenkiinnolla missä vain julkaisussa. Ensimmäisessä ylväs lintu tähystää kelon latvassa maisemaa, toisessa se on havainnut kuvaajan (siltä näyttää) ja syöksyy lentoon tätä kohti. Erehdystä, se syöksähtääkin veteen ja saalistaa komean kalan. Kolmannessa kuvassa kalasääksi näyttää melkein pöllämystyneeltä veden kylmyydestä. Eikös sen naamalla näykin hämmästynyt ilme!? Siitä on aikaa vuosikymmeniä, kun isä ja me lapset kävimme vierailulla Kangasalla, ja eno vei meidät katsomaan kalasääksen pesää. Se oli korkella kalliolla ison männyn latvassa kilometrien kävelymatkan päässä asutuksesta. Muistona retkestä on pieni mustavalkokuva pesän yllä kaartelevasta linnusta. Ilman tätä kuvaa tuo päivä olisi jo aikaa unohtunut.

    VastaaPoista
  6. Kiitos jälleen kerran kommentistasi Delilah, sitä oli mukava lukea :)
    Tulkintasi kuvasarjasta on hyvä ja varsin osuva. Ja todellakin, kyllähän kalasääskellä selkeästi on pöllämystynyt ilme tuossa kolmannessa kuvassa :)

    Tokkopa tällä kuvasarjalla sentään mihinkään varsinaiseen julkaisuun pääsisi, mutta näihin "omiin julkaisuihin", kuten blogiin, hienosti kyllä. Ihan olen tyytyväinen tähän sarjaan, vaikka itse sanonkin.

    Tuo kertomus lapsuudestasi ja kalasääsken pesällä käynnistä sekä kuvieni aiheuttamista tuntemuksita on hienoa kuultavaa. Itsekin kuulin tässä taannoin "luenon" kalasääsken pesistä ja erityisesti tekopesistä, joita kalasääskille tehdään ilmeisen ahkerasti toiveella, että niitä saataisiin pesimään. Pesällä ja sen sijainnilla on kuulemani mukaan kovat vaatimukset, siis nimenomaan sääksen puolelta: ihan mikä tahansa ei kelpaa. Esim. pesän pitää olla muuta ympäröivää lähipuustoa selvästi ylempänän niin, että joka suuntaan on hyvä näkyväisyys.

    VastaaPoista
  7. Saalistuskuvat on loistavia, tarkkoja ja pisaroineen liike tuntuu vaikka kuva onkin "pysähtynyt".

    Ymmärsin sinun "yhä" kuvaavan A700-kameralla, ei sitten ole houkuttanut liikaa A77?

    Minä kuvaan edelleen vanhalla E410:llä, taloudellinen tilanne ei ole antanut periksi päivittää E5:sta, ja Olyn siirtyminen peilittömiin aiheutti minulle ongelman näitten vanhojen putkien kanssa. Pelittömässä kun ne mmuodostuisivat aivan liian hitaaksi tarkennukseltaan, joten pitäisi päivittää E5-malliin, joka on moninverroin ammattimaisempi kamera, mutta kuvanlaadultaan "vain" yhden aukon verran parempi.
    Vieläkö Oly tuo markkinoille pelikameroita? Vai pitääkö vaihtaa koko järjestelmä joko Olyn pelittömään, tai muuhun merkkiin?

    Tässä minun pohdintani, joka on kyllä hiukan tappanut kiivainta kuvausintoa.

    VastaaPoista

  8. Pahoittelut, että vastauksen antaminen kesti näin kauan, JP, ja kiitos kuva kommentistasi :)

    En ole nyt melko pitkään aikaan seuraillut tätä blogia, enkä päivittänyt mitään. On hiukan motivaatio ongelmia ja kroonista aikapulaa, mutta koitan taas aloitella jonkinlaista postaustahtia, kun päästään uuden vuoden puolelle.

    Olet oikeassa, edelleen kuvaan A700:lla. Kyllä tuo A77 on kovastikin houkuttanut, mutta olen siinä "muna ja kana -dilemmassa", että odotan josko Sonyltä tulisi uusi malli joka korjaisi A77:n "puutteet". Voi olla että saa odottaa pitkään, vaikka kaikenlaista huhua on kuulunut. Ei sen puoleen A77 kyllä kelpaisi minulle hyvin, ja sen hintakin alkaa tippua kohtuu tasolle.
    Toisaalta minua on alkanut houkuttaa myös täyskennoinen kamera, A99. Lähinnä kiinnotus on virinnyt sen myötä, kun olen alkanut ottaa myös muotokuvia jne. Hinta tietysti A99:llä on vielä melko suuri, mutta varmaan se siitä laskee. Odottavan aika käy vain pitkäksi...
    Toisaalta luontokuvsukseen kroppikennoinen kamera on parempi, kun saa hiukan ekstra "ulottuvuutta"...
    Tässä tätä minun pohdintaa. Kuvausintoa minulla vielä on, ja se tuntuu vain lisääntyvän, mutta ei ole vain taloudelisesti mahdollista hommata kaikkea yht'äkkiä. Mutta pikkuhiljaa sitten. Olen esim. kuvannut muotokuvia käsisalamoilla, mutta nyt ostin Digitarvikkeesta mielestäni edullisen studiosalamasetin. Ei ole mikään Elinchrom:in, vaan sellainen "kiinan ihme", mutta sopii harjoitteluun ihan hyvin.
    Palataan juttuun... :)

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!