24.3.2012

Punavarpunen (naaras)

Kevät etenee jo kovasti ja lumetkin tuntuu häipyvän vauhdilla. Kohta on alkamassa eräs vuoden vilkkaimmista ajoista - ainakinminulla - valokuvauksen suhteen. Lintuja alkaa nimittäin alati kiihtyvällä vauhdilla palailla takaisin Suomeen ja olettaisin uusia kuvausmahdollisuuksia olevan kohta runsaastikkin.

Kuitenkin tämän kertainen postaukseni on edeleen viime vuoden kesäkuun lopun satoa, kun uutta postauskelpoista materiaalia ei vielä juurikaan ole.

Kuvan kohden on käsittääkseni punavarpunen (naaras), mutta en ole aivan varma. Punavarpuskoiraan olen jo aiemmin postannut tähän blogiini, mutta en muista olisiko tämän naaraan (jos tämä nyt on naaras) kuvaa postannut...

Punavarpuskoiras on yleensä aika mukavasti esillä ja kuuluttelee revirin omistajuuttaan varsn äänekkäästi, mutta nämä naaraat tuntuvat olevan lymyilevämpää sorttia. AIka pitkään jouduin tätkin naarasta kyttäilemään erään pensaan lähetyvilla, kunne se tuli sitten sen verran näkyviin, että sain muutaman kuvan. Kuvausolosuhteet olivat hankalat, silä pensas oli varjoisa ja toisaalta pensaiden taustalta loimotti kirkas taiva, joten se asetti kuvaukselle melkoisia haasteita. Kuviasta tulikin melko tummia, kuten osanin odottaakin, mutta koitin hiukan avata varjoja jälkikäsittelyssä ja vaimentaa muutenkin jo kirkasta taivasta. Tällaisessa kuvaustilanteessa tuppaa tulemaan tummien ja kirkkaiden alueiden rajalle (esim. lehdet) sinertävää haloa, jolle on hankala tehdä mitään, mutta ei anneta sen häiritä liikaa...

 

 

2 kommenttia:

 1. Mukavaa, että postaat kuviasi, vaikka eivät juuri nyt olisikaan otettuja. Monta uutta lintua on tullut "tutuksi" kuviesi kautta. Osa niistä on varmasti semmoisia, joita itse en koskaan näe. Sekin on taito sinänsä, että huomaa linnut oksiltaan, puhumattakaan, että ne ennättää kuvata. Pitää varmaan kulkea kamera koko ajan valmiustilassa, jotta ennättää tipit kuvaan vangita.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Delilah! :)

  Mukava, että jaksat käydä täällä piipahtamassa ja kuvia kommentoimassa. Se lämmittää mieltä :)
  Olet siinä aivan oikeassa, että ei sillä ole suurtakaan väliä, koska kuvat on otettu, ellei nyt ole kyse jostain ajankohtaisesta jutusta tms. Eihän näiden kuvien ole ottonsa jälkeen tarkoitus jäädä unohduksiin jonnekin kiintolevyn perukoille, vaan hyvä on aina aika ajoin käydä läpi mitä kuvia on tullut otettua. Sieltä saattaa aina löytää jotain ihan hyviäkin kuvia, jotka ovat vain jostain syystä jääneet aikanaan postaamatta.

  Itsekin olen oppinut näiden kuvien (ja muiden ottamien kuvien) kautta linnuista paljon. Useinkaan en tiedä, että mikä ottamani kuvan lintu on, mutta sitten se pitää koittaa selvittää kirjojen tai netin avulla :)

  Siinäkin olet oikeassa, että kamera on hyvä pitää valmiudessa, kun menee lintuja katselemaan. Aiemmin tapasin mennä vain kamera repussa ja sitten kun lintu tuli hollille aloin kaivamaan kameraa repusta. Ohihan se tilanne useimmiten meni...
  Joskus linnun havaitsemiseen silmin täytyy käyttää kärsivällisyyttä ja kuuloa. Kun kuulee linnun äänen, koittaa paikallistaa sen ja mennä rauhallisesti lähemmäksi, jos mahdollista. Sitten kun on aikansa aloillaan saattaa lintu tulla esiin aivan lähelle ja siitä saattaa saada kuvan, mutta ei aina. Kuurupiiloa on välillä :D

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!