10.3.2012

Koskikara 2012

Vihdoinkin hiukan uutta kuvamateriaalia. Kohteena on kylläkin vanha tuttu koskikara, joka on eräs omista suosikkilinnuistani.

Tein muutama päivä sitten päiväretken Helsinkiin. Kävin mm. Vanhankaupunginkoskella toiveella, että näkisin koskikaran pitkästä aikaa. Ja siellähän se oli! :)
Sää oli kaunis ja ihanteellinen ulkoiluun, joskin juuri kuvaushetkeksi pilvet menivät auringon eteen, joten en haluamaani hyvää valoa saanut näihin otoksiin, mutta ei sen nyt niin väliä. Pääasia, että pääsin seuraamaan tämän linnun puuhia ja san otettua joitakin kuvia siitä.




Hiukan tuppasivat varjot piilottamaan linnun piirteitä - mikä on harmi - sillä koskikara on omasta mielestäni oikein näyttävä lintu.

9 kommenttia:

  1. Hei, en ihan ymmärrä tuota valaistuksen harmitteluasi. Kuvat näyttää kyllä minusta aivan mainioilta musta yksityiskohtia myöten.

    Millaisella kalustolla nuo kuvat näppäsit?

    VastaaPoista
  2. Jape, koskikarasi näyttää oikein upealta. Näissä kuvissa vasta huomasin, että sen pää ja niska ovat kauniinruskeat! Muistin sen kokonaan mustavalkoiseksi. En ole koskaan nähnyt koskikaraa luonnossa, mutta television luonto-ohjelmassa joskus. Hirvitti katsella, kun se sukelteli jäiseen veteen. Koskikara on hiukan vaatimaton nimi tälle talviselle sankarisukeltajalle!

    VastaaPoista
  3. Hei Arto!

    Kiitos kommentistasi. Harmittelen valaistusta lähinnä siinä mielessä, että jos aurinko ei olisi ollut pilven takana, olisivat koskikaran värit ja piirteet näkyneet paremmin. Kun jälkikäsittelyssä koittaa avata varjoja tulee sitten herkästi kohinaa esiin jne. Sinänsä kuvat ovat omasta mielestänikin onnistuneet ihan kohtuullisesti, kun vain olisi ollut hiukan parempi valo...

    Kalustona minulla oli näitä kuvia otettaessa Sony A700 -kamera ja objektiivina Sigma AF 150-500mm f/5-6.3 DG HSM.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Delilah :)

    Omasta mielestänikin koskikara on upea lintu ja nämä kuvat ovat onnistuneet ihan tyydyttävästi. Itsekin aiemmin luulin, että koskikaran värit ovat musta (siis myös päässä) ja valkoinen. Sittemmin olen nähnyt koskikaran auringonvalossa, jolloin havaitsin, että se pää onkin ruskea. En vain ole onnistunut saamaan koskikarasta hyvää kuvaa kunnon valossa, jolloin sen värit näkyisivät selvemmin.
    Alunperin, kun koskikaran noin 3 vuotta sitten näin ensikerran luonnossa, ihastuin tähän sitkeään ja "kovaan" lintuun, kun se -30°C pakkasella sukelteli hyiseen koskeen ja palasi hetken kuluttua jään reunalle jonkinlainen kotilo suussaan :)
    Siinä se hetken "niiaili" ja kohta pulahti uudelleen koskeen... :D

    Koskikaran nimi voi tosiaan olla hiukan vaatimaton, mutta kuvaa kuitenkin kohtuullisen hyvin sitä.

    VastaaPoista
  5. Hei! Eksyin sattumalta tähän blogiin ja hyvältähän tämä vaikuttaa - aika samantyylistä settiä mitä itse kuvailen myös(http://valotus.blogspot.com)
    Paljon noita koskikaroja ihmiset kuvaileepi ja ihmettelen sitä, että mikä siitä tekee niin suositun kuvauskohteen? Mun mielestä lintu ei oo oikein kuvaksellinen kohde toisin kuin esimerkiksi joutsen(jota kuvataan myös paljon). Onko linnun käyttäytyminen sitten jotenkin mukavaa seurattavaa vai? Itse en ole luonnossa karaa nähnyt, mutta varmaan jonkun kuvan nappaisin tietenkin jos näkisin.

    "Kun jälkikäsittelyssä koittaa avata varjoja tulee sitten herkästi kohinaa esiin jne."
    Ainakin Nikonin D7000 kestää hyvin nostaa varjoja esiin, eikä kohinaa tule pahasti. Uskon, että Sonyn kennokin kestää ainaki jonkun verran. Fill lightsia tai shadows/dark nappulaa kohtuudella niin tuskin se kohina paistaa nettikoossa läpi.

    Mitä mieltä muuten olet tosta Sigman 150-500mm? Hommasin tossa vasta ks. objektiivin ja vaikuttaa ihan kelpopeliltä - Tosin voisi olla parempi terävyys ja keveämpi :)

    VastaaPoista
  6. Hei Mika,

    Kiva kun löysit tänne ja kiitos kommenteistasi. Täällä on nyt talven ajan ollut hiukan hiljaista postausteni suhteen, mutta eiköhän se tästä piristy, kun kevät etenee ja kuvattavaa ilmestyy jäleen Suomen luontoon :)

    En osaa sanoa miksi koskikara on suosittu kuvauskohteena. Joutsenkin on toki komeaa kuvattavaa, mutta se on melko yleinen ja niitä löytää helposti, toisin kuin koskikaraa Suomessa. Lisäksi itseäni jotenkin kiehtoo se, että pienehkö lintu on hyisen kosken partaalla joskus 30 asteen pakkasessa ja sinne vain sukeltaa kuin ei mitään koskeen etsimään ruokaa. Sanoisin, että juuri koskikaran käyttäytyminen ja toisaalta sen tekemisten seuraaminen on mielenkiintoista seurattavaa. Itse pidän korkikaraa kuvauksellisena ja haluasin saada siitä vielä joskus kuvan hyvässä valossa.

    Tuo onkin jännään miksi Nikon, joka käyttää pääasiassa Sonyn kennoja, on selvästi parempi noilta kohinoiltaan. Nikonhan on "kuuluisa" kohinattomuudestaan, mutta tekee sen Sonyn kennoilla. Olisi mieleinkiintoista tietää, että miten Nikon sen tekee? Tietääkseni Nikon laittaa omat anti-aliasing suotimet jne. kennon eteen sekä tekee omat digitaalimuunnokset ja kuvan signaalinkäsittelyn, ilmeisen paremmin kuin Sony.

    Hinta/laatusuhteeltaan sekä ulottuvuudeltaan tuo Sigman 150-500 mm on kelpo peli. Jos parempaa haluaa joutuu sitä ostamaan isolla rahalla. Toki Sigmassa on rajoitteita, kuten tuo terävyys ja paino. Mutta ne Sigmaa paremmat lasit toki painavat vielä enemmän. Ja maksavat!
    Olen itse saanut tuolla Sigmalla ihan hyviä kuvia ja jos valaistus on hyvä ja voi himmentää aukkoa hiukan, niin kuvat ovat suorastaan mainioita.

    VastaaPoista
  7. Jep, kyllähän tässä ihan lukijaksi täytyi tulla kun kuitenkin itsekkin kuvailen luontoa ja varsinkin nyt kun vielä opettelen ton Sigman käyttöä paremmin, nimittäin aikaisempaa kokemusta 300mm primestä. Sigman 500mm joutuu jo vähä hakeenkin kohdetta.

    Ajattelin tosiaan kysästä tosta koskikarasta sen takia kun tuola DC.net forumilla pyörin ja sielä tahtoo jokaiselta tulla oma versionsa karasta. Mielestäni se ei kovin kuvauksellinen ole, mutta parempi vaihtoehto kuin perus pönötiput lintulaudalla. Tietenkin oman kiinnostavuuden tuo varmasti se, että niitä ei päästä joka päivä kuvaileen. Niin ja tosiaan en tiedä käyttäytymisestä, voihan se olla ihan mukavaa seurattavaa kertomasi mukaan :)

    Juu huomasin itsekkin, että toi Sigma on iha ok, kun siihe F/8 himmentää. Lasihan maksaa mitä laadukkaampaa hommaa, mutta tahtoo tuo kuvien esittely mennä enemmän nettikuviksi, joten tollane lasi riittää omiin kuvaustarpeisiin. Laatulasi menisi mulla vaan hukkaan ;D

    Pitäähä tähä loppuun tietenkin hienovaraisesti ehdottaa tutustumista blogiini, jota olen jonkin aikaa pitänyt ja aika aktiivisesti päivitellyt. Luultavasti samantyyppistä settiä kuvailen välillä(riippuu fiiliksestä) http://valotus.blogspot.com

    VastaaPoista
  8. Itse taas olen tässä haavaillut 300 mm / f2.8 primestä, mutta en kylläkään Sonyn (on törkeän kallis)...

    Jokaisella toki saa olla oma mielipide eri kuvauskohteista ja kukin tykkää mistä haluaa. Itsekin seurailen DC.net:iä ja siellä se mielipide on joskus turhan jyrkkä jopa sen suhteen mitä sopii kuvata. Onpa siellä sellaisiakin, jotka eivät esim. lintu kuvista perusta ollenkaan, mutta joille ruosteinen polkupyörä lumihangessa on jotain todella taiteellista ja oikeaa kuvattavaa, josta riittää juttua vaikka kuinka. Itse ihmettelen kylläkin näitä...

    Lintulaudalta kuvaaminen ei ole kovinkaan haasteellista, mutta en sitä moiti jos joku haluaa siitä kuvat alintuja. Kuvaan joskus itsekin, mutta mieluummin koitan kuvata lintuja luonnossa. Niistä saa jotenkin paremman fiiliksen, kuin lintulaudalla istuskelevista linnuista.

    Kiitos vain blogi vinkistä :)
    Kävin jo katsomassa ja pitää tutustua ajan kanssa paremmin, ja käydä siellä muutenkin kurkkaamassa, että onko tullut uusia postauksia...

    VastaaPoista
  9. Joo olis kyllä aika loistava putki ja jatkeella sais paljonkin irti tarvittessa. Voipi olla. On kyllä muillakin merkeillä ks. objektiivilla hintaa aika huolella.

    Joo on kyllä huomattu kanta valokuviin siellä puolella. Näihän se on, siksi tuleekin kuvailtua vähä laidasta laitaa ja hahmoteltua itselleen sitä, onko kuvattava kohde sitten kuin taiteellinen ja hieno omaan silmään.

    Itse kyllä sorrun lintulaudalla kuvailemaan lintuja, jos sellainen löytyisi. Pääsis ainakin alkuun paremmin ton telezoomin kanssa. Hyvä tietenkin suoraan metsäänkin rynnätä kuvailemaan lintuja, joka on oikeastaan mielekkäämpää kun pääsee luontoon.
    Kuvistasi päätellen ja mitä nyt seurannut lintukuvausta sivusta niin kyllä luonnossa ne parhaat kuvat tulevat ja saa tosiaan sitä fiilistä niihin!

    Jeps. Välillä vähä tylsempää settiä blogissa(joillekkin) esimerkiksi tommosta kalustorunk******:sta jossa käyn vähä läpi objektiiveja tai kameroita yms mitä mieleen juolahtaa. Mutta pääasiassa julkaisen ottamiani valokuvia, kun ne on kuitenki se juttu..

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!