15.9.2011

Shanghai

Sain äskettäin tilaisuuden lähteä matkalle Kiinaan. Työn ohessa ehdin hiukan kuvatakkin ja mahtuipa matkalle hiukan vapaa-aikaakin. Nämä kuvat ovat matkan vapaa-ajan osuudelta Shanghaista.


 Kaksi edellistä kuvaa: Nuoria naisia buddhalaistemppelissä

 The Bund


 Oriental Pearl TV-torni


 Vasen torni: Shanghai World Financial Center, "pullonavaaja"



 Pullonavaaja sivusta

Shanghai, ja Kiina yleensä, on mieleinkiintoinen tutustumisen kohde. Kultturihistoria on pitkä ja nähtävää on paljon. Onhan tuo Shanghai myös todella suuri asukasmäärältään, joten näin pienempiin ympyröihin tottuneena se on jo kokemus sinänsä. Tuo "pullonavaaja" on tällä hetkellä Shanghain korkein rakennus (492 m), mutta siihen viereen ollaan rakentamassa jo isompaa (kts. esim. kahdessa alimmassa kuvassa oikealla näkyvät nostokurjet). Tulin käyneeksi tuon "pullonavaajan" yläkerroksissa (n. 430 m korkeudella) olevassa baarissa, josta normaalisti on hyvät näkymät, mutta minun käyntini aikana noissa korkeuksissa oli kova usva, joten alas ei juurikaan näkynyt. Mukava kokemus käydä tuolla kuitenkin.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia matkakuvia olet ottanut Sanghaista. Nuo kaksi nuorta naista näyttävät hartailta ja rukoukseen syventyneiltä, eikä ympäristö (turistit) näytä häiritsevän heitä ollenkaan. Liekö uskonto suurella osalla kiinalaisista normaali osana jokapäiväistä elämää? Yökuvassa The Bund on hieno valaistus. Mainosvalot hehkuvat ja heijastuvat edessä olevaan merenlahteen. Kun katsoo noita rakennuksia valokuvissasi, ei ihan äkkiä arvaisi, että ne ovat osa Kiinaa. Samassa Kiinassa maalaisväestön ympäristö näyttäisi aivan toiselta maailmalta. "Pullonavaaja" ei ehkä ole kiinalaisen arkkitehdin suunnittelema?

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Delilah ja pahoittelut, että viestisi tuli viiveellä esiin. Jouduin laittamaan kommenttienvalvonnan päälle Iineksen suorittaman häirinnän, spämmäyksen ja uhkailujen takia.

    Sitten varsinaisesti kommenttisi ja esittämiisi kysymyksiin.
    Kiinalla on, kuten varmaan tiedät, pitkä kommunistinen historia, joten "virallisesti" siellä ollaan oltu kait aika pitkälle ateisteja. Mutta kansa on ollut salaa varsin uskonnollista, käsittääkseni. Arvelen, että nykyisin uskonnollisuus on melko suuren joukon suosiossa ja harjoittamaa Kiinassa, vaikka virallista valtiollista asemaa uskonnoilla Kiinassa ei taida olla.

    Shanghai on moderni kaupunki kaikilla mittapuilla, eli ei eroa varmaan juuri ollenkaan länsimaisista kaupungeista. Kiinassa on todella suuria eroja aluieden välillä ja modernit kaupungit, kuten juuri tämä Shanghai, eroavat tavallisista kiinalaiskaupungeista suuresti. Tämän näki jo siinä erossa, kun olin vajaan viikon noin 1,5 tunnin automatkan päässä Shanghaista olevassa kaupungissa, Kunshan, niin se oli jo selvästi "heikompitasoinen" Shanghaihin verrattuna. Ja maaseudulla voi ollakyllä reippaasti karumpaa, ettei uskoisi että edes ollaan samassa maassa. Alueelliset erot on siis suuret. Tämän huomasi mm. hintatasossa. Kunshanissa oli merkittävästi halvempaa kuin Shanghaissa. Länsimaalaisittain ajatellen ostovoimani oli kyllä Shanghaissakin ihan hyvä, mutta löytyi sieltä esim. hotelleja joihin minulla ei olisi ollut varaa.

    Lienet muuten arveluissasi oikeassa, eli tuo pilvenpiirtäjä on länsimaista suunnittelua ja arkkitehtuuria.
    Tuon "Pullonavaajan" tunnusmerkki, eli puolisuunnikkaan muotoinen yläkerroksissa oleva aukko, niin sen tarkoituksena on "päästää lohikäärmeet vuorille ilman, että ne törmäävät rakennukseen", mikä on viittaus kiinalaisten vanhoihin uskomuksiin.

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!