29.1.2011

Karan sukellus

Nämä kuvat ovat edelleen sen parin viikon takaisen retkeni satoa. Seurasin  tuolloin aika pitkään koskikaran sukeltelua jään reunalta veteen, koettaen tallentaa tuon sukelluksen molskahduksineen kuvasarjaksi. En onnistunut aivan toivomallani tavalla, koska kamerani sarjakuvausnopeus ei ole kovin suuri ja koska en onnistunut useinkaan ajoittamaan kuvasarjan ottoa kohdilleen. No, pienistä ongelmista ja kuvauskohdan varjoisuudesta huolimatta karan sukeltelua oli mukava seurata ja sain muutaman kohtalaisen kuvasarjan karan sukelluksesta molskahduksineen. Ehkä yhden kuvan lisää, hetkeä ennen karan osumista veteen, olisin kaivannut kumpaakin kuvasarjaan...
10 kommenttia:

 1. Hrrrrr ! Mulla oli kylmä jo valmiiksi, mutta nyt mulla on TOSI kylmä. Miten hiivatissa toi lintu kykeneekin ?! Hyviä kuvia. :-)

  VastaaPoista
 2. Vedessä oli lämpimämpää, Justiina, kuin ilmassa :)

  Toisaalta, vesi jäähdyttää kyllä tehokkaammin kuin ilma, joten kyllähän siellä kylmä tulee äkkiä, jos ei ole suojautumiskeinoja. Koskikaralla taitaa olla rasvaa/öljyä mm. sulkiensa suojana, joten se tuntuu pärjäävän kylmässä vedessä mainiosti.

  Kiitos kommentistasi Justiina :)

  VastaaPoista
 3. hienoa että olet ehtinyt vkl:lle ja tavannut vanhan lempparisikin (koskikaran) siellä! :)

  luulen ymmärtäväni täsmälleen mitä kaipasit kuvasarjaasi; sitä yhä puuttuvaa loikan loppuvaihetta.. no, onpahan vielä jotain tavoiteltavaa - ja aina voi toivoa myös optimaalisempaa keliä.

  oranssi heijastuma vedestä on muuten mielenkiintoinen; mietin pitkään onko se mielestäni hyvä vai ei - enkä keksinyt vastausta.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Tikka :)

  Todellakin, vanha (tai nykyinenkin siis) suosikkini on kyseessä ja luulen, että menen sitä katsomaan vielä uudelleenkin, mikäli tulee vain sopivaa keliä.

  Ymmärsit aivan oikein mitä kaipasin näihin kuvasarjoihin. Otin kyllä runsaasti näiden kuvien kaltaisia kuvasarjoja, eli suunnista, mutta kaikki jäivät uupumaan sitä yhtä kuvaa, jolla karan loikka veteen kuvautuisi "oikein" ja "täydellisesti" sarjana :)

  Tosiaan, aina voi tavoitella parempaa ja kelikin voisi tosiaan olla parempi, ainakin sen suhteen, että saisi paistaa paremmin sinne missä kara kulloinkin oleilee :)
  Nämä kuvat on otettu varjossa ja ainoa vihje muuten aurinkoisesta päivästä on tuo heijastus vedessä, en ole varma mitä kautta se edes tuli, mutta matalalta aurinko taisi paistaa...
  En minäkään osaa yksiselitteisesti sanoa, onko tuo heijastus hyvä vai huono asia näissä kuvissa, tuohan se hiukan väriä muuten varjoisaan kuvaan, mutta ehkä kuva olisi toiminut ilmankin. Toisalta heijastus voi olla hyvä tehokeino... no mene ja tiedä, vaikea päättää :)

  VastaaPoista
 5. Hyvä sarja, monia asentoja/vaiheita sukelluksesta sait kaapattua. Toinen kuva on erityisen viehko, kun kara on siinä hauskasti ihan varpaillaan.
  Jonkin isomman linnun sukellus on helpompi tallentaa, kun se on jonkin verran hitaampi tapahtuma. kara taas kyllä sukeltaa niin kauhealla vauhdilla, päistikkää menee veteen ihan varoittamatta usein, että siinä on sarjakuvauksellakin varmaan perässä pysymistä.

  Kivat muuten myös nuo kellertävät heijastukset vedessä, jokin rakennuksen seinä taitaa siinä veteen heijastua tms.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Uuvana :)

  Minulla oli tosiaan näitä sarjoja useampikin, mutta tähän valikoitui nyt nämä kaksi, joissa lintu kohtalaisen hyvin pysyi terävyysalueella vaikka sarjakuvausnopeus on aika hidas ja kara suht' nopea liikeissään. Aika monet näistä sarjoista meni aavistuksella, että kohta kara lähtee sukellukseen...

  Aivan, tosiaan, nuo keltaiset heijastukset taitavat olla jotain rakennuksen seinää. Voi olla, että ne on ihan OK tuossa kuvassa :)

  VastaaPoista
 7. Koskikara on urhea lintu! Hengenpitimikseen tietenkin pitää sukelella jäiseen veteen, mutta minä koskikarana muuttaisin ruokavaliotani, tai lähtisin lämpimään syksyllä ja palaisin kevään tullen, kun vesi olisi ainakin kymmenenasteista. Viimeinen kuva on huippu, no - ovat nuo muutkin. Mielenkiintoinen kuvasarja.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kommentista Delilah :)

  Olen kanssasi samaa mieltä: koskikara on urhea lintu!
  Upeakin se on, mielestäni :)
  Kyllä se eräs suurimmista - ellei suurin - suosikkilinnuistani on ilman muuta. En kylläkään siitä kovi kauaa ole ollut näin tietoinen. Vasta tämän valokuvausharrastuksen myötä se minulle on tullut tutuksi, niin kuin moni muukin lintu.

  Koskikara tekee tasan päinvastoin, kun sinä koskikarana tekistit. :)
  Kun täällä kevään myötä tulee "liian lämmin" muuttaa se takaisin kotiseuduilleen pohjois-norjaan, jossa on viileämpää :D

  Ruokavalioaan toki voisi muuttaa tässä itse kukin... :)
  ...mutta on koskikaran ruokavaliossa se viisaus, että sitä löytää tosiaan keskellä talvea sulien virapaikkojen pohjasta, kun taas muilla eläimillä ja linnuilla on hankalampaa kun ravinto on hangen alla ja maa jäässä.

  VastaaPoista
 9. Mainiot sukelluskuvat vespapista. Ihme lintu on kara. Keltaiset heijastukset ei häiritse, pikemminkin päinvastoin.

  VastaaPoista
 10. Kiitos kommentistasi, Irma, ja pahoitteluni viivästyneestä vastauksestani. Jostain syystä jäänyt kommenttisi huomaamatta.

  Todellakin, koskikara on ihme lintu. Olen siihen oikein tykästynyt ja seurailen mielelläni sen touhuja :)

  Keltaiset heijastukset eivät suuremmin itseänikään häritse, nyt kun kuvia katselen. Ne ovat oikeastaan ihan mainiot :D

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!