19.10.2010

Tilhet

Ohessa melko tuoreita kuvia tilhistä, jotka jälleen kerran - ajankohtaan hyvin sopivasti - olivat ruokailemassa kotini pihapiirissä olevissa pihlajissa. Rastaat olivat jo hiukan pihlajia verottaneet, mutta ei niistä kyllä ole tilhille vastusta, mitä tulee pihlajan marjojen popsimiseen. :)

Otin varsin runsaasti kuvia, käyttäen Sigma 70-200mm f/2.8 -objektiiviani. Sillä ei aivan potretti kuvia saanut suoraan otettua sommittelemalla, vaikka eivät tilhet kovin arkoja olleetkaan. Kuvan käsittelyssä rajaamalla sain ihan kohtuullisia kuvia aikaiseksi.
Vaikka kuvauspäivä oli muuten kaunis, sattuivat tilhet ruokailemaan talon varjoisalla sivulla, joten kuvat on siis varjossa otettuja. Hankaluutena tällöin myös taustan taivaan vaaleus, jota en taaskaan huomannut kompensoida kamerassa ylivalottamalla.










Tilhien puuhailun seuraamiseen ei helpolla kyllästy... :)

20 kommenttia:

  1. Kaunis lintu ja kauniit kuvat ! Kuin von Wright'n veljien lintutauluista ! Ihan lemppareitani :-)

    VastaaPoista
  2. Hienoja kuvia, ja on kyllä hieno lintukin. Otitko kuvat millä objektiivilla, mahdollisesti sigmalla ( teksti "toisessa näkökulmassa", kalusto teksti, se ensimmäinen ). No ymmärsit varmaan mitä objektiiviäsi tarkoitin.

    Kolmessa ekassa kuvassa, lämpimän värinen sumentunut tausta, tuo mieleen kesänlämmön. Kun taas muissa kuvissa taas kylmempi tausta tuo kylmän tulevan talven jo mieleen.

    Outoa. Meillä Etelä-Karjalassa pihlajasta marjat ovat pudonneet ja melkein jo lehdetkin. Sielläpäin ei ole tullut samaa vaihdosta.

    Nämä kuvat kuuluvut kyllä parhaimistoosi mielestäni. Todella hienoja kuvia. Kiitos

    VastaaPoista
  3. Hienoja kuvia olet tilhistä ottanut, kauniit taustat. Nuo taustat sopivat minusta mainiosti tilhen olemukseen, tukevat sen omia värejä ja jotenkin myös olemusta.
    Hienot terävät kuvat.
    Olen hieman tuota Sigmaa arkaillut, mutta kuvasi osoittavat , että on hyvä putki oikeissa käsissä.
    Itsellä on käytössä Sigman 150-500 ja en oikein osaa sitä käyttää täysin. Kuvat ovat pehmeitä ja eivät laisinkaan niinkuin nämä sinun terävä piirtoiset. Luin jostain postauksestasi, että sinulla olisi myös tuo mainitsemani, oletko huomannut eroja sen ja tämän Sigma 70-200 välillä.

    VastaaPoista
  4. Kauniita kuvia tästä huippukauniista linnusta, tilhi on sitten satumaisen jännän värinen ja täynä erikoisia yksityiskohtia. Ensimmäisissä kuvissa on vielä hyvin valo osunut taustalle, kaunis värikäs kirkkaus.

    Eilen ja tänään aamulla olen oikein harmitellut kun on ollut työpäivä ja niin kiire bussiin ja töihin: joka-aamuisen bussipysäkin vieressä on rivi aroniapuita joissa on pitkään riittänyt marjoja, ja todella iso tilhiparvi löysi ne ja on tyhjentänyt puita eilen ja tänään. Kun aamulla on lähtenyt pysäkille, joka puolelta puista kuuluu jatkuva helinä, tilhet aamuauringossa ovat olleet hirveän kauniita. En ole ikinä nähnyt niin paljon tilhiä kerralla, niitä oli varmaan toista sataa tänä aamuna jos en ihan ihan väärin arvioinut. Ohi ajavat autot pelästyttivät ne välillä kaikki yhtäaikaa ilmaan, ja niitä oli aivan ilma sakeana - kyllä oikein harmitti, että ei ollut aikaa ja mahdollisuutta niitä kameran kanssa seurailla! Tänään kun tulin töistä niin aroniapuut näyttivät jo melko tyhjiltä, marjat on syöty ja tilhet varmaan jo tiessään.
    No, toivottavasti törmään tilheihin vielä uudemman kerran, ajan (ja kameran) kanssa.

    VastaaPoista
  5. minua miellyttää eniten ensimmäisten kolmen ja sitten taas parin viimeisen kuvan lämpimänsävyinen tausta kontrastina linnun sinertäville sävyille. onneksi syksyyn kuuluu harmauden lisäksi lämpimät ruskan sävyt ja aurinko. kuvat ovat muuten niin hyvälaatuisia, teräviä ja useimmat valoisia, että sen tarkemmin en halua suosikkia nimetä.
    onnittelut hyvästä onnistumisesta!

    VastaaPoista
  6. uuvanan kuvailema tilanne lennossa olevasta tilhiparvesta kuulostaa uskomattoman hienolta! juuri tuollaisten tilanteiden missaukset jäävät kaivelemaan itseäni vuosiksi eteenpäin.. jopa toisen puolesta. ;)

    VastaaPoista
  7. Ohhoh - jopa täällä on jo runsaasti kommentteja, vaikka postauksesta ei ole vielä kulunut tuntiakaan :)
    Ei ole ennen näin käynytkään minulle :D

    No, ryhdyn vastailemaan...

    VastaaPoista
  8. Kiitos kovasti kauniista sanoistasi Justiina! :)

    VastaaPoista
  9. Kiitos kommentistasi Sam!

    Otin nämä kuvat Sigma 70-200mm F2.8 EX DG APO MACRO HSM II -objektiivillani, joka on esitelty siinä "Kalustouutisia" postauksessani tuolla sivublogini puolella.

    Kuvien tausojen värit ja "lämpövaikutelma" johtuu siitä, että kuvat on kyllä kuvattu noin 30 minuutin sisään, mutta vaihdoin aina, kun tilhet menivät lähikoivuihin huilimaan ruokailusessioidensa välissä, vaihdoin hiukan paikkaa ja kuvakulmaa ja jäin odottelemaan että tilhet tulevat uudelleen pihlajiin. Täten taustakin vaihtui hiukan. Ekoissa kuvissa tuli paremmin aurinkoinen tausta esiin, vaikka kuvat itse on otettu varjossa. Alemmissa kuvissa kuvaussuunta taitaa olla niin, että taustalla oleva vaalea on talon seinää, eikä niinkään taivasta. Edelleen kuitenkin puut olivat siis varjossa.

    Täällä päin on ollut vielä kohtalaisen lämpimiä säitä, mutta kullä nämä linnut, ja tilhet eritoten, pihlajat tyhjentävät lähiaikoina varmasti. Ei ehdi marjat maahan :)

    VastaaPoista
  10. Kiitos kiitos mukavasta kommentistasi Pehmyt piirto :)

    Voin suositella lämpimästi tuota Sigma 70-200mm F2.8 EX DG APO MACRO HSM II -objektiivia. Sonyn kiinnityksellä sen HSM moottori ei ole maailman nopein, eikä tarkennus aina napsahada heti kohdilleen vaan objektiivi kelaa päästä päähän, mutta tuo tarkennus juttu riippuu myös kamerasta ja sen tarkennusyksiköstä, eli ei ole objektiivin ominaisuus, ainakaan pelkästään.
    Mainittu objektiivi on loistava hinta/laatu -suhteessa, sillä optiikka on kyllä hyvä. Mainio yleislinssi, jos ei tarvitse laajakulmaa, myös potrettikuviin oikein hyvä. Polttoväli ei ole omaiaan lintukuviin, mutta jos osaa liikkua ja pääsee sopivalle etäisyydelle kohteesta on linssi mainio: Valovoimainen ja varsin kaunispiirtoinen. Suosittelen!

    Minulla on tosiaan tuo Sigman 150-500mm f/5-6.3 -objektiivi. Minulla oli sitä ennen Sigma 120-400mm f/4.5-5.6, mutta myin sen pois päälekkäisyyden takia tuon Sigma 150-500mm objektiivin kanssa. Se Sigma 120-400mm oli kyllä hyvä objektiivi, mutta hamusin lisää millejä lintukuvausta varten.

    Olen kyllä ollut tuohon Sigma 150-500mm objektiiviin tyytyväinen, mutta ei sitä oikein voi käsivaralla kuljetella pitkään: Se vaatii jalustan ja käytänkin sitä ylensä kun koitan kuvata lintutorneista. Valovoimaahan tuossa Sigma 150-500 -linssissä ei oikein ole, joten se on valoisan ja aurinkoisen sään objektiivi.
    Itse kuvaan lähes 90% aukkoprioriteetilla, joten suosittelen sinua himmentämään tuonne aukkoon f/8, siinä on ko. objektiivin "sweet spot" eli se on terävimmillään siinä paikkeilla, mutta kuten sanottua on valoa oltava, tai sitten pitää nostaa herkkyyttä, mitä ei voi suositella jos kenno on kohinaherkkä. Lisäksi tuo mainittu objektiivi ei ole ihan parhaimmillaan tuolla ääriteleasennossa (500mm), joten jos voit lyhentää polttoväliä hiukan, esim. 400mm paikkeille, niin sekin parantaa ko. objektiivin tarkkuutta. Siis aukko f/8 ja zoomi max 400 mm (jos mahdollista) niin siinä pitäisi olla hyvät asetukset tuolle linssille. Ko. objektiivi on aika raskas, joten kannattaa käyttää jalustaa aina kun mahdollista.
    Mikä kamera sinulla muuten on Pehmyt piirto? Ja onko sinulla kuvanvakaajallinen versio tuosta objektiivista?

    Kysele vain lisää, vaikka tuosta Sigma 70-200mm f/2.8 objektiivista. Koitan vastata jos vain osaan.

    VastaaPoista
  11. Kiitos noista tiedoista, en ole kovin perehtynyt tuohon tekniikkaan ja sanasto on joskus hakusessa.
    Olen nyt kuvannut yksistään tuolla pitkällä Sigmalla ja käsivaralta, jalusta on, mutta sen mukana kuljettaminen tuntuu niin hankalalta. Käytössäni on Canonin 50D ja tuossa Sigman obkektiivissa on kyllä se kuvanvakaaja. Olen kyllä huomannut, että on raskas pitkään pidellä ja niskat kipeentyy.
    Täytyypä kääntyä puoleesi kysymyksin, kun niitä tulee mieleen.

    VastaaPoista
  12. Kiitos kommentistasi Uuvana :)
    Olen kanssasi samaa mieltä. Tilhi on nätti lintu ja siinä kauniita ja värikkäitä yksityiskohtia. Toivon tämän linnun vielä kohtaavani tämän tulevan talven mittaan.

    Tuo kuvauksesi aamuiselta bussipysäkiltä ja sen lähistöllä olevasta aroniapensaasta ja siinä kuhisesvasta tilhiparvesta kuullostaa mukavalta. Niitä ne ovat ja toimivat juuri kuten kuvailit. Se mitä minäkin näiltä kuviltani olisin toivonut lisää olisi se ollut se, että aurinko olisi paistanut noihin puihin joissa linnut ruokailivat. Se olisi kruunannut kuvaussessioni.

    VastaaPoista
  13. Kaunis kiitos Tikka kommentistasi :)

    Niissä kolmessa ekassa kuvassa varsinkin ja muutamissa viimeisisä kuvissa on tausta ihan kohtuullisen hyvän sävyinen. Kuten mainitskitkin on syksyisin saatavilla monenlaista taustaa kuviin. Olisin kuitenkin ollut oikein tyytyväinen, mikäli oliis aurkinko sattuntu paistamaan suoraan myös näihin puihin, joissa linnut ruokailivat, mutta ei kaikkea voi aada, tietenkään. Kun tilhet menivät lähikoivuihin ruokalevolle, niin niihin aurinko kyllä paistoi, mutta niissä tilhet olivt liian kaukana objektiivilleni. Oltin kyllä muutamia kuvia sieltäkin, mutta jäivät tosiaan pieniksi...

    Kiitos vielä onnitteluista, mutta olethan itsekin onnistunut. Huomasin juuri nimittäin haukka -kuvasi :)
    Suosittelen muillekin: Kannattaa katsoa Tikan haukka kuvia täältä.

    PS. olen vielä muuten samaa mieltä siitä, että lentävä tilhiparvi, ja sen kuvaamisessa onnistuminen olisi mahtavaa. Se projektiksi... :)

    VastaaPoista
  14. Pehmyt piirto: "Kiitos noista tiedoista, en ole kovin perehtynyt tuohon tekniikkaan ja sanasto on joskus hakusessa."

    Kysy rohkeasti vaan tekniikasta ja sanastosta. Koitan itse, tai joku muu täällä voi varmasti koittaa auttaa aina tarvittaessa.

    Jalustan mukana pitäminen on hankalaa varsinkin kävelyretkillä. Siihen juuri esim. tuo Sigma 70-200mm f/2.8 olisi omiaan. Se on huomattavasti kevyempi ja helpompi käsitellä kuin tuo Sigma 150-500mm ja kuvan laatukin on parempi.

    Itselläni muuten ei tuossa Sigma 150-500mm objektiivissa ole kuvanvakaajaa, mutta kamerassani (Sony A700) on se kameran rungossa, joten se on käytettävissä kaikilla objektiiveilla.

    Kysy tosiaan rohkeasti, jos tulee kysymyksiä.

    VastaaPoista
  15. Kiva katsella tilhiä edes kuvista, kun en ole tänä syksynä yhtään nähnyt. Rastaat tyhjensivät jo alkusyksystä pihapihlajani marjoista enkä ole viitsinyt mennä "marjallisten" (aroniat) naapureiden pihoille norkoilemaan. Kauniit ja terävät kuvat olet ottanut, myös taustoista pidän.

    VastaaPoista
  16. Kiitos kommentistasi Irma :)

    Rastaat kävivät näissä "minunkin" puissani jo reilun viikon verran, mutta eivät saaneet kovin näkyvää vähenemstä marjoissa aikaiseksi.

    Sitten kun tilhet tulivat, niin se oli puolitoista päivää ja puut olivat tyhjät. Kovia ovat syömään noita pihlajan marjoja :)

    VastaaPoista
  17. Hienoja kuvia taas Jape. Tuo toiseksi viimeinen on oma suosikkini, koska siinä näkyy mielestäni tuo Tilhen profiili ja väritys parhaiten ja vielä marja nokassa.

    VastaaPoista
  18. Kuvissasi näkyy selvästi, miten syöminen edistyy vauhdilla. Parin ekan kuvan lintu tuntuu oikein kiirehtivän ruokailuaan; joskohan toiset vaanivat samaa annosta? Marjoja näyttää ensin olevan pihlajassa kohtalaisesti, kohta vain muutama yksittäinen marja. Alakuvassa tulevat tilhen värit hienosti esille. Kaunis lintu!

    VastaaPoista
  19. Kiitos kehuista Ilzu :)

    Oma suosikkini on toinen kuva ylhäältä. Siinäkin on varsin selkeä profiili ja marja mukavasti nokassa. Olen kassasi kuitenkin samaa mieltä, että tuo toiseksi viimeinenkin on ihan hyä. Siinä näkyvät nuo linnun värit paremmin.

    VastaaPoista
  20. Kiitos kommentistasi Delilah :)

    Puissa oli tosiaan muitakin tilhiä, ehkä noin 20 kpl, mutta ne eivät nyt näy tässä rajauksen takia. Nuo tilhet saattoivat tuossa vaiheessa hyvinkin vaania jo toisen tilhen valtaamaa terttua. Kun tulin tuohon pihlajien luo töiden jälkeen, ja ryhdyin kuvaamaan, olivat linnut jo harventaneet merkittävästi puita marjoista. Ne eivät siis enään olleet punaisenaan pihlajan marjoista.
    Kun seuraavana aamuna lähdin töihin, olivat talon toisen sivun noin kymmenen pihlajaa jo syöty. Talon toisella sivulla oli pari pihlajaa vielä lähes täynnä marjaa ja nuo tilhet olivat siis aamutuimaan niiden kahden pihlajan kimpussa. Kun iltapäivällä tulin kotiin, oli ne kaksikin puuta kaluttu tyhjiksi.

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!