31.10.2010

Pikkukäpylintu

Oheiset pikkukäpylinnun kuvat on kuvattu lokakuun alkupuolella Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä. Kyseessä on ilmeisesti naaras pikkukäpylintu.
Odotin Tikan saapumista paikalle, kasvitieteellisen puutarhan reunalla, puiden katveessa, olevalla pikkulammella. Siinä kävi vielä, ajankohtaan nähden, mukavasti erilaisia lintuja. Varpuset mm. pesivät itseään lammen vedessä. Siinä tuli eteen sitten tämä pikkukäpylintukin, jota koitin kuvata :)

Tämä on ensihavaintoni pikkukäpylinnusta ja kuten arvata saattaa, en kuvaustilanteessa hirveästi ehtinyt katsomaan kameran asetuksia. Pikkukäpylintu oli puidenkatveessa varjossa, joten suljinnopeudet jäi hiukan hitaan puoleisksi, noin 1/160 sekuntiin tyypillisesti. Ehkä siitä johtuu kuvien aavistuksen omainen epäterävyysvaikutelma. Tai sitten tarkennus ei vain yksinkertasesti napannut ihan kohdilleen. Joka tapauksessa, olen ihan tyytyväinen, että ko. linnusta ylipäätään sain kuvan :)




 

12 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia taas kerran sinulta jape.

    Kuvat ovat sinäänsä iha hyviä paitsiko syvyysvaikutelma voisi olla mielestäni parempi, jotta linnun huomaisi paremmin. Mutta kuten sanoit tämä ei ole sinäänsä mikään semmoinen " loisto otos " vaan sait niin sanotusti vain "bongattua" uuden linnun monien lintujen joukkoon, vai olenko väärässä ?

    Mutta hienoa kun olet saanut uuden linnun bongattua, kiitos : )

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Sam! :)

    Olet ihan oikeassa, Sam, tämä on uusi laji minulle, ensi bongaus siis. Siksi hieman epätarkkakin kuva menettelee.

    Olet siinäkin oikeassa, että syvysvaikutelma voisi olla parempikin. Nyt määrääväksi tekijäksi tuli kuitenkin valon niukkuus, ja siksi olen nämä kuvat kuvanut objektiivin maksimi aukolla f/2.8. Tämä iso aukko vaikuttaa syvyysvaikutelmaan siten että varsin lyhyt alue on ns. terävällä alueella, varsinkin kun kuvasin vielä objektiivin maksimi zoomiasenolla (200 mm). Tämä vain ei ollut vielä riittävästi, koska lintu oli hiukan etäänpänä, joten nämä kuvat on reiluja rajauksia kuvankäsittelyssä. Lintu oli itse kuvassa, ilman rajausta, aika pieni.

    VastaaPoista
  3. Mukava havainto ja kuvatkin vielä sait. Olen itsekin useamman kerran siellä puutarhassa kuulostellut että "täällähän on käpylintuja" kun niiden lentoääni on kuulunut. Jotenkin se on tuntunut kivalta yllätykseltä keskellä kaupunkia, kun käpylintu on minulle niin jotenkin metsäinen lintu. Mutta onhan siellä puutarhassa hyvä valikoima erilaisia havupuita ja siten jos jonkinlaisia käpyjä ja siemeniä, niin että ei kai ihme jos linnutkin sinne löytävät.

    Hauskaa muuten kun täällä oli käpylintu vastassa, kun juuri ihan pari tuntia sitten koitin tuossa retkellä ollessa sihtailla ylhäällä kuusessa kieppuvia ja käpyjä pudottelevia käpylintuja. Mutta oli sen verran hämärää että eipä tullut kunnon kuvia (tummia hahmoja harmaata taivasta vasten).

    VastaaPoista
  4. Kiitos Uuvana :)

    Tikan antaman vinkin perusteella tuonne tiesin mennä. Edelleen on jotenkin hassua, että täältä provinssista, jossa asun, "pitää" mennä keskelle isoa kaupunkia havainnoimaan lintuja :)
    Mutta siellä niitä on!

    Tuo Kasvitieteellinen on kyllä keidas keskellä kaupunkia, siellä on kesällä monenlaista kukkaa ja kasvia ja sitten on näitä lintuja myös.

    Olen tyytyväinen, että näistä kuvan sain, vaikka olisihan näistä ollut kiva saada, varjon sijaan, kuvaa kunnon valossa. Nyt ainoat kuvani tästä pikkukäpylinnusta jäivät tuohon lammen reunalta otetuiksi. Tai no, otin pari kuvaa myös, kun olivat puun oksalla lammen yläpuolella, mutta taas teki kirkas tausta tepposet ja linnuista tuli ihan täysmustat - voi hyvin sanoa - siluetit :)

    VastaaPoista
  5. Onnittlut havainnosta ja lähikuvasta! Viikko sitten kuulin metsässä puiden latvoista iloista pulinaa. Korkealla isojen kuusien latvoissa näitä oli ruokailemassa parvi. Pikku putkellani niitä kuvasin, sen verran niistä selvän sain, että pikkukäpylintuja olivat.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Irma :)

    Nämä kuvat on otettu pikkuteleputkellani, eli Sigma 70-200mm -objektiivilla, maksimi polttovälillä. Vaikka olin suht' lähellä (alle 10 m päässä) näistä linnuista, jouduin tekemään varsin reippaan rajauksen kuvankäsittelyssä, jotta sain lintua hiukan paremmin esiin.

    Kiva kuulla, että näitä on siellä sinun seudullasi, ilmeisesti aika runsaastikkin kuvauksestasi päätellen. Kenties saat näitä vielä lähikuviinkin siellä :)

    VastaaPoista
  7. jape: "olisihan näistä ollut kiva saada, varjon sijaan, kuvaa kunnon valossa."

    jape, suotta tuolaista toivot! minun kuvani pikkukäpylinnusta on otettu auringonpaisteessa ja aika paljon huonompia niistä tuli kuin näistä sinun. mitä vikaa näissä muka edes on valaistuksen kannalta? kauniita, yksityiskohtaisia kuvia.

    syväterävyydestä:
    tiedän kuvauspaikan (lammikon pohjan) olevan hankala sommittelun kannalta, kuvat joutuu käytännössä ottamaan yläviistosta. jos kuitenkin on mahdollista sommitella ja kohde (=lintu) seisoo maassa, hakeudun mielelläni kyykkysilleen, kohteen tasolle. tausta sumenee silloin huomattavasti paremmin ja "muotokuvan" intensiteetti paranee. tosin ehkä tämä oli itsestäänselvää kaikille. ;)

    VastaaPoista
  8. No, Tikka, kenties valaistuksessa on vain joku maku/näkemysero. En tiedä teksikö tuo kokonaisuudessa tumma lammen pohja sen vaikutelman silmiini, että se käpylintu ei jotenkin erotu sieltä "riittävästi". Toisaalta onhan niinkin, että voimakas suora auringon paiste on yhtähuono, tai jopa huonompi, kuvauksen kannalta. Siinä mielessä nämä on varmaan ihan OK.

    Tikka: "jos kuitenkin on mahdollista sommitella ja kohde (=lintu) seisoo maassa, hakeudun mielelläni kyykkysilleen, kohteen tasolle."

    Tämä on hyvä ja pätevä neuvo ja sopii varsin moniin tilanteisiin. Kuitenkin, kuten saatat tietää, ei mminun kyykkyyn menokykyni ole paras mahdollinen ja tasapainokin on tälloöin peräpainoinen :)
    Kenties voisin käyttää jotain välimuotoa, polviasentoa :D

    VastaaPoista
  9. Käpylintuja en ole koskaan nähnyt livenä. Kenties kuusen juurella on nähty niiden jättämiä kävyn ´raatoja´, jotka äkkiä kuvittelisi oravien jättämiksi. Melko muhkea on tuo nokka, muonan mukainen! Ilmeisesti ruokavalioon kuuluu muutakin kuin kävyn siemeniä, kenties lammikon pikkuötököitä?

    VastaaPoista
  10. Kyllä, Delilah, ne kuusen juurella näkemäsi kävyn raadot voi hyvinkin olla käpylinnun tekosia. En osaa sanoa sen ruokavaliosta kovinkaan paljoa. Lintuoppaassa sanottiin, että pikkukäpylinnun lajirunsaus vaihtelee kuusen siemensadon mukaan, joten niitä se ainakin syö. Voi syödä jotain muutakin. Ainakin joissain lähteissä sanotaan pikkukäpylinnun syövän kesällä myös hyönteisiä sekä syksyllä ja talvella voivan syödä myös pihlajanmarjoja.

    VastaaPoista
  11. Olipa hassua kun juuri pääsin täällä sanomasta että en saa millään käpylintua kuviin ja heti sen jälkeen tuli oikein poseeraamaan. Pari kuvaa löytyy blogista. Ehkä ristinokka luki tätä blogiasi... ;)

    VastaaPoista
  12. Heh heh hee - aivan Uuvana, hauska sattuma :)
    Joskus näin käy: Juuri kun pääsee sanomasta jotain, niin se sitten tapahtuukin melkein heti ja odottamatta :)

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!