21.2.2009

Öögat





No niin, tuli Tikan antaman idean perusteella kokeiltua sitten tätä silmän kuvaamista. Kokeilin monessa asennossa ja hankalaa oli kohdistaminen ja tarkennus, siis suoraan silmään...muualle se kyllä tarkentui, siis sinne minne ei pitänyt. Tällaiset sain nyt tulokseksi sitten...

Kamera ei suostunut tarkentamaan, jos kohde, eli minä itse olin "liian lähellä", käytössäni olevalla objektiivilla, joten näitä kuvia on jonkin verran rajattu. Ajattelin ensin, että silmistäni heijastuva parvekkeen oven ja ikkunan valo on kiva efekti, mutta olisi ehkä voinut koittaa ottaa jonkin kuvan myös toisesta asennosta siten että ko. "valokuutiot" ei silmästä heijastu. Tarkkaavainen katsoja voi ehkä lisäksi silmistä löytää etäisesti - rähmän lisäksi - pyykkitelineen ja kameran jalustoineen. Olisi pitänyt muistaa käydä edes naamapesulla ennen kuvausta, mutta kun ei niin ei :)
Lisäksi silmälaseista jäi ikävät painanteet nenänselän sivuille, mutta sille nyt ei voi mitään. Täytyy kokeilla öögan kuvausta joskus uudelleen. Näistä kuvista on ehkä parhaiten onnistunut, ja eniten omaan mieleen, alimmainen.

7 kommenttia:

  1. hyvää jälkeähän sieltä heti tuli! ilmeisesti jouduit kuitenkin raakkaamaan suuren osan kuvia pois ohi tarkentuneina? jotain kenties kuitenkin opittiin? :)

    minimitarkennusetäisyys meidän kameroilla lienee parinkymmenen sentin luokkaa, joten croppausta saa ja pitää käyttää. kauempaa zoomaten taitaa syväterävyyskin olla pienempi - tai mahdollista säätää pieneksi. laajakulmaa ei siis ole välttämättä mitenkään tarkoituksenmukaista käyttää tällaisissa kuvissa.

    itsekin pidän tuosta alimmasta kuvasta eniten, siinä on mielenkiintoisin kuvakulma. hyvä että kokeilit variaatioita perusideaan!

    VastaaPoista
  2. Minkähänlainen tekniikka tuossa oli käytössä?

    Tarkensitko etukäteen vai oliko käytössä jatkuva tarkennus?

    Minimitarkennusetäisyys sanotaan linssin tiedoissa, esimerkiksi tuossa 40-150mm Zuikossa se on 90 cm.

    Ja mitataan sitten kennon pinnasta....

    VastaaPoista
  3. tikka: "ilmeisesti jouduit kuitenkin raakkaamaan suuren osan kuvia pois ohi tarkentuneina? jotain kenties kuitenkin opittiin? :)"

    No aika paljon tosiaan jouduin raakkaamaan tai suorastaa deletoimaan pois matskua. No kyllä niitä otoksia vielä jokunen enempi jäi jäljelle, kuin vain nämä kolme, mutta nämä nyt tuntuivat onnistuneen ehkä hiukan paremmin.

    Opin toki, että selällään sängyssä makaamalla ei tule hyvää jälkeä, vaikka aurinko mollottaisi suoraan tyynyyn, johon pään voisi näenäisen helposti asettaa :)
    Muuten lokoisalla asennolla ei saanut osumaan yhtään kohdilleen...

    tikka: "minimitarkennusetäisyys meidän kameroilla lienee parinkymmenen sentin luokkaa, joten croppausta saa ja pitää käyttää."

    Tuolla minun Tamronilla (18 - 250 mm) minimi tarkennusetäisyys on noin 45 cm. Kaikissa näissä kuvissa zoomi on maksimiasennossa. Makuuasennon mahdottomuuden todenneena keksin sitten otta käyttöön tuolin jonka voin asettaa haluamalleni etäisyydelle ja kamera oli jalustalla. Korkeutta ja kameran kulmaa piti muutmailla koelaukauksilla hakea kohdilleen. Sitten siirsin päätäni puolelta toiselle koittaen näin saada kuvaan haluamani silmän keskelle objektiivia. Siistin päätä myös lähemmäs ja kauemmas objektiivista. Aina kun kamera siten ei tarkentanut, niin siirsin hieman kauemmas päätä. Tälla tavalla hiukan siirtämällä otin kymmeniä kuvia, joista vain murto-osa siis onnistui.

    tikka: "laajakulmaa ei siis ole välttämättä mitenkään tarkoituksenmukaista käyttää tällaisissa kuvissa."

    Juu, ei. Täydellä zoomilla vaan :)

    tikka: "itsekin pidän tuosta alimmasta kuvasta eniten, siinä on mielenkiintoisin kuvakulma."

    Totta siinä, vaikka tarkennus ei olekaan ns. lähimmässä silmässä, mikä yleensä on neuvo, niin tuo kuvakulma ja kauempana olevaan silmään tarkentuminen on ihan kiva efekti.

    tikka: "hyvä että kokeilit variaatioita perusideaan!"

    Juu, totta!
    No sain kyllä idean kahden silmän käyttöön, jonka kokeilen joskus ja kenties siinä ei ihan maksimi zoomia tarvitse... :)

    VastaaPoista
  4. jp: "Minkähänlainen tekniikka tuossa oli käytössä?"

    Kuvailin sitä tuossa edellisessä, tikalle osoitetusa viestissä hiukan. Kysele lisää, jos siinä ei ole kaipaamaasi tietoa :)

    jp: "Tarkensitko etukäteen vai oliko käytössä jatkuva tarkennus?"

    Minulla oli kaukolaukaisin käytössä ja kamerasta oli asetettu päälle "single" tarkennus, eli siirsin päätä/silmää arviolta sopivalle kohdalle ja painoin kaukolaukaisimen puoleenväliin ja kuuntelin, että tarkentuuko (kamerasta kuuluu hiljainen piipaus kun tarkennus on kohdillaan, en toki tiennyt oliko tarkennus silmässä). Jos ei tarkentunut niin siirsin päätä hiukan taaksepäin ja kokeilin tarkentaa uudelleen. Käytössä oli kamerasta tarkennuksessa "spot" mittaus, eli kameran keskeltä oleva piste. Samoin valotuksen mittaus oli kameran keskialueelta eikä koko kuva-alasta.

    jp: "Minimitarkennusetäisyys sanotaan linssin tiedoissa, esimerkiksi tuossa 40-150mm Zuikossa se on 90 cm."

    Tuon Tamronini tiedosissa sen sanotaan olevan noin 45 cm.

    jp: "Ja mitataan sitten kennon pinnasta...."

    Ahaa - OK, hyvä tietää. Itse kuvittelin, että objektiivin uloimmasta pinnasta...

    VastaaPoista
  5. jp: Minimitarkennusetäisyys sanotaan linssin tiedoissa, esimerkiksi tuossa 40-150mm Zuikossa se on 90 cm.

    Ja mitataan sitten kennon pinnasta....


    jaaha, käyttämäni sigma 18-200 f3.5-6.3 dc:n kohdalla: minimum focusing distance 45 cm, length 78.1 mm eli linssistä kohteeseen pitäisi olla vähintään karvan verran vajaa 40 cm. tuntuu vähän pitkältä etäisyydeltä näppituntumalta, mutta en käy tuota kiistämäänkään.

    jape: Opin toki, että selällään sängyssä makaamalla ei tule hyvää jälkeä, vaikka aurinko mollottaisi suoraan tyynyyn, johon pään voisi näenäisen helposti asettaa :)

    jaaha, taisi olla niin lokoisaa että meni päiväunien puolelle. :)

    No sain kyllä idean kahden silmän käyttöön, jonka kokeilen joskus ja kenties siinä ei ihan maksimi zoomia tarvitse... :)

    veikkaan että aiot kuvata silmäsi tarkentaen vain toiseen. menikö oikein?

    kiitos muuten seikkaperäisestä kuvaustilanteen selostuksesta!

    VastaaPoista
  6. tikka: "jaaha, taisi olla niin lokoisaa että meni päiväunien puolelle. :)"

    Juu, no hiukan näinkin...
    ...ja tulihan sieltä sen erään Moilasen propaganda ohjelmaa radiostakin, joka oli tuossa sängyn läheisyydessä auki. Sekin saattoi hiukan unettaa, siis se ohjelma :)

    tikka: "veikkaan että aiot kuvata silmäsi tarkentaen vain toiseen. menikö oikein?"

    Meni oikein! :)
    Tuosta alemmasta kuvasta voi päätellä kumpaan silmään, lähempään vai kauempaan, yritän (pääasiassa) tarkentaa. Katsotaan jos onnistuu. Tuli hetki siten toinenkin ajatus kuvauksesta, lähinnä silmiin liittyen, mutta siitä sitten myöhemmin jos se onnistuu edes jotenkin... idea vaatii minulta "ilmeikkyyttä" joka ei ole ollenkaan minulle luontaista... No katsotaan tuleeko sutta tai sekundaa...

    tikka: "kiitos muuten seikkaperäisestä kuvaustilanteen selostuksesta!"

    Ollos hyvä! Toivottavasti siitä jotain selvisi. Tuo oli kieltämättä yllätuys kuinka kaukana sitä piti kuitenkin loppupelissä olla kamerasta jotta se edes tarkensi. No oikealla makro-objektiilla pääsisi kait lähemmäs, mutta ei aivan kiinni ainakaan niillä objektiiveilla joista olen itselleni haaveillut makroa...

    VastaaPoista
  7. Noissa Macro-nimityksissä on valmistajakohtaisia eroja.
    Ilmeisesti Sigma tulkitse sen "löysemmin" kuin muut.

    Käsittääkseni alunperin macro on tarkoittanut että objektiivin suurennossuhde on vähintään 1:2.
    Mutta myös linssejä jotka tarkentavat lähelle, vaikka suurennossuhde on jotain 1:4, on alettu nimittää macroksi.

    DC-forumin mukaan Sigma liittää macro-nimen melko kevyesti mukaan.

    Tuo suhde 1:2 tarkoittaa sitä, että se 20mm pitkä koppakuoriainen on kennolla 10mm kokoinen.

    Eli jos kennon leveys on 21mm, täyttää koppakuoriainen minimitarkennusetäisyydellä siitä noin puolet.

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!