20.1.2009

Kesä ja kärpäset...


Aivan "laarin" pohjilta löytämäni kuva viime kesältä, tai tarkemmin aivan elokuun lopusta. Silloin oli kyllä aika kesäinen keli, ko. päivänä ainakin. Kuvattu kittilinssillä (18-70 mm) ja objektiivista loppunutta zoomausvaraa täydenetty jalkazoomilla, jolloin päästy melkein asialliselle makrokuvaus etäisyydelle :)

Ei parhaimpia makrokuviani, mutta menettelee kuvana näin talven keskellä :)

EDIT: Lisään vielä kuvan "datat" tähän, eli: aukko f/5.6, suljinnopeus 1/640 sek., polttoväli 70 mm ja herkkyys ISO 100

4 kommenttia:

  1. se on jännä miten tuo syväepäterävyys näyttää kuvissasi välillä melkein liike-epäterävyydeltä (eikä esim gauss-sumennukselta). voikohan tuossa olla kamerakohtaisia eroja, omat kuvani kun eivät muistaakseni käyttäydy noin?

    pidän kuitenkin piirrettä ihan mielenkiintoisena; se toimisi hyvänä efektinä jos saisit pysäytettyä jonkun liikkuvan kohteen ja sitten tuota vauhtiviivaa taustalle. itse olen yrittänyt luoda motion blur -efektiä normaaliin tapaan kohdetta seuraamalla, mutta tulos on aina masentavan epäterävä myös kohteen osalta.. esim näin.

    VastaaPoista
  2. Olen ymmärtänyt viisaampien puheista, että bokehin ulkonäkö on linssikohtainen, ja esimerkiksi Canonin 85mm f1,8 olisi kunkku tuolla saralla.

    Lisäksi tänään selvisi lamppuihin tulevan "tähtikuvion" syy.
    Kuvio syntyy kun himmentää optiikkaa täydestä aukosta, ja tähtien säteiden lukumäärä taas riippuu himmentimen lamellien lukumäärästä...

    Voisinkin pistää yhden vanhan kuvan omaan blokiin, juurikin bokehin takia.

    VastaaPoista
  3. tikka: "se on jännä miten tuo syväepäterävyys näyttää kuvissasi välillä melkein liike-epäterävyydeltä (eikä esim gauss-sumennukselta)."

    Niinhän se näyttää. Voisi jopa kuvitella että paikallaan terävänä oleva kuvan osa on ympätty erilliseen, ihan muuhun taustaan...

    tikka: "voikohan tuossa olla kamerakohtaisia eroja, omat kuvani kun eivät muistaakseni käyttäydy noin?"

    Sanoisin että kyse on objektiivin ominaisuudesta. En tiedä kuinka paljon näissä kittilinsseissä on variaatiota keskenään...siis tarkoitan että ihna saman valmistajan saman linssin ja jopa saman sarjan sisällä. Tämä Sonyn nimellä myytävä kittilinssi on kiinassa tehty. Se on todella edullinen käsittääkseni ja uskoisin että hirveää laadunvalvontaa ei ole. Mutta itse olen tyytyväinen koska tämä yksilö näyttäisi toimivan erinomaisesti (mielestäni) tuon bokeh eli lyhyen syvyysterävyyden luomisessa. Vaikka kittilinssiejä yleisesti mollataan ja teen sitä itsekin, niin olen tuolla kittilinssillä parhaat makrokuvat toistaiseksi ottanut, samoin kuin lentävien lintujen kuvat... että ei se aivan huono ehkä olekaan.

    Paras makrokuvani on mielestäni edelleen kuitenkin tämä jossa on tuo lyhyt syvyysterävyys myös kohdillaan... ja kittilinssillä kuvattu tuokin.

    tikka: "itse olen yrittänyt luoda motion blur -efektiä normaaliin tapaan kohdetta seuraamalla, mutta tulos on aina masentavan epäterävä myös kohteen osalta.."

    Tämä on taas vain kirjatietoa :), mutta käsittääkseni tuota kuvaustekniikkaa kutsutaan "pannaukseksi" ja se vaatii aika paljon harjoittelua. Itse en ole sitä edes kokeillut vielä. Tulos on kyllä hyvä kun se onnistuu. Ei muuta kuin treenaat vain, ja tulokset varmaan paranee. En muista kylläkään pitääkö (tai onko suositeltu) tuossa "pannauksessa" tai panorointikohan se virallisempi termi on, olla kerta tarkennus vai jatkuvatarkennus kamerasta valittuna... veikkaan kertatarkennus.

    VastaaPoista
  4. jp: "esimerkiksi Canonin 85mm f1,8 olisi kunkku tuolla saralla."

    Usein suuriaukkoiset objektiivit ovat hyviä tuon bokehin suhteen mutta varmasti tietyt linssit onvat erityisen hyviä, vaikka varmaan objektiivi kohtaista variaatiota on.

    jp: "Lisäksi tänään selvisi lamppuihin tulevan "tähtikuvion" syy.
    Kuvio syntyy kun himmentää optiikkaa täydestä aukosta, ja tähtien säteiden lukumäärä taas riippuu himmentimen lamellien lukumäärästä..."

    Ahaa - tämä onkin kiinnostava tieto :)

    Hyvä tietää!

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!