3.8.2010

Nokikana

En muistaakseni ole tänä vuonna vielä postannut nokikanan kuvia, joten tässä tulee muutama tämän kevään / kesän kuvasadosta.
Ensimmäinen kuva on otettu huhtikuun lopussa ja muut kuvat kesäkuun 20. päivän aikoihin.






Melko erikoisen näköinen tuo 3.-5. kuvissa esiintyvä nokikanan poikanen punaisine nokkineen. Aika hämäävä tuo nokka, kun aikuisella nokikanalla on nokka ja otsakilpi valkoinen. Tarkemmin kun katsoo, varsinkin jos sattuu samaan lähikuvan nokikanasta, niin kilpi ja nokka ei ole ihan valkoinen vaan hiukan pinkkiin vivahtava. Ainakin itse olen ollut tällaisen värisävyn huomaavani.

7 kommenttia:

  1. Esimmäisessä kuvassa äkkiä katsoen hauskasti näyttää melkein kuin nokikana olisi sorsan kanssa nokakkain. Sorsa on ilmeisesti kuitenkin vähän taaempana. Mutta hauska "optinen illlusio".

    Nokikanan poikaset ovat tosiaan aika hassuja harvahapsia. Jännä että heissä on tosiaan tuota kirkasta punaista, luulisi sen olevan huono suojaväri - mutta ehkä se on jokin signaaliväri emoille.

    Nokikanan nokkakilpi on tosiaan pikkuisen pinkkiin päin, erityisesti reunoiltaan. Keskiosat ovat selvästi valkoisia. Minulla on muistaakseni jossain blogipostauksessani suht lähikuva, jossa tuo pinkki reunus näkyy hyvin.

    VastaaPoista
  2. Hauska havainto, uuvana. Todellakin vaikuttaa, kuin sorsa ja nokikana olisivat nokakkain, mutta kuten oikein arvelet, on sorsa hiukan taaempana. Sorsan nokka on kuta kuinkin nokikanan pyrstön tasalla :)

    Jos ensimmäisen kerran, kun nokikanan poikasen näin, olisin nähnyt sen vain yksin, ilman emoa, niin olisin väittänyt että kyseessä on ennemminkin liejukanan poikanen kuin nokikanan. :D

    Kiitos kommentistasi uuvana!

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Alimmainen kuva aivan loistavan monitahoinen.Olisi joskus kiva nähdä millaisia kuvasarjoja saat hyvin arkisista aiheista esim.kaupungin hälystä ym.

    t.fani

    VastaaPoista
  5. Hei Keski-ikäinen nainen,

    Kaunis kiitos kommentistasi. :)
    Kiitän myös hyvästä ideastasi. Haluasin nähdä myös itse miten tuossa mainistamassasi kuvaustilanteessa selviäisin ja erityisesti miten voisin tuossa kehittyä.
    Vaikka kuvani toistaiseksi ovat aika luonto- ja lintupainotteisia, en itse ole kuitenkaan mitenkään tietoisesti rajoittanut itseäni vain niihin, vaan haluan kuvata "kaikkea", oppia ja kehittyä. Täytyy vain lyötää ja hakeutua sopiviin tilanteisiin. Kaupunki vain pitäisi olla hiukan vilkkaampi kuin tämä jossa pääasiassa vaikutan. Mutta ei kai se mahdotonta ole tilanteita täältäkin löytää ja ainahan pääsee johonkin toiseen kaupunkiin.

    Minulla on siis fani. Olen imarreltu! :)

    VastaaPoista
  6. Yläkuvassa sorsa ja nokikana näyttävät neuvottelevan, kelpaisiko kyseinen kaislikko pesäpaikaksi ja kumman tontista on kysymys. Sulassa sovussa neuvottelu näyttää sujuvan. Seuraavien kuvien pieni punanokkainen rääpäle on hyvin söpönen. Mikähän on luonnon tarkoitus antaa pikkuiselle punainen nokka? Voisiko se liittyä jonkinsorttiseen suojautumiseen varoittamalla petolintuja ja maapetoja koskemasta?

    VastaaPoista
  7. Heh heh hee - totta Delilah, tuollaisen vaikutelman todella saa, että neuvottelutilanne on käynnissä. Minulla on tuosta tilanteesta useampi kuva, hiukan eri kantilta otettuna, ja rauhallisesti ja sopuisasti olivat molemmat - sekä sorsa että nokikana - kokoajan :)

    En osaa sanoa miksi nokikanan poikasen nokka on punainen kun aikuisella on valkoinen. Voi olla kyse jonkinlaisesta varoitusväristä...
    Äkkiseltään ajateltuna tuntuisi muuten, että punainen nokka viittaisi ennemmin liejukanaan, jolla on punainen nokkakilpi aikuisena. Olen postannut liejukanan kuvia (otettu samssa paikassa kuin ylimmän kuvan nokikana ja sorsa) aiemmin toukokuussa blogiini tänne.

    PS. Luin juuri Lintuoppaasta, että Nokikanan ja liejukanan untuvikot ovat lähes samanlaiset. Ainoa näkyvä ero on, että liejukanan untuvikolla ei ole kellertäviä untuvia kaulalla, kuten nokikanan untuvikolla on.

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!