15.6.2010

Kivitasku

Nämä kuvat on otettu kuukausi sitten, kun tein retken Espoon Matalajärvelle. Olin jo lähdössä pois ja asettelemassa kuvaustarvikkeitani autoon, kun huomioni kiinnittyi edessä olevaan kynnöspeltoon ja siinä paikasta toiseen pyrähtelevään lintuun. Otin vielä kameran esiin ja koitin saada kuvaa. Kovin jäi etäiseksi lintu taas. Näitä kuvia on todella paljon rajattu. Olisivat kuuluneet siis paremminkin tuonne sivublogiini, mutta laitoin nyt tänne kuitenkin. 

Käytössä minulla oli vain 70-200 mm objektiivi. En ehtinyt telekonvertteria ryhtyä asentamaan kiinni, olisi lintu häipynyt sillä välin. Koitin jalkazoomilla päästä mahdollisimman lähelle ja otin kuvat toivoen, että rajaamalla saisi edes jotain esiin. Kameran näytöltä katsoessa olin toiveikas, josko tämä kuvaamani lintu olisi ollut joku lepinkäinen, mutta taitaa olla kuitenkin kivitasku. Ei mitenkään komea tausta tuo kynnöspeltokaan, mutta ei voinut valita...



Toivottavasti kivitaskusta saisi joskus kunnon lähikuvan. Siis sellaisen, että ei tarvitsisi kuvankäsittelyssä rajailla, ainakaan niin rajusti kuin nyt näitä kuvia.

5 kommenttia:

  1. Kivinassakka eli rauniorastas eli tanoposki - lintujen vanhat nimet ovat minusta sitten hauskoja ja kuvaavia. :)

    Kivitasku on aika äkkiliikkeinen lintu. Välillä se istuu jähmettyneenä paikallaan ja jos silloin ehtii ottaa kuvan niin hyvä, koska seuraavassa hetkessä seon jo ihan toisaalla patsastelemassa.
    Itsekään en ihan mitään kauhean hyviä kuvia saanut kivitaskusta. Menneellä viikolla sai muutaman emosta jolla oli nokka täynnä einestä lapsille. Koitin vähän seurailla minne se lastia kiikutti, mutta en pysynyt vauhdikkaan linnun perässä.

    VastaaPoista
  2. Ahaa, mielenkiintoista, en noista vanhoista nimityksistä ollutkaan tietoinen uuvana. Hauskoilta kuullostavat :)

    Tuo kuvauksesi kivitaskun äkkiliikkeisyydestä on oikea, oman kokemukseni mukaan. Se oli aikansa paikoillaan suht'kiltisti. Mutta juuri kun olin päässyt jalkazoomilla kohtuu etäsiyydelle kuvan ottamista varten, niin se siirtyi toisalle, kauemmaksi. Ja taas kun koitti lähestyä, niin samam "rutiini" toistui. Piti sitten tyytyä kuvaamaan vain kaukaa ja toivomaan, että jotain selvää saisi rajaamalla.

    VastaaPoista
  3. En muista koskaan tämännäköistä lintua nähneeni. Nimi kyllä on tuttu lapsuudesta. Kivitasku - taskussa kiviä? Mustaa, harmaata, valkoista ja häivähdys punervaa leuan alla. Sievän ei tarvitse vaatteilla pröystäillä.

    Poiketessani eilen Suomalaisessa kirjakaupassa sorruin heräteostokseen, jota tuskin täytyy katua. Kassatiskillä oli Tammen julkaisema teos "Linnut äänessä". 150 Pohjolan lintulajia äänineen. Hinta 29,95 €. Linnut on esitelty kuvin ja tekstein joko yhdellä sivulla tai aukeamalla. Kirjan takakannessa on kiinteänä paristolla toimiva lisälaite, josta koodinumerolla löytyy halutun linnun ääni. Äänen voimakkuuta pystyy säätämään. Valokuvat on ottanut Jari Peltomäki ja Markus Varesvuo, muita kirjan tekijöitä ovat Jan Perdersen, Lasrs Svensson ja Jony Eriksson. Kyseisestä kirjasta on tekeillä uusi painos, joten kirjat saattavat olla vähissä tällä hetkellä.

    VastaaPoista
  4. ps. En tarkoittanut mainostaa, mutta kirja saattaa kiinnostaa jotakuta lintukuvaajaa.

    VastaaPoista
  5. En osaa sanoa, Delilah, mistä kivitaskun nimi juontaa. Hauska nimi sillä kuitenkin on :)

    Myös minulle nimi on etäisen tuttu nuoruudesta, mutta vasta nyt nämä viimeiset kaksi vuotta, jotka olen tätä valokuvausta harrastanut, olen alkanut noihin lintuihin enemmän kiinnittää huomiota. Kivitaskua en kovin usein ole muistaakseni nähnyt. Viime vuonna kai kerran ja sain sita kuvan, etäisesti silloinkin. Komea lintu joka tapauksessa :)

    Delilah, ei haittaa mitään, jos kertoo kirjasta joka liittyy aivan oleellisesti tämän blogin teemaan - mm. lintuihin ja valokuvaukseen. Kirjahavainnot ja vinkit on aivan tervetulleita ja hyödyllisiä. :)

    Olin muuten itsekin eilen Suomalaisessa kirjakaupassa, ostin Euroopan hyönteisoppaan. Taisin sivusilmällä nähdä hyllyssä kirjan, jonka mainitset, mutta en katsonut sitä vielä sen tarkemmin. Se kuullostaa kirjalta, joka täytyy laittaa hankinta listalle, koska lintujen äänet ovat sellainen alue, joka on minulla erityisen heikko. Kun äänen saa yhdistettyä kuvaan onnistu tunnistaminen maastossakin varmasti paremmin.

    Jari Peltomäki ja Markus Varesvuo ovat muuten tämän maan parhaimpia ja arvostetuimpia luontokuvaajia, joten kuvat ovat epäilemättä laadukkaat. Muista luettelemistasi kirjan tekijöistä Lars Svensson on tuttu; hän on yksi lintuharrastajien "raamatun" Lintuoppaan tekijöistä. Tälläkin perusteella uskon, että mainitsemasi kirja on varmasti hyvä. :)

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!