6.8.2009

Kalasääski




Kävin eilen katselemassa Hattelmalanjärven lintutornilla ja aivan sattumalla havaitsin oheisen kalasääsken lekuttelemassa järven yllä. Se oli (tietenkin) aika kaukana, mutta aika ajoin tuli hieman lähemmäksi. Niitä kalasääskiä oli itseasiassa kaksi, mutta tuota kuvassa olevaa pääsin kuvaamaan, toinen poistui aika pian. Kuvat on kuvattu Sigma 120 - 400 mm objektiivilla maksimi zoomilla ja tripodia käyttäen. Aukko oli f/8 ja herkkyys ISO200. Aurinkoisena iltapäivänä, kirkasta taivasta vasten, tuli suljinnopeudeksi vaihdellen 1/1250 - 1/800 sek. Etäällä oleva lintu tuntui pysähtyvän aika mukavasti noilla arvoilla. Olisi tietty saanut tulla hieman lähemmäksikin tuo lintu, mutta kyllä näistäkin kuvista jo selvää saa. Näitä ei ole pienennetty (resize) ollenkaan tällä kertaa, vaan ne on rajattu suoraan "blogikokoon" (1280 x 1280 pikseliä).

2 kommenttia:

  1. upea! :) pistit heti paremmaksi, ruoja, mutta olen silti todella iloinen puolestasi. tuollaisilla saaliilla varustettuna jaksaa sitten mahdolliset tulevat takapakit ja ainakin pitkän, virikkeettömän talven. näkisin mielelläni vielä lisääkin näitä.

    VastaaPoista
  2. tikka: "upea! :)"

    Kiitos kiitos, Tikka :)

    tikka: "pistit heti paremmaksi, ruoja"

    Ei ollut tarkoitus. Tuli ihan vanhingossa ja tuuria oli runsaasti mukana :)
    Toisaalta on kiva edes jossain joskus olla hetkittäin parempi, kuin oppiäiti ja esikuva :D


    tikka: "mutta olen silti todella iloinen puolestasi."

    Kiva! Näistä linnuista olisi mahtava saada selainen istumakuva, kun ne kökki jonkun kelon latvuksessa ja siis ihan sellainen kunnon lähikuva. Mutta ei varmaankaan tule onnistumaan, ellei tähdet ja kaikki muut onnentuojat ole justiin oikeassa asennossa. Tieysti toiveessa olisi kunnon lentolähikuva, terävä sellainen, ilman etä kohdetta tarvitsee rajaamalla kuvankäsittelyssä saada vaikuttamaan isommalta...

    tikka: "tuollaisilla saaliilla varustettuna jaksaa sitten mahdolliset tulevat takapakit ja ainakin pitkän, virikkeettömän talven."

    No tänään tuli heti takapakkia. Kävin katsastamassa erään toisen lähiseudun lintutornin siinä toiveessa että siellä oliis jotain mieenkiintoista kuvattavaa, mutta nyt kävi niin että en koko tornia edes löytänyt :|
    Navigaatorilla pääsin "lintutorni" viitan luo jonne piti jättää auto, mutta siihen se jäin. Ei mitään opastetta eteenpäin, vain pöhikköinen traktori ura ja sitten edessä ryteikkö tulekaatamia puita. Pääsin raivaaman tieni jonkinlaiseen rantakosteikoon jossa totesin että on lenkkareille liian kosteaa. Plasin autolle ja otin kumisaapaat ja lähdin uudellen liikeelle sillä mielellä että onhan se lydyttävä. Ei löytynyt. Ei mitään viitta tai merkkiä missään ja rantaletto tuntui olevan jo niin soisten pehmeää että jattelin että koska humpsahdan johonkin silmäkeeseen. Jouduin siis palaamaan takaisin pettyneenä. No hiki tuli jos ei muuta.

    Paluumatkalla sain "lohdutuspalkinnoksi" havainnon todella runsaasta kottaraisparvesta, joka huilaili tienvarren sähkölangoilla. Vedin sivuun linja-auto pysäkille, otin kameran ja jalustan esiin ja ryhdyin kuvaamaan :)

    Aika runsaasti sain ihan kohtuu hyviä kuvia, vaikka kuvat onkin hiukan alaviistosta kuvattu.

    Nyt heti sitten pistin hiukan nottia tämän mnun seutuni lintutieteelisen yhdistyksen, joka yllä pitää tuota löytämättä jäänyttä lintutornia, puheenjohtajalle ja kyselin mistäköhän se torni oikein löytyy. Lisäksi ehdotin, että reitti lintutornille viitoitetaan kunnolla ja merkitään nauhoilla puihin. Eihän sinne muuten seutua tuntematon löydä. Saa nähdä vastaako pj.

    tikka: "näkisin mielelläni vielä lisääkin näitä."

    Nämä nyt laittamani kuvat oliat parhaat tuosa satsista, mutta menen tuonne varmasti uudelleen ainain katsomaan jos näkyisi ko. lintu uudelleen. Minulla on yllä muunlaisia kuvia, joissa lintu on pienempänä, mutta tausta on mielestäni aika kiva kumpupilvimuodostelma joka luo kivan taustan tuolle kalasääkselle, vaikka itse lintu siis jääkin pienenksi noissa kuvissa. Voin ainakin noita kuvia laittaa lähiaikoina jokusen.

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!