25.2.2010

Sinitiainen

 
  
  

Erilaisten ja uusin kuvien ja kuvauskohteiden puutteen vuoksi postaan muuttaman kuvan eräästä suosikkilinnustani, sinitiaisesta. Kuvat on kyllä sinänsä aika tuoreita, eli muutaman viikon takaa, mutta kuvauskohteena sinitiainen on vanha tuttu. Tämähän on ihan yleinen lintu, mutta sen olemus on mielestäni hauska. Sitä on kiva katsella :)
Kuvissa saattaa hieman harhailla oksistoa sinitintin etualalla, mutta ei onneksi kauhean pahasti...

21.2.2010

Isokoskelo 2

 
  
  
Edellisessä isokoskelo -postauksessani kaikki linnut taisivat olla naaraita, joten tässä tulee muutama koiras isokoskelo. Keskimmäistä kuvaa on kohtalaisen reilusti rajattu, joten se ei ole paras mahdollinen, mutta laitoin sen esille lähinnä linnun asennon takia.

16.2.2010

Koskikara, take two!

Ensimmäisen koskikara postaukseni kuvien laadussa ei ollut kehumista, joten postaan nyt uuden setin kuvia, jotka on vähän parempia kuin ne aikaisemmin kuvatut kuvat, joista ei kauheasti selvää saanut.

 
  
  
  
  

Ehkä viisi kuvaa olisi muuten liioittelua, mutta kahdessa ekassa kuvassa on myös kaunista jäätä, joten päätin ne kuvat postata, kun tulin ne käsitelleeksi. Kuvia on lievästi rajattu, paitsi kolmas kuva on rajaamaton. Se onkin mielestäni paras näistä. Lisäksi viimeinen kuva on mieleeni. Harmillista, kun oli taas taivas ihan tukossa. Olisi ollut mukava saada tästä linnusta kuva kunnon auringon paisteessa. Olisi saanut paremmin värisävyistä selvää. Nämä kuvat on kuvattu samalla reissulla, kuin edellisen postauksen lapinpöllö. Näiden kuvien otossa onnistuin pääsemään paljon lähemmäksi koskikaraa, kuin ensimmäisellä kerralla. Lisäksi kara pysytteli riittävän kauan samoilla sijoillaan, joten sain siitä kohtalaisen runsaasti kuvia. Näistä sitten jokunen jopa kohtuullisesti onnistui...

14.2.2010

Lapinpöllö

 
  
  
  
Ei uskoisi, että täältä provinssista kannattaa (välillä tuntuu, että pitää) lähteä pääkaupunkiseudulle, jotta löytää kunnollista kuvattavaa, mutta uskottava kai se on, kun taaskin katselee mitä löysin retkelläni Helsinkiin. Lyhyellä aikaa olen nähnyt siellä kaksi lintua, joita voi kai jonkin sortin harvinaisuuksiksi sanoa, ainakin itselleni ne on. Ensin oli se koskikara ja nyt on tämä lapinpöllö.

Suuntasin siis taas matkani tuonne Helsinkiin, Vanhankaupunginlahdelle (VKL), ja kun saavuin paikalle näin noin parikymmenhenkisen lintubongariarmadan suuntaavan kiikareineen ja kameroineen VKL:n ns. Pornaistenniemeä kohden. Ajattelin että heillä on joku yleishavainnointiretki tai "pihabongaus" meneillään, enkä sen enempää kiinnittänyt huomiota heihin. Menin omiin kuvauspuuhiini koskelle.

Kun olin tovin kuvannut koskella ja käynyt kahvilla tutustumassa  sen hetkiseen kuvasaldoon, ajattelin seuraavaksi lähteä käymään VKL:lla olevassa Lammassaaressa. Matkalla voisi kentis nähdä ruovikossa lintuja ja saaressa oli tehty havaintoja valkoselkätikastakin. No en mitään erityisempia havaintoja tehnyt. Pitkospuita pitkin palatessani "törmäsin" (pitkospuut on kapeat ja niissä on vaikea ohittaa, tosin talvella on helpompaa, kun on lunta ja vetinen ruoviko on jäässä) pariin mieheen ja yhteen naiseen, jotka kyselivät että olinko valkoselkätikkaa nähnyt. Samalla kertoivat, että siellä olisi nyt lapinpöllö Pornaistenniemessä. Silloin tajusin, että se porukka, jonka aikaisemmin olin nähnyt, olivat menneet juuri tuota lapinpöllöä tarkkailemaan.

Lähdin "parasta" vauhtia etenemään kohden Pornaistenniemeä, mutta kun pääsin pitkospuilta pois, vaihdon kuitenkin kameraan pitkän putken (Sigma 120 - 400 mm) valmiiksi ja lähdin kiertämään polkua pitkin metsikköön. Ajattelin, että ei siellä enään mitään ole, kun sen porukan menosta oli jo pitkä aika, mutta kyllä se siellä sittenkin oli... :)
Ja olihan sielä sitä porukkaakin vielä jonkin verran.

Tuli sitten verrattua vehjettään (ei pitäisi vertailla, voi tulla vain paha mieli) erän toisen miehen vehkeeseen ja on myönnettävä, että vaatimatonhan minulla oli. Sillä toisella oli ainakin metrinen vehje ja halkaisijaa nupissakin oli varmaankin 20 cm :)

No, yritin tehdä kalustollani parhaani ja ylhäällä on tulos. Näistä kuvista kolmas on eniten omaan mieleeni. Olisi mielenkiintoista nähdä millaisia kuvia se metrisellä objektiivilla sohottanut kaveri sai. Hän oli oikein puolimakaavassa asennossa hangessa ja jalustalla oli se koko hirvitys. Olisi pitänyt ottaa kuva, kun ette varmaan usko, mutta en kehdannut toista ja hänen vehjetään kuvata. On varmaan maksanut ko. objektiivi maltaita, oli joku Canonin valkoinen objektiivi. En sen tarkemmin ryhtynyt katselemaan, että mikä vehje se on. Varmaan osa oli kyllä vastavalosuojaa ja telekonvertteria, mutta yhtä kaikki, se oli arviolta metrin se objektiivirakennelma. Varmaan siinä oli valovoimaa, kun nupin halkaisija oli tosiaan varmaankin 20 cm.

Itselläni ei tietenkään ollut jalustaa mukana, ei edes monopodia, vaan ne oli molemmat autossa. Jätin ne sinne, kun koskella turhaan jalustaa taas kannoin. Nyt ne olisi olleet hyödylliset ja monopodin nyt olisi jaksanut mukana raahata, mutta kun ei tullut sitäkään nyt tehtyä. Nimittäin kävi raskaaksi kuvata yläviistoon ja kädet alkoi hakemaan voimakkaasti. Jalustan avulla olisi voinut kokeilla kohteen kuvaamista telekonvertterilla, vaikka autofokus ei sillä olisi toiminutkaan. Kohde oli nimittäin niin rauhallinen ja pysyi kokoajan samassa paikassa, päätään vain hieman pyöritteli. Olisi ollut mainio manuaalifokuskohde, ainakin harjoitusmielessä. Ja epäilemättä jalustalla olisi saanut muutenkin parempia ja terävämpiä kuvia aikaiseksi. Ei silti, olen kyllä oikein tyytyväinen näihinkin kuviin, vaikka ne ei nyt mitään mestariotoksia olekaan. Tuskin kuitenkaan tulen lapinpöllöä kovin äkkiä uudelleen näkemään, jos koskaan, elävänä ja vapaana luonnossa...

12.2.2010

Puukiipijä

 
  
  
  
  

Viime viikonloppuna koitin tarkkailla kameran kanssa lintuja lintulaudalta ja  sen läheisyydestä. Onnistuinkin kuvaamaan mm. edellisessä postauksessa olevat hömötiaiset ko. kuvaussession aikana. Katselin aina välillä myös lähistön puihin toivoen, että siellä olisi jotain lintuja valmiudessa tulemaan lintulaudelle syömään. Sivusilmällä havaitsin eräällä puunrungolla sitten tutun oloista liikettä. Ryhdyin tuota liikehdintää tarkkailemaan tarkemmin ja hetken kuluttua oli lähes varma, että nyt on kyseessä puukiipijä, jonka olen vain kerran aikaisemmin nähnyt. Sen tyylistä ei juuri voinut kuitenkaan erehtyä.. Lintu etenee tyvestä latvaa kohden kiipeilemällä runkoa pitkin. Liikkeet on varsin nopeita, se ei juuri paikallaan pysy.
Kuten asiaan ja tuuriini kuuluu, oli lintu kunnollisia kuvia ajatellen suht'kaukana. Ryhdyin kutenkin sitä tähtäilemään kamerallani, vaikka sen perässä olikin vaikea pysyä ja välillä sen kadotinkin. Otin runsaasti kuvia, ja jotkin onnistui välttävästi. Hyviä ei ollut oikeastaan yhtään. Lintu oli kovin varjoissa ja toisaalta välillä puun rungon takaa näkyi taivas, jolloin kontrasti lisääntyi ja lintua oli vaikeampi erottaa. Lisäksi kuvauskulma oli varsin jyrkkä...

Kuvia on rajattu reilusti ja olen hiukan koittanut avata varjoja, jotta linnusta saisi edes joten kuten selvää. 

9.2.2010

Hömötiainen

 
  
  
  
Hiukan viikonlopun kuvasatoa...

Eli pieniä lintuja on taas, ja neljä kuvaa on ehkä liioittelua, mutta olen itse niin tyytyväinen näihin kuviin, että päätin sitten laittaa neljä kuvaa tästä hömötiaisesta. Toivottavasti tämä nyt on hömötiainen, kun kovasti pohdin lintukirjan kanssa, että onko kuusitiainen vai hömötiainen, mutta päädyin nyt hömötiaiseen sitten. Mielestäni nämä ovat nyt toistaiseksi parhaat pikkulintukuvat, jotka olen kuvannut. Nämä on kuvattu käsivaralla, sillä Sigma 120-400 mm -objektiivilla 400 mm:n polttovälillä ja lintu oli noin 4-5 metrin päässä. Näitä kuvia on ihan hiukan rajattu, mutta ei paljoa. Kuvausolosuhteet oli hankalat, taivas tukkoinen eikä siis juurikaan vallitsevaa valoa. Poikkeuksellisesti kuvasin tällä kertaa suljinprioriteetilla ja pistin 1/500 sek. suljinnopeudeksi, jotta kuviin ei käsivaralta kuvataessa tulisi niin herkästi tärähdyksiä. Kamera laittoi aukon tietty maksimiin ja autoISOn tappiin, eli ISO1600:aan. Kuvat saattoivat silti hiukan alivalottua, mutta senhän saa kohtuudella korjattua kuvankäsittelyssä. Myös kohinanpoisto kuvankäsittelyssä onnistui tyydyttävästi. Tein kohinanpoistoa sekä RAW konvertterissa, että PSP:ssä.
Tosiaan tuli varsin terävät ja tärähtämättömät kuvat mielestäni, hankalista olosuhteista huolimatta. Aina voi parantaa, mutta olen tyytyväinen kyllä näihin. Toiseksi ylin on suosikkini näistä.

6.2.2010

Talitiainen

 

  

  

Ei taaskaan mitään lintu- tai kuvaerikoisuuksia, mutta postaan nämä talitintti-kuvat ihan huvin vuoksi, vaikka olen kait joskus aiemmin kuvia ko. linnusta tänne postannut. Kovin on hiljainen talvi ollut lintujen suhteen. Punatulkkuja ja viherpeippoja ei ole näkynyt käytännössä ollenkaan, vaikka viime talvena niitä oli runsaasti. Muistelen, että radioissa puhuttiin syksyllä, että viherpeippoja oliis kohdannut joku sairaus, joka ne olisi lähes tyystin vienyt, en tiedä pitääkö paikkaansa, mutta ei niitä kyllä näy missään.

Lintulauta on saanut olla varsin rauhassa eikä ruokaa ole paljokaan tarvinnut lisäillä, niin harvaa on olleet satunnaiset lintujen vierailut. Lähinnä vierailijoina on olleet talitiaiset, sinitiaiset ja kuusitiaiset. Muut yleiset pikkulintulajit ovat harvemmin nähtyjä, ainakin vaikuttaa siltä tänä talvena. Näiden pikkulintujen kuvaus on sikäli hankalaa, kun lintulaudan vierssä on aika tiheä Jasmiini-pensas, ja linnut menevät siihen mielellään syömään. Vaikea tarkentaa, kun oksistoa menee sikin sokin aika tiheästi ja linnut menee sinne pensaan keskelle yleensä, eikä jää reunalle, josta voisi jonkin kuvan kohtuudella saada otettua.

4.2.2010

Oravia jälleen

 

  

Kuva-aiheissa ei ole nyt mitään uutuuksia, vaan näitä jo varsin tuttuja teemoja kahlaan edelleen. Olen aiemminkin oravia kuvannut, lintulaudallakin, ja tänne kuvia niistä laittanut. Tosin nämä kuvat on kyllä varsin tuoreet, noin viikko sitten otettu, eli ei ole sentään vanhaa kuva-aineistoa.

Ensimmäinen kuva on kohtuullisen hyvin onnistunut, vaikka se on kuvattu sisältä ikkunan läpi. Kuvaa ei tarvinnut kovinkaan paljoa rajata. Kun koitin lähteä ulos kuvaamaan tuota oravaa, niin heti kun avasin ulko-oven, ponkaisi orava pitkän loikan ja kipitti puuhun (alin kuva) tarkkailemaan tilannetta. Alinta kuvaa on kohtalaisen reilusti rajattu, kun orava meni tosiaan hieman kauempana olevaan puuhun.

1.2.2010

Marjat talvella

 

Alkavan hämärän aikoihin salaman avustuksella kuvattu talvinen marjaterttu. Ei aavistustakaan mitä marjoja lienevät, mutta epäilen, että eivät ole ihmiselle syötäväksi kelpaavia.