31.8.2009

Kasvitieteellisessä puutarhassa

Seuraavat kuvat on otettu heinäkuun puolessa välissä, kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingin Kaisaniemessä. Päivä oli oikein kaunis ja ulkona puutarhassa, johon vapaa sisään pääsy, oli paljon nähtävää; kukat ja kasvit parhaimmillaan. Kävin myös tuossa alla kuvassa olevissa kasvihuoneissa (maksulliset), mutta niissä ei niin kovin paljoa nähtävää ollut mielestäni. Lisäksi joissakin huoneissa oli todella kuumat ja kosteat olosuhteet, ne eivät liene kameralla mitenkään otolliset, en niissä kauaa viihtynyt. Mutta kuten sanottu ulkona oli mm. paljon kauniita kukkia kuvattavaksi.


Seuraavassa on muutamia kukkia. En tiedä mitä lajia ovat, kun en tullut niiden lajikekorttia kuvaneeksi, mutta näitä kuvia minulla on paljon erilaisia. Oli oikein kauniita kukkia, mutta en nyt laita tähän kun muutaman malliksi. Ehkä sitten myöhemmin lisää...




Tämä seuraava kuva on otettu kasvihuoneiden sisältä. Kuvassa on parananjättilumme. Oli aikas muhkeita tosiaan nuo lehdet, arviolta 0,6 - 0,8 m halkaisijaltaan. Tuossa kyseisessä huonessa oli juuri "tappavan" hiostava ilmasto, joten en viipynyt siellä kuin hetken.


Kun tulin kasvihuoneista ulos, oli vastassani seuravissa kuvissa esiintyvä mustarastas, joka lauloi pitkään ja kauniisti, aina välillä vaihdellen hiukan paikkaansa.

 
 


PS. Niille blogiani seuraaville bloggaajille, jotka käyttävät Bloggeria, olisi seuraavanlainen vinkki, mikäli ette ole huomannut...
Eli Bloggeriin on tullut uusi blogieditori, joka sallii usemman kuvan lataamisen "kuvalaatikkoon" ja ne voi sieltä erikseen poimia bloggauksen aikana ja uutuutena on mm. se että nyt kuva tulee siihen kohtaan missä kursori kulloinkin on, eikä ylimmäksi blogieditorilaatikkoon, niin kuin aikaisemmin.  Lisäksi pysytyy, mikäli on tarpeen käyttää esim. kuvia jostain ulkoisesta lähteestä, niin kuvien pienentäminen onnistuu "lennosta" ilman että kuvaa tarvitsee ottaa ekaksi omalle koneelle ja pienentää siinä. Ainakin näin väitettiin olevan mahdollista. Lisätietoja (englanninkielellä) voi katsoa esim. täältä. Omainaisuus on pistettävä päälle bloggerin asetuksista, mutta vanhan editorin saa aina takaisin jos haluaa. Nyt kun ekan bloggauksen tuolla uudella tässä tein, niin ihan hyvältä vaikuttaa...

28.8.2009

Varpuset

Niin, toivottavasti nämä nyt on varpusia sitten :)
No juu asiaan!

Piti tosiaan tehdä hiukan runsaampi postaus ainakin kuvamäärällisesti, jos ei muuten, mutta kävi "vanhanaikaisesti" ja jumituin lueskelemaan erilaisia kameratestejä jne kun tulin töistä. Ilta sitten ehti jo näin pitkälle, ja olen jo henkisesti (kassikin on kyllä jo pakattu) valmistautunut varsin aikaisin huomenaamulla alkavaan, koko päivän kestävään rankkaan koitokseen :), joten en sitten suoraan sanottuna jaksanut väsätä sitä suunnittelemaani postausta. Sen sijaan saatte tällaisen välipostauksen taas, jossa toki on minusta ihan kiva rajaus lintuihin tuon rautarakenteen avustamana.


Tämä kuva on kuvattu Helsingissä, Vanhankaupunginkosken sähkölaitoksen (?) sähkönsiirtolaitteiden keskellä kököttävistä linnuista elokuun alkupuolella.

Jos en ole vallan heikossa hapessa sunnuntaina, niin koitan tehdä silloin runsaampi kuvaisen postauksen. :P

Saahan sitä toivoa :D

26.8.2009

Ampiainen arboretumissa

On ollut tarkoitus tehdä hieman runsaskuvaisempi postaus taas, mutta ei ole jotenkin saanut itsestään irti, että lähtisi valkaamaan ja käsittelemän usempaa kuvaa. Teemoja on kyllä vielä jokunen ja on vielä useampi "sarja" kesän Helsingin retkiltä postaamatta, mutta tässä tulee nyt taas tällainen välipostaus tähän väliin. Tänään illemmalla on eräs keskustelutilaisuus Helsingissä, jonne aion tod.näk. osallistua (flunssaa pukkaa päälle taas ja nenä on punainen , toivottavasti ei äidy pahemmaksi), joten en varmaankaan ehdi vielä tänä iltana kuvia käsitellä, mutta koitan saada jotain aikaiseksi loppuviikoksi sitten.

Tämä kuva noudattelee sitä samaa teemaa, jota on jo täällä ja muutamassa muussakin blogissa tullut tänä vuonna kokeiltua, eli kimalaisen "pysäyttämistä" lähikuvassa ilmaan. Tässä ei nyt ole kohteena kimalainen, vaan ilmeisesti joku ampiainen, mutta ei sen väliä. Kuva on otettu noin kolme viikkoa sitten Tampereella, Hatanpään arboretumin ruusutarhassa. Päivä oli aurinkoinen, zoomi ei ollut tällä kertaa läheskään täysillä, polttoväli 85 mm (35 mm järjestelmässä 127 mm), herkkyys ISO200, aukko f/11 ja suljinnopeus 1/800 sek. Kuvaa on kohtalaisen reilusti rajattu.

Edit: Onpa taas paljon tummempi kuva tässä työkoneen näytöltä katsottuna. Ei meinaa saada ampiaisesta selvää, ennen kuin avaa kuvan isona.



24.8.2009

Veden muodot



Minulla ei ole nyt mitään taustatarinaa näihin kuviin liittyen kerrottavanani, joten postaan vain enemmittä puheitta nämä kuvat.

21.8.2009

Kottaraiset

Olin vajaa kaksi viikkoa sitten tutustumassa erääseen minulle uuteen, lähellä asuinpaikkakuntaani olevaan, lintutorniin. Tai ainakin oli tarkoitus tutustua tuohon tornin...
...jos olisin sen löytänyt. Ei löytynyt, kun ei ollut mitään kunnon polkua eikä karttaa. Tienposkesta oli vain viitta "lintutorni" ja siinä kaikki. Minulla on kyllä "Suomen lintutornit" -kirja, jossa on kuvattu reitti tuonne tornille, mutta en niillä ohjella sitä onnistunut löytämään. Tieltä piti olla matkaa vain 300 m... minä menin kyllä pitemmällekin, kun haravoin missä se voisi olla. Maasto oli aika vaikeakulkuista, kymmeniä tuulen kaatamia puita juurakkoineen. Löysin kyllä tulvaniityn reunan, mutta sitten piti palata takaisin autolle hakemaan kumisaappaita, oli menaaan sen verran märkää ja upottavaa suomaista maastoa. No ei ne saappaatkaan auttanut. V-käyrä vain kohosi ja samoin hiki päähän.

Paluumatkalla ajelin moottoritien sijan erästä vanhempaa tietä pitkin ja siinä sitten huomasin "lohdutuspalkinnon": Muutama sata kottaraista oli kokoontunut sähkölangoille tienvarteen. Ei muuta kuin auto parkkiin ja kuvaamaan. Alla muutamia kuvia tuosta sessiosta.





Noita kottaraisia oli siis useammalla "tolppa välillä", tuo ylimmän kuvan väli ei ollut ainoa :)
Olen aiemminkin tänä vuonna onnistunut kuvaamaan kottaraisen. Sitä koskeva postaus on
täällä.

19.8.2009

Helsinki Airshow 2

Ohessa hiukan lisää kuvasatoa viime lauantain Helsinki International Airshowsta. Yleisenä huomiona voisin todeta, että ensimmäistä kertaa käytin kunnolla kameran ohjelmavalinnoista P-moodia. Kuvasin tuolla ohjelmavalinnalla lähes koko päivän tuolla Helsinki - Malmin kentällä. Tuossa moodissahan kamera "arpoo" aukon ja suljinnopeuden herkkyysasetuksen ja valoisuusmittauksen mukaan.

Käytin koko päivän pääasiassa ISO200 herkkyyttä ja muutaman kerran, kun ohjelmanvalintakiekko oli A-moodissa (aukon esivalinta, jota käytän yleensä lähes aina) ja aukkoa pidin yleensä f/8:ssa, niin muutama kuva ylivalottui, kun kameran suljinnopeus ei mene kuin 1/4000 sekuntiin ja kamera ei päässyt säätämään aukolla f/8 aikaa enään nopeammaksi, kun se oli jo "tapissa". Sitten keksin käyttää tuota P-moodia ja se tuntui toimivan hyvin aurinkoisena päivänä. P-moodin valitsemat aukot pyörivät tyypillisesti välillä f/8 - f/13 ja suljinnopeudet 1/2000 - 1/640 sek. suurin piirtein, eli aika hyvässä haarukassa liikkeen pysäyttämisen ja syväterävyyden suhteen.


Yllä olevat kaksi kuvaa on Itävaltalaisen The Flying Bulls -lentoryhmän Douglas DC-6B koneesta. Tuolla koneella tehtiin käsittääkseni mm. yleisölennätyksiä tuolla tapahtumassa.




Edellä olevat neljä kuvaa on Ilmavoimien sotilastaitolentoryhmä Midnight Hawk:sin esityksestä. Kone on siis BAe Systemsin Hawk. Midnight Hawks esitti lähinnä klassista, tiivistä, muodostelma lentämistä. Hieno esitys! (Kuvia oli kyllä enemmänkin ja ennen Midnight Hawksia esiintyi yksittäinen Hawk sooloesityksessään, valitsin kuitenkin postaukseen nämä kuvat nyt).




Ei turhaan kehoitettu laittamaan korvatulpat, kun Hornet tulee paikalle. Onneksi olin sellaiset itselleni ostanut. Oli meinaan julma meteli, kun Hornet pyöri kentän yllä jälkipoltin päällä. Onhan tuo komea ja jylhän näköinen kone, kieltämättä. Se kykeni lentämään myös erittäin hitaasti, lähes "kävelyvauhtia" :)
Alin kuva on minusta jännä, kun Hornet on laukaissut ohjusten hämäyssoihdut. Harmi kun en ehtinyt riittävän nopeasti mukaan. Hornet ehti melkein karata kuva-alasta ulos. Olisi ollut kiva, jos olisi saanut kuvan heti kun se laukaisi soihdut. Siis siten, että Hornet olisi ollut lähempänä soihtuja kuvaushetkellä...


18.8.2009

Kalasääski ja pilvet

Nämä kuvat on otettu samaan aikaan kuin edellisen kalasääski -postaukseni kuvat. Näissä kuvissa kalasääski oli vain paljon kauempana. Ei näistä ollut ideanakaan saada kalasääskeä varinaisesti esiin, vaan mielestäni pilvet muodostivat kivan yhdistelmän saalista tähyilevän kalasääsken kanssa.



Nämä kuvat ei nyt kuitenkaan ehkä toimineet tässä ihan niin hyvin kuin ajattelin. Kuvat on nimittäin aika reilusti rajattuja. Alkuperäisissä kuvissa kalasääski on vain pahainen "piste", mutta muhkeita pilviä on enemmän, rajaus poisti paljon pilviä, mutta kalasääski tuli hiukan esiin...
...no menköön nyt näin. Varsinaiset paremmat kalasääski -kuvat tuli jo kuitenkin postattua aiemmin.

17.8.2009

Helsinki Airshow

Oheinen kuvasarja on otettu Helsinki International Airshowsta, joka järjestettiin nyt lauantaina 15.8.2009 Helsinki - Malmin -lentokentällä. Samainen ohjelma oli myös sunnuntaina muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Tulin kuvanneeksi noin 700 kuvaa, joten aineksia on ehkä toiseenkin postakseen aiheesta myöhemmin :)
Kuvat ei ole mitenkään erityisen erikoisia, eikä tarvitsekaan olla, mutta tämä on vain tällainen lyhyt kuva kertomus päivästä (osittain).



Jos ymmärsin oikein ei näissä kahdessa ekassa kuvassa ole kyse miehitetystä lentokoneesta vaan isohkosta lennokista...



Tuollaisella varjoliitimellä voisi olla vänkää mennä itsekin. Näitä varjoliitäjiä oli kaksi. Toisella oli "vain" pelkkä varjoliidin, tällä toisella kaverilla, joka on näissä kahdessa kuvassa yllä, oli lisäksi pieni moottori "repussaan".


Rajavartiolaitoksen helikopteri (joko Agusta Bell tai Super Puma, en tiedä kumpi) lähdössä hakemaan vettä "bambibucketiin" (tuo kassi joka roikkuu kopterin alla) sammutusnäytöstä varten.


Rajavartiolaitoksen Dornier Do 228 potkuriturbiinikone. Käytetään merirajan ja ympäristön valvontaan.


Sama kuin edellä, mutta alta päin kuvattuna :)



Edelleen rajavartiolaitoksen Super Puma tai Agusta Bell, nyt ilman "Bambibucketia".




Fouga Magister, maailman ensimmäinen palveluskäyttöön otettu suihkuharjoituskone.

Kuvia tuli tosiaan otettua paljon ja tässä ei ole esiteltynä läheskään kaikki koneet, mitä lentonäytöksessä oli. Esim. ilmavoimien Hawk taitolentoryhmä ja Hornet ei tullut nyt tähän postaukseen mukaan, mutta pistän ne sitten mahdollisesti seuraaviin aiheesta tekemiini postauksiin. Aineistoa on ainakin yhteen ellei kahteen lisäpostaukseen.

Menin tuonne tapahtumaan jo aika aamusta. Klo 10 olin Helsingin Messukeskuksella, jonne jätin auton ja siitä menin bussilla Malmille. Bussi oli juuri sopivasti klo 11 aikoihin Malmilla, kun ohjelma alkoi. Ilta ohjelmana olisi ollut Leningrad Cowboys ja Puna-armeijan Ilmavoimien kuoron konsertti, mutta en jaksanut jäädä sitä kuuntelemaan. Lähdin klo 17:30, eli Hornetin esiintymisen jälkeen pois. Tosin paluubussiin Messukeskukselle oli aikamoinen jono ja reilu tunti menikin sitä odotellessa. Kun sää oli kuitenkin hyvä, ajattelin vielä käydä Espoon Laajalahden lintutorneilla katsomassa, olisiko BirdLife:n sivuille ilmoitettu tuore havainto, minulle harvinaisesta, jalohaikarasta vielä siellä. Ei ollut, vaikka kävin kummallakin tornilla. Tosin eipä kameraobjektiivilla välttämättä kovin kauas näekään. Saattoihan se jalohaikara olla piilossa jossain etäämpänä ruovikossa. Sen sijaan Laajalahdessa oli kyyttösonnit lehmineen karussa rantaniityltä ja poliisit koitti niitä paimentaa rannan lenkkipolulta takaisin laitumelle :)

15.8.2009

Neitoperhonen

Ohessa muutama perhoskuva vaihteeksi. Neitoperhonen käsittääkseni.




Olisi mielenkiintoista nähdä mitä saisi aikaiseksi, jos olisi käytettävissä kunnollinen, valovoimainen, kiinteäpolttovälinen makro-objektiivi. Nämä kuvat on kuvattu Tamron 18-250 mm "yleis"linssillä, maksimi zoomilla ja sitten rajattu kuvankäsittelyssä. Ei tuo pärjänne ollenkaan oikealle makro-objektiiville...

13.8.2009

Relandersgrund

Ohessa jälleen kuvia taannoiselta Helsingin retkeltäni. Kuvassa on ravintolakäyttöön muutettu, entinen majakkalaiva Relandersgrund, joka nykyisin sijaitsee siis Helsingissä Pohjoisrannan Meritullintorilla. Alkuperäisessä majakkakäytössä se oli Raumalla Relanderinmatalalla liki 30 vuotta.


Kuten kuvista saattaa jo nähdäkin on kyseessä jälleen HDR kuvat. Tämä yllä oleva on ns. normaalikäsittelylläni tekemä HDR-kuva.


Päätin huvin vuoksi tehdä myös toisen, selvästi "surrealistisemman", kuvaversion samasta aiheesta.

12.8.2009

Jämät

Laitan vielä pari "kevyempää" kuvaa, kun liittyy edelliseen postaukseen. Eli naakalta jääneille eväille tuli osingoille vielä kuvan varpunen.



Melko hyvin ajoittunut ja pysähtynyt varpusen liikkeelle lähdön kuvaus...

11.8.2009

Nakit ja muusi

Seuraava kuvasarja on hieman "kevyempää" tuotanoa vaihteeksi. Taannoisella Helsingin retkelläni yhytin oheisten kuvien naakan lounastauolla. Naakka oli lähtenyt oikein "ulos" syömään, niin kuin paremmissakin piireissä on tapana :)
En nyt jutustele enempää, seuraava kuvasarja on aika selkeä.









Naakka otti näemmä hiukan muusia vielä matkaevääksi... :)