27.1.2009

Rautatiesilta jatkoa...




Rautatiesilta -teeman jatkoa. Kuvat kuvattu samana iltana kuin edellisenkin "Rautatiesilta" postauksen kuva - sama ilta, sama paikka. Nyt kuvissa mukana junan hailakka haamukuva. Tein kuvista HDR-kuvat vanhasta tottumuksesta, vaikka HDR ei nyt tuonut näihinkään kuviin paljokaan lisäarvoa.

Ilma oli kohtalaisen harmaa ja taivas ruskehtavan pilvimassan peittämä. Alin kuva otettu hiukan hätäillen kun en odottanut enään lähiaikoihin junaa tulevaksi ja olin juuri siirtymässä kameran ja jalustan kanssa kohden siltaa. Kun huomasin yht'äkkiä, että vielä tuleekin juna, niin hät'hätää otin sitten tuon alimman kuvan...josta kuitenkin tuli ehkä paras näistä, huolimatta siitä, että en ehtinyt yhtään asetella mitään...

Yleisesti voi sanoa, että kuvia on rajattu aika reilusti, kun aina tuppasi sattumaan liikennemerkkiä tai oksaa häirisevästi kuvaan, tai sattuikin, mutta koitin näitä rajata pois...


25.1.2009

Höttösiä



Nämä kuivumaan / lakastumaan päin olevat "höttöset", taitaa olla jonkin sortin takiaislajista kyse, on kuvattu viime elokuun lopulla. Ja kittilinssillä silloinkin. Ei paljoa muuta raportoitavaa näistä :)

22.1.2009

Rautatiesilta illalla


Tein tästä kuvasta HDR:n (kolme valotusta), mutta se ei tuntunut tuovan tähän kuvaan juurikaan lisäarvoa. Eikä kuvaan tullut nähdäkseni myöskään mitään kovinkaan selvästi näkyvää efektiä. Normaalista iltakuvausjärjestelystäni, ja varsinkin HDR kuvistani, poiketen kuvasin nyt ISO 100 herkkyydellä ja suurimmalla polttovälin (tässä 22 mm) sallimalla aukolla (f/4). Olisi ehkä tullut noista lamppujen valosta paremmat, jos olisin himmentänyt aukkoa kolme neljä pykälää, eli reilun aukon verran, ja olisin samalla nostanut herkkyyden ISO 200:n. Tällöin valotusaika pysyisi edelleen tolkullisissa rajoissa, eli kutakuinkin samassa kuin näissä kuvissa. Valotusajat olivat näissä kuvissa 2, 5 ja 10 sek.

Sillasta on muitakin kuvia, eri kuvakulmista jne. ja yhdessä taitaa olla ohi kiitävä juna (jonka hiukan missasin), mutta kun näitä kuvia ei nyt ole liikaa, niin säästän niitä hieman tuonnempana postattavaksi... kaikki keinot käyttöön :)

20.1.2009

Kesä ja kärpäset...


Aivan "laarin" pohjilta löytämäni kuva viime kesältä, tai tarkemmin aivan elokuun lopusta. Silloin oli kyllä aika kesäinen keli, ko. päivänä ainakin. Kuvattu kittilinssillä (18-70 mm) ja objektiivista loppunutta zoomausvaraa täydenetty jalkazoomilla, jolloin päästy melkein asialliselle makrokuvaus etäisyydelle :)

Ei parhaimpia makrokuviani, mutta menettelee kuvana näin talven keskellä :)

EDIT: Lisään vielä kuvan "datat" tähän, eli: aukko f/5.6, suljinnopeus 1/640 sek., polttoväli 70 mm ja herkkyys ISO 100

18.1.2009

The Wall


Seinägrafiikkaa/maalausta kotini läheisyydessä sijaitsevan elokuvateatterin seinällä. "Nyrkkeilijän" ja "kitaransoittajan" välissä olevassa harmaassa pleksissä näytetään "ulkopuolisille" toisinaan elokuvatrailereita. Mahtavaa! :)

17.1.2009

Markka-aika takas?


Oheinen kuva kuvattu loppiaisena Hämeen linnassa olleessa näyttelyssä. Kuva otettu lasin takaa, josta johtunee hieman outo muoto setelissä. Lisäksi lasista heijastuu (setelin yläreunassa) takanani seinällä ollutta tekstiä peilikuvana. Aika hauskaa kieltä setelissä :)

Valitettavasti aika laimeita kuvia ollut nyt viimeaikoina postattavaksi, mutta ei ole oikein uutta matskua saanut kuvattua syystä että: kelit (vesisadetta), laiskuus, kelit (pakkasta liikaa) jne :)

Ei ole oikein varastossakan mitän ihmeellistä, mutta postailen jotain huvin vuoksi ja jotta blogi pysyy hiukan "elossa" :)

13.1.2009

Närhi





Oheiset kuvat on kuvattu joululomien aikaan ja ikkunan läpi taas tällä kertaa. Herkkyysasetus oli ISO 800 ja kaikissa kuvissa suljinnopeus, ilmeisesti valkoisen lumen takia, 1/500 sek. (muistaakseni) eli ihan riittävästi, mutta silti näistä ei mitään kauhean hyviä tullut. Pimeäksi kuvat jäi, ja olenkin näitä kuvia kuvankäsittelyssä koittanut hiukan käsitellä siten, että varjoja olen koittanut vaalentaa, jotta näistä närhistä saisi edes jotain selvää. En tiedä onko syypää ollut suuri herkkyysasetus vai mikä, mutta toisen närhen kylkeen tuli pariin kuvaan aika reilusti näkyviä punaisia pilkkuja, joita olen kloonaamalla koittanut hiukan peittää. Kuvia on lisäksi tahallaan kevyesti sumennettu (blur).

11.1.2009

Jellona



Taas on kuvauskohteet ja -ideat vähissä. Kuva-arkistoonkaan ei ole kertynyt postaus kelpoista materiaalia juurikaan, eli sielläkin raavitaan laarin pohjaa, joten postaan nyt vain jotain juuri ottamaani kuva-aineistoa. Eli oheinen patsas on erään isohkon yrityksen pihamaalla, on kait jonkinlainen yrityksen tunnus/maskotti, mutta en ole varma tästä. Patsaan väristä voi koittaa arvata minkä alan yrityksestä on kysymys...

Kävin kuvaamassa tämän kohteen jo aiemmin viikolla päivänvalolla, mutta kuvista ei tullut oikein hyviä / toimivia, joten ajattelin, että voisi toimia hieman paremmin iltakuvana. No nyt, kun tulin mökiltä pois, niin pysähdyin matkanvarrella olleeseen kohteeseen ja kuvasin siellä patsastelevan jellonan. Toimii hieman paremmin iltakuvana ja valaistuna kun iltapäivän valossa kuvattuna. Ei mikään mullistava kuvana eikä ehkä kohteenakaan, mutta menettelee paremman puutteessa...

Kuvauslokaatio on aika hankala, kun vieressä on isohko huoltoasema, jonne tuli ja josta lähti pois autoja jatkuvana virtana. Autojen valokeilat häiritsivät jonkin verran kuvausta. Myöskään patsaan taustana oleva Destian (entinen TVL) varikko ei ollut paras mahdollinen, mutta ei mahda mitään. Kuvaussuunta valittu siten, että Desitan logokyltti jää patsaan taakse piiloon. Valitettavasti lippu näkyy kiusallisesti vielä ainakin toisessa kuvassa.

8.1.2009

Tintti oksalla (vuorostaan :)



Kuvien tähdet on siis ihan tuiki tavallisia tinttejä, mutta jotenkin tykkään näiden kuvien "poseerauksista" ja kelikin oli vaihteeksi hiukan aurinkoinen, vaikkakin kirpeän kylmä. Ylemmässä kuvassa on sellainen "jäyhä jököttäjä" ja alemmassa kuvassa tykkään vaihteeksi perspektiivistä. Kuva on otettu lähes suoraan altapäin. Tintistä oikealle oleva hieman tukevampi oksa tuo mukavasti lyhyttä syvyysvaikutelmaa. Tuo oksa oli selvästi lähempänä minua kuin itse tintti.

6.1.2009

Käpytikka oksalla



Oheinen kuva on otettu uudenvuodenpäivän aamuna. Kuvan käpytikka oli nyt vuorostaan lentänyt aamutuimaan erääseen pienehköön tuuletusikkunaan. Oli kuulemma tämän seurauksena jäänyt sitten maahan huilimaan aika toviksi. Kuulin tästä tapauksesta vasta kun tulin omasta "korsustani" aamukahville. Tällöin juurikin tämä käpytikka lennähti maasta tässä kuvassa olleeseen koivuun jatkamaan toipumista pienestä pökräystilanteesta. Otin hetimiten sitten kameran ja onnistuin muutaman kuvan saamaan, ennen kuin käpytikka katsoi tointuneensa sen verran, että lähti matkoihinsa. Normalistihan tikkaa ei pääse lähelle ollenkaan, vaan se lähtee heti karkuun, mutta nyt pystyin liikkumaan sen koivun alla, jonka oksalla tikka istuskeli. Kuten todettua ei se kauaa jaksanut katsella touhuani vaan poistui sitten aika äkkiä...

4.1.2009

Metsäpuro ja "lintu"




Ohessa muutamia kuvia lisää Joulun ajoilta, tarkemmin tapaninpäivältä. Oheiset kuvat on kuvattu kävelylenkin aikana, kun huomasin metsätraktoritien varressa solisevan pienen puron, joka laski ojaan. Tällä kertaa en saanut "asennettua" itseäni "tripodiksi", kun oja oli sen verran leveä, eikä notkeuteni muutenkaan riitä :)

Nämä kuvat on kuvattu ihan laskeutumalla varovasti ojanpientaretta alaspäin ja siitä sitten kurottauduin eteenpäin ja koitin ojennetuin käsin päästä mahdollisimman lähelle tuota "putous" kohtaa purossa. Siskonmies piteli olkani yli olevasta kameralaukusta kiinni, kun kurottauduin eteen, joten hiukan apuja kyllä oli. Tuo alimman kuvan vaahtolintu näytti ovelalta, joten kuvasin sen sitten mukaan. Se on kuvattu ihan ylhäältä ojanpenkalta.

3.1.2009

Jäiset kukinnot




Ohessa muutama kuva joulun välipäiviltä. Ajoittain oli mukavia auringon pilkahduksia, joten koitin ottaa muutamista jäätyneistä pensaiden jne. kukinnoista muutaman kuvan. Kahta alempaa kuvaa, joita ei ole kropattu ollenkaan, täytyi kohinan poiston lisäksi vielä tahallaan sumentaa (blur), kun tuppasi näkymään värikohinaa, kun kuvaa katsoi läheltä ja se tuntui tulevan jostain syystä selvemmin esiin kun kuvia pienensi blogikokoon. Kaikki ko. kuvat on kuvattu ISO 800 herkkyydellä, vaikka oli sen verran valoisaa ja kohteet liikkumattomia että 1/320 sek. (eräässä kuvassa muistaakseni, en tarkistanut nyt uudellen kylläkään) valotusnopeuksia ei olisi tarvittu. Olisi tuota herkkyyttä voinut pudottaa huoletta tuonne ISO 200 tuntumaan. Mutta nyt tuli näin :)

1.1.2009

Vaatimattomat ilotulitukset



Yleensä mökkimme lähistöllä on ollut varsin runsasta ilotulitusta Uutena Vuotena, mutta nyt näyttää lama iskeneen tuollekkin rintamalle. No ei ole kyllä itsessäkään kehumista, sillä ei tullut itsekkään ammuttua yhtään rakettia, tosin tuosta rakettien ampumisesta on luovuttu jo vuosia sitten. No muutamia raketteja näkyi kuitenkin, tosin tuntuivat olevan valitettavan värittömiä.

Pääsin kuitenkin kokeilmaan uutta jalustaani ja kaukolaukaisinta. Hankaluutena oli se, että olin ilmeisen lähellä niitä, jotka ampuivat raketteja. Oli hankala tietää minne/missä ne raketit räjähtää... eihän niitä jalustan kamerapäätä siirtämällä enään ehdi seurata. Useimmat kuva-alaan osuneet raketit poksahti jossain aivan kuva-alan reunalla, vaikka objektiivi oli suurimmassa laajakulmaasennossa. Postaan nyt muodon vuoksi kuitenkin muutaman rakettikuvan, jotka jollain lailla onnistui. Nämä on räjähtäneet aika alhaalla...

Kuvat on kuvattu maksimiaukolla, objektiivin laajakulma-asennossa, herkkyys ISO 200. Ohjelmavalitsin oli manuaalilla ja valotusaika "BULB" -säädöllä, eli määrittelin kaukolaukaisimella manuaalisesti itse kunkin kuvan valotusajan "sumealla logiikalla". Oli hiukan "pakkasenestoa" veressä nääs :)